(SIDE2): Er du en av dem som mener at blodsukkeret ditt svinger så voldsomt at du blir helt satt ut av det? Pleier du å bli litt sur – eller veldig forbannet når du ikke får mat?

Hormoner regulerer sult

I fredagens «Skavlan» har Fredrik Skavlan blant annet besøk av Michael Mosley.

LES OGSÅ: Test av frokostblandinger: - Dette er som å spise godteri

Mosley er legen bak 5:2-dietten og en populær programleder på BBC med sine helseprogrammer.

LES OG SE VIDEO OGSÅ: Coca-Cola er faktisk ikke sukkerverstingen

HTML EMBED
embedNAvideo("N-3a_BUjdl4TZMQF7lY4yA", false)

Selv om hans «fastediett», 5:2-dietten, er blitt mye omdebattert, er han stadig ute med nye kostholdsbøker. Den siste er «The 8 Weeks Blood Sugar Diet». Boken er skrevet blant annet fordi livsstilssykdommen Diabetes 2 er på så sterk fremmarsj.

LES OGSÅ: Foreldre tror barneyoghurt er sukkerverstingen, det er den ikke

Og det er i den forbindelse at blodsukker og sultnivå kommer opp.

- Vi trenger alle sukker i blodet vårt, glukose er det som gir oss krefter, sier Mosley til Fredrik Skavlan.

At du blir sulten er mer vane

- Typisk nok tror folk at de blir sure eller sinte fordi blodsukkernivået blir lavt, men det er mer hormoner som kicker inn. Faktisk kan du godt gå fem-seks dager uten mat, men blodsukkernivået ditt kan være helt ok. Kroppen din er nemlig god på å produsere sukker, sier han.

Hypoglykemi eller lavt blodsukker derimot er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin, og som rammer diabetikere.

Men den populære frasen og overbevisningen om at du må spise fordi du får «lavt blodsukker», er egentlig basert på en myte, og skyldes i stor grad noe helt annet, sier Mosley.

- En av grunnene er at vi faktisk spiser er fordi det er en vane. For eksempel når du er vant til å spise på et tidspunkt, vil kroppen din innstille seg på det, og da blir noen sure eller sinnar når de går forbi det punktet, sier Mosley.

Og noen av oss er større vanedyr enn andre, altså.

Du kan se mer av Michael Mosley på «Skavlan» på NRK1, i kveld fredag. klokken 21.25

HTML EMBED
embedNAvideo("tOt7b1fLj_e3c44V0S3j6w", false)

Støttes av forsker

Mosley får støtte hos flere forskere, blant annet nevrolog Stephen Guyenet, som skriver bloggen Whole Health Source.

Guyenet skriver at «lavt blodsukker» og sult er godt befestet folks hoder, men at det finnes få vitenskapelige studier som helt og holdent har slått fast at det er en link der.

- Ideen er så dypt forankret i vår psyke at folk ofte sier «jeg har lavt blodsukker» istedenfor «jeg er sulten» eller «jeg er trett».

Sukkerrush

Derimot er det helt sant at sukkernivået i blodet øker betraktelig om du spiser et stort måltid som nesten utelukkende består av karbohydrater. Da kan du oppleve et sukkerrush, som mange mener etterfølges av et «sukkerkrasj».

Når blodsukkernivået går fort opp, utløser cellene insulin som igjen bringer sukkernivået ned. Og i den forbindelse kan du føle deg trøtt, utilpass, kvalm og sulten.

SE OG LES: Nå kommer julebrusen uten sukker

HTML EMBED
embedNAvideo("CR85Gt2ACiIPxnRkCNJSIQ", false)