Er du blant de mange heldige som har ferie denne uken?

Enten du er på hytteferie eller har hjemmeferie, kommer det her noen enkle, deilige retter som er lettvinte å lage selv med begrensede kjøkkenmuligheter. Da kan du bruke ferietiden til noe annet enn å stå ved kjøkkenbenken – men spise godt likevel.

Og er du blant dem som må holde hjulene i gang, kan du jo lage noe enkelt og godt etter jobb du også, og bruke fritiden på noe koselig.

Eller kan du selvsagt også bruke min fine, lille matapp – der er det mange forskjellige middager å velge i mellom.

Her kommer noe av våre raske og gode kosefavoritter:

Pølse stroganoff – Middagspølse med stroganoffsaus i stekepanna. Med det tilbehøret du foretrekker.

Dette er en enkel måte å kjøre et pølsemåltid opp et par divisjoner. Stroganoff-sausen gjør susen.

Hva med makaroni og favorittgrønnsakene ved siden av?

Pasta med laks - En rask pastafavoritt (og laksefavoritt) med sitronpepret laksebiter, høvlet agurk og litt creme fraiche.

Denne er så rask, og smaker så deilig – at det er nesten ikke sant. Du får skikkelig restaurantfølelse, av det gode slaget.

Taquitos – Stek tortillaruller i stekepanna med favorittfyllet. Vårt er kylling med litt mais, vårløk, creme fraiche og salsa.

Dette er en innertier ev en middag, altså.

Du tar noe tortillas, fyller de med det du vil ha, ruller de sammen og bruner de i stekepanna. Middag på no-time! Og for en middag! Sprø på utsiden, og saftige inni…

Denne varianten er kjempepopulær hjemme hos oss. De to minste liker kylling, ost og mais i sine, mens vi voksne mesket oss med litt mer fyll. Server med f.eks en salat og litt salsa, og middagen er klar.

Hamburgere – Det er veldig lett å lage egne burgere. Dessuten smaker det så innmari mye bedre enn de du kjøper! Sett av et par minutter – så er du i gang.

Hjemme hos oss står blåmuggost ganske høyt oppe på favorittlisten, så vi voksne liker å bruke litt blåmugg i burgerne våre også. Da deler jeg bare den ferdig formede burgeren i to, bretter ut – og smører litt smørbar blåmuggost på snittflatene før hamburgeren skal stekes. Så bretter jeg den sammen igjen og trykker den sammen igjen. DET er godt det! For ikke å snakke om denne blåmuggostdressingen. Den kan også i aller høyeste grad brukes.

Mamma lager verdens enkleste dressing, hun blander litt ketchup og ørlitegranne sukker i lettrømme, og vips så har du en fresh dressing. Som smaker digg!

Vil du bake burgerbrødene selv, så finner du en god oppskrift her.

Burgerbrød skal være myke, men hvis alternativet er butikkburgerbrød kan det være vel så godt å bruke f.eks. halvstekte ciabatta som du steker i 10 minutter selv, eller noen annen type rundstykke eller lignende som er nystekte.

Nan-pizza – Pizza i en fei. Kjøp halvstekte nanbrød, ha på det fyllet du liker, inn i ovnen med seg, og straks er det mat.

Denne fungerer kjempegodt med bare litt skinke og ost, men min favoritt er tomat og mozzarella.

Vil du lage en deilig Brooklyn-inspirert frokost i vinterferien? Prøv denne - “avomash”. Avokado- og fetarøre med speilegg oppå. Et lite dryss av tørket chili og urter. En liten bit av frokosthimmelen, rett og slett!