RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hanne Størset mener parolen «Bedre barseltilbud - la kvinner få tid og rom!» er viktig fordi det blir stadig mer press på kvinnen.
Hanne Størset mener parolen «Bedre barseltilbud - la kvinner få tid og rom!» er viktig fordi det blir stadig mer press på kvinnen. (Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox)

Kvinner i barsel: - Det er kanskje den tiden i livet vi er aller minst i stand til å stå på krava

Sist oppdatert:
- Samfunnet er tjent med å ta kvinnehelse på alvor, mener Hanne Størset i 8. mars-komiteen i Oslo.

 - Det blir et stadig større press på kvinnen, samtidig som hjelpen kuttes i alle ender. Perioden etter fødsel er tøff nok selv når alt ligger til rette, sier pressekontakt for arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen i Oslo, Hanne Størset til Nettavisen.

«Bedre barseltilbud - la kvinner få tid og rom!» er en av hovedparolene i 8.mars-toget i Oslo i år.

Størset sikter til at svangerskap og fødsel ikke bør være enda en arena der kvinner skal prestere.

 - Kvinnebevegelsen er opptatt av å ta kvinnehelse på alvor og svangerskap, fødsel og tiden etterpå kan være utfordrende for mange kvinner. I tillegg er fødsels- og svangerskapsomsorgen et felt som til stadighet presses på ressurser, mener Størset.

 - Jeg tror bedre oppfølging før hjemreise fra sykehuset, kan forebygge blant annet fødselsdepresjon, mener Hanne Størset.

Hun påpeker at hele samfunnet er tjent med at mor blir tatt godt vare på i barseltiden.

 - Mange reiser hjem etter 24 timer

Tiden kvinner tilbringer på barsel blir stadig kortere.

Fra 1998 til 2009 sank liggetiden på sykehusene fra 4,5 til 3,1 døgn og i dag reiser mange hjem etter 48 timer eller til og med 24 timer etter fødsel.

Barselomsorgen slik den fungerer nå er i stor grad flyttet ut i kommunene, der anbefalingen ifølge de nye, nasjonale retningslinjene for barselomsorg, er hjemmebesøk av jordmor en til tre dager etter hjemreise fra sykehuset.

I praksis fungerer det dårlig, kan politisk leder i Den norske jordmorforening og jordmor, Kirsten Jørgensen fortelle.

- Dessverre følges ikke dette tilstrekkelig opp med økte ressurser til jordmortjenesten ute i kommunene. I dag er det derfor få kommuner som tilbyr hjemmebesøk på grunn av lave stillingsprosenter som heller ikke ivaretar den gravide.

 - Vi må ta barseltiden tilbake, mener politisk leder i Den norske jordmorforening, Kirsten Jørgensen.

 - Ta barseltiden tilbake

Hun påpeker at kartlegging av fysisk og psykisk helse er viktig for oppfølging både i graviditet, fødsel og barseltid.

Jørgensen får støtte av jordmor i altformamma.no, Siri Von Krogh, som mener retningslinjene er gode, dersom de følges opp.

 - Det fordrer at det blir ansatt flere jordmødre i kommunene!  Når det er sagt, så tenker jeg at det er en god ting å få besøk av den jordmoren du kjenner fra før av hjem til deg. Det å få en du kjenner på hjemmebesøk gjør at du slipper å etablere en helt ny relasjon i en så sårbar fase som når man er nybakt mor eller far.

 - Liggetiden på barsel kommer nå til å bli kortere, ned mot 24 timer etter fødsel, og da er det viktig å få god hjelp hjemme av jordmor, mener Siri von Krogh.

- Vi må rett og slett ta barseltiden tilbake! mener Jørgensen.

Hun mener barselsdepresjon er ukommunisert og er også bekymret for at  ammefrekvensen er på vei ned.

- Mange kvinner får ikke den hjelpen de trenger i en veldig sårbar tid. Det er uheldig og jeg tror fødselsdepesjon kan forebygges ved å la de kvinnene som trenger det, få mer tid og rom. I tillegg til  god oppfølging av den jordmoren de kjenner, også etter fødselen.

I tiden etter fødsel skal mor og barn knytte viktig kontakt, forklarer hun.

 - Barseldepresjon kan forstyrre den viktige tidlige mor -barn tilknytningen.

Jørgensen har helt siden 70-tallet stått på barrikadene for å bedre kvinnehelsa. Og favorittparolene?

«Vi svikter kvinner og barn om ikke den lokale jordmortjenesten styrkes»

«Jordmor der mor bor».

 - Den tiden man er aller minst i stand til å stå på krava

Hanne Størset har selv to barn og mener det viktigste er at de kvinnene som trenger det får tid og rom til å komme seg.

