I disse dager er det ikke bare én, men to nordmenn som har planer om å bestige verdens nest høyeste fjell, K2.

En av dem er den tidligere håndballspilleren Frank Løke (42), som i fjor sommer nådde toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest. Den andre er Kristin Harila (36), som har planer om å ta verdensrekord ved å bestige alle verdens 14 fjell over 8000 meter innen seks måneder og seks dager.

Les også: Frank Løke er på vei opp «verdens farligste fjell»

Dersom de begge når helt opp dobles antallet nordmenn som har besteget K2. Tidligere er det nemlig bare to nordmenn som har kommet seg til toppen, Cecilie Skog (47) og Lars Flatø Nessa (43). De besteg fjellet sammen i 2008.

– Jeg synes det er på tide at noen andre får oppleve det. Men jeg må si at jeg har stor respekt for fjellet, og etter det som skjedde med oss vil jeg ikke anbefale K2 til noen, sier Nessa til Nettavisen i dag, 14 år etter at han var på toppen av fjellet.

Ville ikke gjort det igjen

K2-ekspedisjonen Nessa var en del av ble nemlig av den dramatiske sorten. Hele elleve klatrere mistet livet mellom 1. og 3. august 2008, inkludert Nessas turkamerat, Rolf Bae.

Han ble tatt av et ras over det som kalles «Flaskehalsen», og ble bekreftet omkommet 3. august.

Cecilie Skog, som var Baes ektefelle, og Nessa befant seg over «Flaskehalsen» da raset gikk, og førstnevnte har tidligere beskrevet hvordan hun så Baes hodelykt forsvinne.

– Jeg ser lyset fra hodelykten hans, og plutselig opplever jeg noe som føles som et jordskjelv. Bakken rister, jeg mister balansen og faller på tauene. Jeg ser at Rolfs lys forsvinner, han er borte, sa Skog i podkasten «P3 Dokumentär» i 2020.

Selv om han synes det hadde vært stas med flere nordmenn på K2, er det viktigste for Nessa nå sikkerheten.

– Selv Rolf, som var en erfaren og dyktig fjellklatrer med veldig gode holdninger, valgte en god dag å klatre på og samtidig valgte å snu før toppen, gikk det galt for. Så jeg vil heller at de kommer hjem i live enn at vi får flere nordmenn på toppen. Selv om jeg virkelig unner dem turen, sier Nessa.

Selv ville han aldri begitt seg ut på K2 igjen.

– Jeg har ingen intensjoner om å bevege meg i den høyden igjen. For min del nå, med mine holdninger, er det for farlig.

– Men jeg reiste den gangen, og skjønner veldig godt motivasjonen og dragningen. Det er et vakkert fjell og en komplett klatreopplevelse, deler 43-åringen med Nettavisen.

– Frank har en god sjanse

K2 omtales av mange som «verdens farligste fjell», så det er ikke hvilken som helst tur Løke og Harila skal gå.

Men mens Kristin Harila har erfaring fra en rekke topper opp gjennom, har Frank Løke kun Mount Everest å se tilbake på. Men selv om han ikke har like mye erfaring, tror ikke Nessa nødvendigvis at det blir vanskeligere for Løke.

– Nå kjenner jeg dem ikke personlig, kun gjennom media, men jeg tror Frank også har en god sjanse. Han virker veldig motivert og målrettet. Og det virker som han har med seg gode medhjelpere og klatrepartnere. Og med gode forhold og god tilrettelegging har han gode forutsetninger for å nå opp.

Les også: Kristin Harila (36) vil ta verdensrekord: – Døden er en del av gamet

– Men så er det det med hvis det skulle dra seg til. Enten at man må klatre uten sikring eller om det blir vanskeligere forhold enn forventet. Da kan det bli krevende, påpeker han.

For det var nettopp det som skjedde da Lars Flatø Nessa selv var på K2 i 2008. Da raset som tok med seg Bae gikk, forsvant alle de etablerte tauene som var lagt opp på vei opp.

– I dag kan man melde seg på og være med på kommersielle ekspedisjoner som tilrettelegger mye. Men jeg vil mene at du bør ha en ganske bred klatrebakgrunn for å ha god sjans på fjellet og for å håndtere uforutsette hendelser, fastslår Nessa.

– Vi var uheldige og ble stående i en situasjon der vi først mistet en klatrekamerat, og så sto der uten de etablerte tauene som ble lagt opp på vei opp. Og da var det essensielt for oss å ha en solid klatrebakgrunn for å kunne håndtere situasjonen da, legger den erfarne klatreren fra Rogaland til.

– Viktig å holde hodet kaldt

Nessas beste tips til Løke og Harila er å ha respekt for fjellet under hele ekspedisjonen.

– Jeg er veldig opptatt av at de skal komme hjem i live. Jeg håper virkelig de har suksess i klatringen, men jeg er litt konservativ der med det å ha respekt for fjellet og en dårlig værmelding, samt tegn på ras. Man skal være ganske grundig i den jobben der, og ikke la seg rive med av typisk toppfeber og prestisjen i å komme opp til toppen, sier han.

Les også: Frank Løke har nådd toppen av Mount Everest

Videre legger han til at det kanskje ikke er så lett ettersom det ligger mye arbeid bak en slik tur.

– Det er viktig å klare å holde hodet kaldt og kanskje reise hjem med uforrettet sak. Det har vi alle gjort, jeg har selv snudd på veldig mange turer. Også er det veldig viktig å lytte til erfarne fjellfolk – som jeg vet at de har med seg begge to.

Nessa legger likevel ikke skjul på at det kan være en livsfarlig ferd de to nå har lagt ut på.

– Det kan være helt trygt én dag og livsfarlig en annen dag, men det er absolutt et fjell med veldig komplekse klatreutfordringer og farer. Og det har en stygg historie, sier Nessa, som selv holder seg til langt lavere topper om dagen:

– Jeg er veldig glad i friluftslivet, men jeg har ingen motivasjon for høye fjell. Jeg fikk en mulighet til å bli med gode venner og gode folk til K2 og valgte å gjøre det, men de høye toppene har aldri vært den største motivasjonen min. Men nå er jeg jo en enkel sauebonde og småbarnsfar, og liker å gå her hjemme og er godt fornøyd med det. Turer med ungene mine i lokale fjell. Det er det som er det gjeveste nå.