Lørdag skal norsk-italienske Alessandra Mele (20) kjempe om seieren i årets største musikkonkurranse, nemlig Eurovision Song Contest, som i år blir arrangert i Liverpool.

Les også: Flyplassdrama for MGP-Alessandra: Ble tatt på fersken med ulovlig gjenstand

Dersom Mele og «Queen of Kings» stikker av med førsteplassen blir det uten tvil et minneverdig øyeblikk for både henne og for Norge, men det gjenstår altså å se. I mellomtiden har derfor Nettavisen tatt en titt på flere andre, minneverdige øyeblikk fra Eurovisions 66 år lange historie.

Sensurert i Kina

I 2013 var det et kyss på Eurovision-scenen i Malmö i Sverige som skapte overskrifter verden over. Det var derimot ikke nødvendigvis kysset i seg selv som vakte størst oppsikt.

Det var den finske artisten Krista Siegfrids (36) som den gang kysset en av sine kvinnelige dansere under fremføringen av låten sin, «Marry Me». Kysset var lagt inn i sceneshowet som en protest mot hjemlandets daværende forbud mot ekteskapsinngåelse mellom to av samme kjønn.

Kysset mellom de to kvinnene var planlagt og varslet på forhånd, noe som førte til drastiske grep i enkelte Eurovision-land. Ifølge danske Her og Nå nektet blant annet Tyrkia å sende showet på TV, mens Kina sensurerte kysset.

Med rumpa bar på TV

I 2017 var det en bar rumpe som skulle vise seg å bli den største «snakkisen» etter Eurovision-finalen i Kyiv i Ukraina.

Da den ukrainske sangeren Jamala (38) skulle fremføre låten hun hadde vunnet med året før i pauseshowet, hoppet nemlig en ivrig mann fra publikum opp på scenen i full fart.

Les også: Subwoolfer kastet maskene på direkten

Mannen, som hadde et australsk flagg over skuldrene, var i utgangspunktet fullt påkledd – men det tok ikke lange tiden før han dro ned buksa foran TV-kameraene og blottet sin bare rumpe foran millioner av Eurovision-seere verden over.

Mannen ble raskt tatt hånd om av sikkerhetsvaktene, og eskortert av scenen. Jamala tok det hele svært proft, og sang videre og fullførte sangen som om ingenting hadde skjedd.

Stormet scenen i Telenor Arena

Storming av scenen har skjedd flere ganger i Eurovision, også i 2010 da Norge var vertsland for musikkkonkurransen.

Rundt ett minutt inn i låten til spanske Daniel Diges (41) kom en mann som går under kallenavnet «Jimmy Jump» opp på scenen. Ved første øyekast kunne det se ut til at han var en del av showet, ettersom han på forhånd hadde lært seg deler av koreografien og sang med til den spanske låten.

Det var han derimot ikke, og det tok ikke lange tiden før Jimmy Jump, hvis egentlige navn er Jaume Marquet Cot, ble jaget av scenen. Han ble satt i arresten, men slapp ifølge NRK ut dagen derpå etter å ha betalt en saftig bot på 15.000 norske kroner for forstyrrelse av den offentlige ro og orden.

Jaume Marquet Cot er for øvrig kjent for å forstyrre arrangementer. Blant annet løp han på banen under French Open-finalen mellom Roger Federer og Robin Söderling i 2009. Året før forstyrret han under EM-semifinalen i fotball.

Rappet mikrofonen

Også i 2018 dukket det opp en uanmeldt gjest på Eurovision-scenen. Da ble Storbritannias bidrag, SuRie (33), avbrutt av en mann som stjal mikrofonen hennes da hun fremførte låten sin «Storm» under finalen i Lisboa, Portugal.

Sikkerhetsvaktene fikk raskt kontroll over situasjonen og mannen – før arrangørene i ettertid beklaget for hendelsen:

– EBU beklager at scenen ble stormet under Storbritannias framføring under finalen i Eurovision Song Contest i Lisboa i kveld. Den ansvarlige personen er nå i politiets varetekt, het det i uttalelsen fra Den europeiske kringkastingsunionen da.

Politiske regelbrudd

Eurovision er også kjent for politiske skandaler, og opp gjennom har faktisk enkelte land blitt nektet deltakelse av politiske årsaker. Blant annet er ikke Hviterussland med i år.

Dette fordi Hviterussiske Galasy ZMestas låt, «Ya Nauchu Tebya», bryter Eurovision-reglene. Låten inneholder nemlig enkelte setninger som tilsynelatende gjør narr av landets protester mot president Alexander Lukashenko. I Eurovision er det ikke lov med tekster som fremmer politiske budskap.

Les også: Dette er MGP-øyeblikkene vi aldri glemmer

Ifølge Metro fikk Hviterussland tilbud om å endre sangteksten eller sende et nytt bidrag, og de valgte å benytte seg av sistnevnte. Den nye låten ble imidlertid heller ikke godkjent, noe som førte til at landet heller ble diskvalifisert.

I 2009 trakk Georgia seg fra konkurransen etter å ha fått samme tilbud som Hviterussland fikk i år.

De skulle delta med låten «We Don't Wanna Put In» i kjølvannet av krigen mellom Georgia og Russland. Låten hadde et tydelig politisk budskap selv i tittelen, og Georgia måtte derfor bestemme seg for om de ville sende inn et nytt bidrag. Det ønsket de ikke, og trakk seg som nevnt heller.