 - Sykehusene er overfylt, liggetiden på barsel er kuttet til beinet og mange føler at de ikke får den hjelpen de trenger den korte tiden de er på sykehuset.

Og legger til:

 - Man skal ikke behøve å føle usikkerhet i en allerede sårbar situasjon. I tillegg er det kanskje den tiden i livet man er minst i stand til å stå på krava.

Tilbyr hjemreise etter 6 timer

Hun mener de kvinnene som trenger det bør få være på sykehuset lenger.

Kristi Hjelle, avdelingsleder for Føden ved Oslo Universitetssykehus (OUS), sier til Nettavisen at det at man skal være kort tid på sykehuset er en del av en større omlegging i helsevesenet.

Når vi leser på Oslo Universitetssykehuset Ullevål sine hjemmesider kan vi se at liggetiden etter fødsel er fra 6 timer til 3 dager, avhengig av fødsel og barselforløpet. Med et ekstra tilbud om å reise tidlig hjem:

«Vi tilbyr kvinner som overflyttes barselhotellet å reise tidlig hjem, dvs 6 til 24 timer etter fødselen. Dette forutsetter at mor og barn er friske, og normal fødsel.»

ÅRETS 8. MARS: Parolene i Kvinnetoget.

- Få reiser hjem tidlig

De første to ukene etter hjemreise kan du allikevel få time på barselpoliklinikken ved «spesielle problemer som helsestasjonen ikke kan hjelpe deg med. Det vil si utfordrende ammeproblemer og/eller andre problemer relatert til fødselen som oppstår hos deg eller barnet.»

Ved Oslo Universitetssykehus er det imidlertid få som reiser hjem veldig tidlig.

- Men det er de som gjør det, og det er gjerne de som har barn hjemme fra før, sier Hjelle.

Gjennomsnittet på OUS er tre døgn, men inni disse tallene ligger også keisersnittene og de ligger i hvert fall tre døgn – eller de ligger lenger.

- Det er nokså mange som drar etter to døgn, sier Hjelle. 

Det som er avgjørende for liggetiden er hvor mange fødende som kommer inn samtidig. Om mange føder i samme periode, så blir liggetiden på barsel mer presset.

- Forsøker å skaffe plass

Hjelle er enig med Kirsten Jørgensen om at oppbemanningen av jordmødre i kommunen ikke akkurat går med stor fart. Derfor forsøker OUS at å skaffe plass til de som ønsker å bli litt lenger på sykehuset. Hjelle mener individuell oppfølging er veien å gå:

- I et så samfunn som er så rikt som vårt, burde vi prioritere at nybakte mødre kan få være lenger. Men mange synes også det er anstrengende å være på sykehus. Derfor mener jeg dette med individualisering er riktig vei å gå. Generelt så er jo første barnet en dramatisk endring i ens liv. Vi er også opptatt av å lage plass til pappaene så de også er en del av temaet som skal hjem, sier Hjelle.

Hun sier også at det er viktig med et godt støtteapparat når man er kommet hjem. Når mor og barn har kommet hjem, så har sykehuset et to ukers vindu der man kan henvende seg og få hjelp døgnet rundt. På dagtid er også mange helsestasjoner blitt gode på dette med ammehjelp, mener Hjelle.

- Ikke optimalt

Hanne Størset er opptatt av at barselsomsorgen i dag ikke fungerer optimalt.

 - Jeg tror bedre oppfølging før hjemreise, kan forebygge blant annet fødselsdepresjon. Må også si at det er en fin tanke at en jordmor du kjenner kommer hjem til deg. Men i praksis fungerer det gjerne ikke sånn. På grunn av tids- og ressurspress på helsestasjonen så kan du ende med fem jordmødre å forholde deg til gjennom ett svangerskap.

 - Selv om de store sykehusene tilbyr dette, så føler jeg ikke at dette er en god nok løsning i det hele tatt. Mange har vanskeligheter med å få det til. Kanskje er du alenemor, du har ingen til å passe barnet eller du har ikke bil. Skal vi da ta trikken med et blødende underliv for å få hjelp?

 - Ta tilbake kroppen din

Størset mener man må få være i «bobla» så lenge man trenger det.

 - Det er nok press på kvinner fra før av om vi ikke skal prestere i svangerskapet, i fødsel og barseltiden også. Dessuten er det press om å trene, se «fit» ut og være en «perfekt mamma». Det viktigste er å ta tilbake kroppen sin og få være i bobla så lenge man trenger det.

Avdelingssjef ved Føden på OUS, Kristi Hjelle, sier Kunnskapssenteret nå er i gang med en større undersøkelse om barselsomsorgen.

- Den ser vi veldig frem mot, sier hun til Nettavisen.

SE VIDEO:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere