Nylig postet den danske moteinfluenseren Emili Sindlev et bilde av seg selv på Instagram med en oppblåst mage. Hun skriver blant annet at hun har levd med dette problemet hele livet og at det har påvirket henne veldig. Under innlegget, som per nå har 1500 kommentarer, åpner flere kjente og ukjente personer opp om liknende problem.
Josefine HJ, Matilda Djerf og Leonie Hanne er blant de store influenserne som har kommentert at de også sliter med oppblåsthet.
Dette er første gang at moteinfluensere av det kaliberet står frem med dette, men tendensen har pågått i flere år allerede. Sam Smith postet et bilde der hen viste frem magen etter en lang flytur, mens flere treningsinfluensere har innrømmet at dette også skjer med dem.
På TikTok finnes det nå 165 millioner filmsnutter med hashtaggen bloating, som varierer fra før-og-etter-filmsnutter til konkrete tips til hva man bør gjøre. Selv om slike stunt ofte blir sett på som et forsøk på normalisering av tidvis opplåste mager, er det ifølge flere eksperter ikke utelukkende positivt.
– Kan gjøre langt mer skade enn nytte
I en ny artikkel hos Dazed påpeker nemlig journalist Laura Pitcher at det både kan være triggende for de med spiseforstyrrelser eller personer som er curvy.
For, skriver hun, den absolutte majoriteten av de som legger ut slike filmsnutter eller bilder er klassisk tynne, mens magen på etter-bildet gjerne ser ut slik manges mage allerede ser ut naturlig. Denne typen oppførsel fronter også en usunn vane med body-checking, altså at man overvåker hver minste endring i kroppens utseende.
Les også: Camilla Lorentzen: Ja til kroppspositivitet
Irene Kingswick, generalsekretær for Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er enig med Laura Pitcher, men mener det også finner flere side ved denne saken.
– Det å rette fokus mot noe som disse «tynne modellene» kjenner ubehag med er trolig i utgangspunktet godt ment. De ønsker å normalisere «bloating» som faktisk er veldig normalt for de aller fleste mennesker, sier Kingswick og fortsetter:
– Det som er synd er at dette budskapet formidles fra såkalte tynne idealer som da kun når ut med budskapet sitt til likesinnede. Altså til mennesker som trolig allerede har for mye fokus på kropp og utseende og ikke på alt det andre vakre og gode i oss mennesker.
Kingswick trekker frem et sitat fra Dazed-saken som spesielt viktig. Det kommer fra den plus-sized, LA-baserte influenseren Georgia Sky: «Jeg sier ikke at du ikke kan ha usikkerheter, for usikkerhetene dine kan være sanne, de. Men du er ikke på reise mot å akseptere kroppen din, for kroppen din er allerede akseptert av samfunnet; du er på en reise mot self-love».
– Det er et viktig budskap. Ønsker disse influenserne å virkelig flytte fokus fra kropp og utseende til verdien av det å være et godt og sunt menneske, kunne de fremmet det på helt andre måter, sier Kingswick.
– Det å vise seg selv frem halvnaken med en tynn kropp, endrer nok ikke holdningen om kropp hos noen. Tvert imot kan det gjøre langt mer skade enn nytte for mange mennesker som bare atter en gang blir minnet på at de ikke har den perfekte kropp som samfunnet applauderer, fortsetter hun.
Svært populært å dele «skavanker»
Aftenposten-journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset mener denne typen innhold kommer med jevne mellomrom.
– Før i blogger, nå i sosiale medier, og det har vært en del av pressen og annonsører i mange år. Bare tenk hvor mange ganger du har sett overskrifter eller reklame som «Slik ble hun kvitt den oppblåste magen», forteller hun til Melk & Honning.
Når det kommer til hvorfor influensere velger å legge ut bilder av dette slaget, lar hun tvilen komme den tiltalte til gode.
– Noen vil nok generere oppmerksomhet, og det å vise frem strekkmerker eller kviser er jo blitt populært. Det betyr ikke at det er den eneste hensikten. Jeg har lyst til å tro at mange har gode hensikter om å avskaffe skam og skape mer rom for mindre perfekte kropper, sier hun.
Om innleggene kan være problematiske avhenger av den respektive teksten eller budskapet til bildet som blir delt, mener Senneset.
– Det er ikke noe galt i å minne om at mager ser ulike ut til ulike tidspunkter og i ulike vinkler. Problemet er når det fremstilles som at det er unormalt eller sykt med en normal, buldrende, luftfull eller ikke-flat mage, sier hun og fortsetter:
– Mager er og skal være et lite maskineri. Er det stille på innsiden eller konstant flatt på utsiden, da er det faktisk fare for at noe er feil. Det er svært problematisk hvis oppblåst mage settes i sammenheng med dietter, kosttilskudd eller udokumenterte behandlinger. Kontakt fastlegen dersom plagene er store. Ikke alle fastleger er gode på kosthold eller kvinneplager, be i så fall om henvisning til spesialist.
– Hjernevasket til å tro at magen skal være flat
Teksten Instagram-innlegget til den tidligere nevnte moteinfluenceren Emili Sindlev, ber hun om råd og tips til å få bukt med plagene.
– Det skulle jeg virkelig ønske hun ikke gjorde. Hun oppgir også alt som ikke har fungert. Det er i utgangspunktet fint, men utraderes jo helt av å be om enda flere tips, Sier Senneset og mener det er oppskriften på å fasilitere spredning av ukritiske råd og udokumenterte behandlinger, piller eller kosthold.
– I beste fall blir det unyttig, og i verste fall gir det folk skadelige ideer, mener hun.
Senneset synes imidlertid ikke at det er spesielt rart om influensere tror at deres helt normale mage er unormal.
– For vi er hjernevasket til å tro at flate mager er normalen, sier hun.
Les også: Når man sammenligner seg med en kropp som ikke er ekte
Ifølge den profilerte legen og samfunnsdebattanten Wasim Zahid er nemlig ikke de påståtte ekstreme bildene av oppblåste mager verkenuvanlig eller ekstremt.
– Nei, og den kan jo enkelt overdrives ved å suge magen litt inn på før-bildet og så presse den ut på etter-bildet, forteller han til Melk & Honning.
– Dessuten er det jo helt normalt at en tom mage ser mindre ut enn en full. Når du spiser, svelger du mat, drikke og luft, noe som naturligvis vil gjøre at magen ser litt oppblåst ut.
Unødvendig fokus
Ifølge Zahid kan intensjonen om å vise at det er naturlig å være opplåst kanskje være god i seg selv, men mener det blir et unødvendig fokus på kropp og en underliggende idealisering av den tynne kroppen.
– Det er ikke sikkert at slike videoer og bilder har en spesielt positiv effekt på de som sliter med spiseforstyrrelser, overvekt eller et vanskelig kroppsbilde.
Zahid forklarer at magen naturligvis blir oppblåst når tarmene fylles, noe som er helt vanlig både hos kvinner og menn. Skjer det etter et måltid er det ikke noe som trenger å fikses, mener han.
– Men det finnes også medisinske tilstander, eksempelvis matintoleranse, som kan gi mer plager. Dersom man mistenker det så bør man høre med legen sin, sier han.