For drøye to måneder siden sa «Farmen kjendis»-vinneren Lasse Matberg (36) opp jobben som idrettsoffiser i Sjøforsvaret etter 14 år i uniform.

– Nå har jeg vært i arbeid for staten i 7,5 time mange år. Nå vil jeg være i arbeid for meg selv i 7,5 time hver dag, og se hva jeg kan utrette, sa han til TV 2 den gang.

Les også: Lasse Matberg og Terje Sporsem tar vennskapet ett steg videre

Fredag lanserer Matberg det man kanskje kan kalle for det første steget ut i den nye arbeidstilværelsen – nemlig hans aller første bok, «Lasse-strikk», med strikkeoppskrifter til «varme plagg for barske forhold».

En hyllest til familien og kjæresten

Ifølge Matberg er boken en hyllest til håndarbeid, og til slekten der det å skape ting med hendene alltid har vært viktig. Selv har Matberg tatt fagbrevet som kokk, nettopp fordi han liker best å skape ting med hendene.

– Jeg valgte også å lage en strikkebok fordi det eneste jeg ikke gjorde på «Farmen» var å strikke. Jeg gjorde heller de store oppgavene som å grave grøfter og hogge ned tre. Det var for det meste jentene som satt med håndarbeidet. I min verden finnes det ikke noe som er kvinnearbeid og mannearbeid. Så da forlaget ringte meg med en forespørsel om et samarbeid, tenkte jeg på strikking med en gang, sier Matberg til Nettavisen.

– Det er jo veldig kontraster, og kanskje folk blir litt nysgjerrige på hva som skjer med at Lasse skal ut med en strikkebok. Min merkevare er jo blant annet håret mitt. Jeg har vel lenger hår enn de fleste damer, og jeg står veldig trygt i den rollen. På «Farmen» var jeg vel den som vasket flest kopper. Det kom kanskje ikke så godt frem på TV, men jeg stod flere timer i oppvasken. Hvis jeg kan være med å inspirere til å bryte opp stereotypiske kjønnsroller, så er det bare fint, forklarer han videre.

Det var i februar tidligere i år at Lasse Matberg stakk av med seieren i «Farmen kjendis». Før det har han vært å se på TV-skjermen i programmer som «Skal vi danse», der han blant annet vant den italienske versjonen av programmet.

Oppmerksomheten rundt 36-åringen har ikke latt vente på seg. Flere har latt seg fascinere av Matberg sin barske fremtoning og stil. På Instagram har han hittil generert i underkant av 750.000 følgere, der han tilsynelatende spesielt trekker oppmerksomheten til det motsatte kjønn.

I april tidligere i år kunne han imidlertid røpe at han har seg kjæreste, et forhold han foreløpig har holdt svært privat. I hans helt rykende ferske bok har han imidlertid latt kjæresten få pryde boka med flere av genseroppskriftene. Synne Domért Gulliksen, som kjæresten heter, har også fått en helt egen genser tilegnet henne.

– Ja, det var litt som seg hør og bør. Det var min lille hyllest til henne. Min måte å gi litt tilbake til henne på. Hun ble kjempeglad for det, sier Matberg til Nettavisen.

Flere personlige plagg

Gjennomgående i boken er det kjæresten og øvrige familiemedlemmer som står modell for de ulike plaggene.

– Synne har jo jobbet en del som modell før, så det var veldig kortreist å spørre henne. Også blir det mye mer ekte enn å «shuffle» på tre ulike kvinner som jeg ikke har noe forhold til. Jeg vil tro at bildene viser at vi er veldig trygge på hverandre og at vi koser oss på shoot, sier Matberg.

Hvor lenge Matberg og Gulliksen har vært kjærester ønsker ikke Matberg å si noe om, annet enn at de var svært etablerte da nyheten om kjæreste sprakk i april.

– Det var så mye greier etter «Farmen», så det var bedre å bare gå ut med at vi er kjærester, sier Matberg.

Gulliksen er imidlertid ikke den eneste som har fått en genser i strikkeboken oppkalt etter seg. Også faren har fått sin egen «Pappa»-genser.

– På samme måte som «Synne»-genseren, hylles også pappa med sin egen «Pappa»-genser. Han prøvde også flere gensere helt til han valgte den han likte best. På samme måte som Synne, sier Matberg.

– Han har også stilt opp så i boka. Niesen min er også med, men Elliot er innleid modell. Skulle gjerne hatt en nevø som kunne steppet inn der, men jeg har dessverre ikke en nevø som var lett tilgjengelig på det tidspunktet. Hele familien er på en måte med. Ikke søster, men det kommer flere bøker, fortsetter han.

Kan ikke strikke

Men til tross for over 100 sider med strikkeoppskrifter, er det likevel èn ting som gjenstår for Matberg: Å lære seg og strikke.

– Jeg skulle ønske jeg kunne dratt opp en genser fra sekken som jeg har strikket selv, men det kan jeg ikke. Jeg sa jo cirka et år før boken kom at jeg skulle lære meg å strikke, slik at jeg kunne blafre rundt med egenstrikk. Men jeg skal lære meg det, ler Matberg.

– Jeg kan ikke en gang lese en oppskrift. Og jeg skal heller ikke late som at jeg kan det heller. Men jeg har virkelig prøvd å involvere meg skikkelig i prosjektet. Såpas mye at jeg føler at jeg kan mye mer enn bare å stemple navnet mitt på en ferdig bok. Det tror jeg går igjen i forordet, på bildene og hvem jeg har valgt å ha med, fortsetter han.

Les også: Slik gjør influenserne seg klare for høsten

Ifølge Matberg har han vært involvert i hver prosess i boken som utvelgelse av design på genserne, boken, bildene og alt som hører til.

– Flere av oppskriftene i boken krever at man kan strikke med flere enn to pinner. Og det er klart jeg må lære meg det. Det hadde vært gøy om jeg en dag kunne holde noen strikketimer med mine egne oppskrifter, sier Matberg.

Det første han skal strikke seg er selvfølgelig ingen ringere enn hans egen genser, «Lasse»-genseren.

– Den er i en farge, ikke noe mønster. En bra førstegenser, ler han.

– Tror du at du kan inspirere flere menn til å begynne å strikke?

– Hadde vært gøy om jeg fikk flere gutter til å strikke. Jeg synes det er veldig tøft.

Allerede suksess

Foreløpig er det ingen i familien som har sett boken. Men alt later til at boken er blitt godt tatt i mot av øvrige strikkeentusiaster.

Ifølge forlaget Vigmosta Bjørke har forhåndssalget gått unna, og baken er allerede trykket i 11.000 eksemplarer fordelt på to opplag.

«Allerede før lansering i Norge har den verdensledende utgiveren av strikkebøker på engelsk, Search Press, sikret seg rettighetene til å publisere boka både i Storbritannia og USA, mens det ledende danske strikkebokforlaget Turbine skal gi den ut i Danmark. Interessen for Lassestrikk, eller Viking Knitting som trolig blir den engelske tittelen, er stor internasjonalt, og mye tyder på at det blir flere utenlandssalg fremover», skriver forlaget i en pressemelding.

– Det er veldig gøy at den er blitt tatt i mot så bra allerede. Jeg tror nok familien blir stolt, sier Matberg til Nettavisen.