NRKs «Demenskoret» har på kort tid opplevd stor suksess, og responsen rundt programmet har ikke latt vente på seg. Programleder Ingrid Gjessing Linhave (45) og korleder Kim Wigaard (34) har også blitt rost opp i skyene for konseptet.
Det er ingen tvil om at «Demenskoret» har skapt engasjement, og den siste tiden har flere latt seg inspirere av koret og det har blitt startet opp flere demenskor rundt omkring i landet, blant annet i Stavanger, Fredrikstad og Bergen.
Korleder og dirigent Wigaard merker at pågangen har vært stor siden NRK-seriens premiere, og han forteller til Nettavisen at den store interessen rundt koret til Oslo demensforening har ført til at det er lang venteliste for nye medlemmer.
Les også: «Demenskoret» har truffet en nerve hos komikeren: – Konstant dårlig samvittighet
Han er ikke overrasket over at flere har lyst til å synge i demenskoret, men han har derimot blitt overrasket over at det har skjedd så fort.
– Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli venteliste og at demenskoret skulle fylles opp på så kort tid, sier 34-åringen.
Måtte sette maksgrense
At så mange ønsker å være en del av koret rører 34-åringen. Han har imidlertid et håp om at det vil komme flere demenskor i hovedstaten, også i de forskjellige bydelene.
– Det er viktig at vi får flere demenskor i Oslo, det er så mange mennesker som bor i hovedstaden i forhold til andre steder. Vi kan ikke bare ha ett kor i Oslo, sier Wigaard til Nettavisen.
Han legger til at flere mennesker med demens vil unngå å havne på ventelister hvis det åpnes for flere kor i Oslo, og Wigaard kommer derfor med en oppfordring til kommunen:
– Jeg håper Oslo kan være med å starte opp og engasjere flere demenskor over hele byen. Det er viktig at alle kan få være med i demenskoret for de som trenger det.
Også programleder Ingrid Gjessing Linhave er i ekstase over at så mange ønsker å være med på korøvelsene i Oslo, og hun er heller ikke overrasket over at interessen har økt. Hun avslører at de får stadig flere søknader.
– Allerede før serien ble vist på TV hadde koret fått flere medlemmer, og nå har antallet steget uke for uke. Jeg blir så glad, sier hun og legger til:
– Hvem har ikke lyst til å synge med verdens fineste kor og med selveste Kim og Jelena bak rattet?
Les også: Legger seg flat etter TV-uttalelse: – Lei meg
Men med den økende interessen har Wigaard blitt nødt til å ta noen forholdsregler. Ifølge kordirigenten må de være varsomme på sykdommen og passe på at det ikke er altfor mange som er med på korøvingene.
Derfor har de satt en maksgrense på 25 stykker.
– Vi vil tilrettelegge for de i koret, så derfor har vi stoppet ved 25 medlemmer som er maks antall akkurat nå. Det er også med tanke på øvingslokalet, så vi tar det et steg av gangen, sier Wigaard.
– Korøvelsen er høydepunktet i uka
I NRK-serien blir man kjent med 15 mennesker som har demens, og følger dem gjennom to måneder med korøvelser helt fram til de skal holde konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir i Oslo.
Flere av de som deltok i programmet er blant de 25 kormedlemmene som øver hver onsdag, og ifølge korlederen er det ikke alle som lenger har mulighet til å være med på alle øvingene, blant annet på grunn av lang reisevei.
Men Wigaard er svært glad for at koret har fått en del nye fjes, og han legger ikke skjul på at hele koret har blitt som en stor familie for han.
– Vi har det så fint på øving, og korøvelsene er høydepunktet i uka for veldig mange. De er så fine og søte, og vi er blitt et skikkelig kor, sier han til Nettaiven.
Wigaard var nylig på ferie i Thailand, og han legger ikke skjul på at han savnet koret hjemme i Norge enormt. Det ble derfor stor gjensynsglede da 34-åringen kom hjem fra ferien, og han forteller at det ble mange lange klemmer.
– Jeg savnet de så mye, og de savnet meg. Det var så deilig å komme tilbake, sier han.
Håper på flere sesonger «Demenskoret»
Det er for det meste Wigaard og pianist Jelena Golubovic som styrer de ukentlige korøvelsene, for Gjessing Linhave har måtte fokusere på sin demenssyke far, i tillegg til at hun nylig har gått gjennom en kneoperasjon.
Ifølge Gjessing Linhave har hun holdt kontakten med koret hele veien og dukket opp på korøvelsene med jevne mellomrom.
– Jeg har blitt oppriktig glad i alle sammen, og jeg tror vi har knyttet et bånd som vil vare livet ut, sier hun.
Selv om demenskoret fortsatt er aktive, håper både Gjessing Linhave og Wigaard at de får grønt lys til å lage en ny sesong av «Demenskoret». Foreløpig har de ikke fått en bekreftelse fra NRK ennå, og Wigaard er forberedt på å smøre seg med tålmodighet.
Men enn så lenge kan de begge glede seg over at koret til Oslo demensforening fortsatt øver ukentlig, i tillegg til at det stadig dukker opp flere slik kor over hele landet. Det hadde ingen av de forventet.
– Jeg synes det er helt rått. Det er utrolig meningsfylt, spennende, og motiverende. Altså adjektivene bare detter inn her! sier en entusiastisk Wigaard.
– Å kunne være med på noe som har skapt ringvirkninger over hele Norge og faktisk har startet en fase med tiltak som kan bedre menneskers liv som lever med denne sykdommen – det hadde jeg ikke trodd.