Gå til sidens hovedinnhold

Lærer Stine Kühle-Hansen: - Det er sunt for barn å leke seksuelle leker

Lærer og autorisert seksualunderviser Stine Kühle-Hansen forteller at seksuelle leker er sunt og viktig.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Så lenge barn følger vanlige lekeregler, er det sunt og viktig at barn seg imellom øver seg på nærhet, sier lærer og autorisert seksualunderviser, Stine Kühle-Hansen til Nettavisen.

Scenario: Datteren eller sønnen din på seks år har besøk av en jevngammel venn og de leker på rommet. Når du kommer inn for å ta en titt, ligger de plutselig oppå hverandre og gynger. Eller de tar hverandre på tissen.

Er dette greit, tenker du kanskje? Og du lurer kanskje på hva du skal si?

- Så lenge barna følger vanlige lekeregler er dette fint. Ingen skal tvinges og det skal alltid være lov å stoppe å leke, når som helst. Det er sunt og viktig at barn seg imellom øver seg på nærhet. Intimitet får de kompetanse i når barnekroppene deres sosialiseres. Å leke seksuelle leker er en viktig del av sosialiseringen i barndommen.

- Samme regler som annen lek

Kühle-Hansen sier at foreldre kan fortelle barna at de samme reglene gjelder i denne leken som for andre leker. Det viktigste er at det er jevnbyrdige, frivillige og jevnaldrende relasjoner.

- Si at det er fint å kunne nyte sin egen kropp der det passer. Si for eksempel: «Så fint at du gnir deg på tissen, men gjør det når du er for deg selv, på soverommet eller på badet. Eller med noen på din alder». Man kan også legge til: «Dette er ikke noe man gjør med voksne», sier Stine Kühle-Hansen.

- Barn har også seksuelle følelser

Hun forteller at å snakke om seksuelle følelser til barn er viktig.

- Ikke bare for å forebygge seksuelle overgrep, men også for å gi barn kompetanse om intimitet.

Stine Kühle-Hansen har vært leder for ressursgruppen av fageksperter som har utformet innholdet i tegnefilmene «Kroppen min eier jeg», laget av Bivrost Film.

Filmene ble lansert på NRK Super under deres temauke om overgrep.

- Barn trenger å lære mer om kroppen, også de seksuelle følelsene.

- Vi må snakke om at intimitet sosialiseres som alt annet ved mennesket fra fødselen av. Barn har også seksuelle følelser og de har krav på trygghet rundt sin utvikling og modning. Til filmene hører det til et veiledningsheftet utarbeidet av Redd Barna. I tillegg til lærere, førskolelærere og SFO-ansatte er foreldre en målgruppe for heftet.

- Ikke ta imot et seksuelt initiativ fra et barn

Kühle-Hansen kommer også med en oppfordring til voksne, som kanskje merker at barn vil kose eller leke seksuelt med dem.

- Ikke ta imot et seksuelt initiativ fra et barn. Si at dette må du gjøre med en person på din egen alder og fortell barnet at det er ulovlig for voksne å leke seksuelt med et barn. Barnet kan lære noe viktig med de ordene og kanskje viser det seg at akkurat dette barnet tidligere har vært utsatt for et overgrep av en annen voksen.

LES OGSÅ: Professor Ingrid Lund: - Skremmende når voksne tror mobbing «bare er lek»

- Et overgrep er sjelden voldelig

Kühle-Hansen mener voksne må lære mer om hvordan de skal snakke om seksualitet med barn og at «Kroppen min eier jeg»-filmene og veiledningsheftet som hører til er et bidrag til det.

Hun oppfordrer foreldre og andre voksne som jobber med de yngste barna, til å ta seg tid til å se tegnefilmene og spørre seg selv om de forstår nyansene.

- Filmene er konkrete på nyanser, fordi da vil barn lettere kunne kjenne seg igjen. Virkeligheten bak et overgrep er sjelden voldelig, selv om handlingene er ulovlige. En voksen overgriper er ikke et monster, men en som ofte har vunnet barnets tillit.

LES OGSÅ: - Mange av jentene tenkte ikke på overgrepet som «ekte» voldtekt

- Vi må ikke være redde for å snakke om seksualitet

Hvis man snakker faglig om seksualitet, blir man ikke opphisset. Akkurat som man ikke blir frelst av å snakke om religion.

- Bruk disse fire tegnefilmene som utgangspunkt for samtaler tilpasset barnet. I tillegg må vi ikke være redde for å snakke om seksualitet. Det er noe av det mest verdifulle og gledelige man eier selv.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken