Det melder Lerum i en pressemelding i dag.

De fleste lettbrusene på markedet, som blant annet folkefavoritten Pepsi Max, inneholder søtningsstoffer som aspartam og acesulfam-K.

Nå har Lerum utviklet en kombinasjon de selv mener skal bidra til å gjøre den søte smaken mer ekte.

Dette er det nye søtningsstoffet

Ifølge det norske selskapet er den gyldne kombinasjonen en miks av sukralose og stevia.

– Vi har fått god hjelp hos matforskningsinstituttet Nofima med å konkludere med at den nye søtmixen har lavere utslag på de uønskede bismakene fra søtstoffene, og at den sensorisk sett rett og slett ligner mer på smaken av ekte sukker, sier markedssjef i Lerum, Ronny Solvik.

Les også: Vitamin D kan spille en stor, positiv rolle om du utvikler kreft: – Er med på å hemme prosessen (+)

– Vet at enkelte forbrukere er skeptiske til dette søtstoffet

Selskapet har brukt flere år på å teste ulike søtstoffer og kombinasjoner. Det er nå produktene Zeroh og saft-produktene som kaster aspartam på dør.

Lerum mener hensynet til forbrukerne som er opptatt av smak er viktigst, men dette er også et frieri til aspartam-skeptikerne.

– Aspartam har nok fått et litt ufortjent dårlig rykte, og vi vet at enkelte forbrukere er skeptiske til dette søtstoffet. Hensynet til disse forbrukerne har vært med oss når vi har jobbet med forbedringene våre som kun har vært knyttet til smak, forteller Solvik.

Les også: Denne lurer mange taco-sultne nordmenn: – Mange tenker ikke engang at det er kalorier i disse (+)

Overlege: Hundre prosent trygg på kunstige søtningsstoffer

Tilsetningsstoffet aspartam har vært en het og omstridt potet i mange år, og flere forbrukere er skeptiske til søtningsstoffet.

– At lettbrus er farlig, er en myte. Jeg skjønner ikke hvem som har en interesse i å bringe frem disse bytene, men det er irrasjonelt, fortalte overlege Jøran Hjelmesæth til Nettavisen i 2018.

Han er professor ved Universitet i Oslo og leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

– Jeg er hundre prosent trygg på at de kunstige søtningsstoffene du finner i lettbrus ikke har noen som helst helsefare, så lenge man ikke drikker mer enn fire-fem liter lettbrus om dagen - og det er det svært få som gjør, uttalte Hjelmesæth.

Anbefalt inntak av aspartam er satt til 0-40 mg/kg kroppsvekt/dag, noe som tilsvarer mellom fire og fem liter lettbrus.

Les også: Marius skal være inspirasjonen bak «Lupin»: Forlot brutalt liv som pirat – og ble mestertyv (+)