LATTER / OSLO (Nettavisen): Tirsdag kveld er det premiere på Stian Blipps (31) nye show, «Cirque du Blipp», i hovedstaden, der flere kjente fjes har tatt turen – blant andre Høyre-lederen og tidligere statsminister Erna Solberg (60).

Men Blipps show er ikke det eneste som skjer i Norge om dagen. Nylig var nemlig en delegasjon fra Taliban i Norge, etter å ha blitt invitert til samtaler og forhandlinger med et utvalg diplomater og aktivister fra en rekke europeiske land.

Det var det flere som reagerte på, noe tidligere statsminister Erna Solberg kan forstå:

– Jeg skjønner at det er mange i Norge som reagerer på det, sier hun til Nettavisen før Blipp-showet tirsdag.

Hør hva mer Høyre-lederen har å si om det kontroversielle besøket i videoen øverst i saken!

Høy prislapp

Det var den norske regjeringen som inviterte delegasjonen, på bakgrunn av at Afghanistan – som Taliban har tatt over makten i – står overfor en enorm humanitær krise. Landets 39 millioner innbyggere er nemlig rammet av tørke, pandemi og økonomisk kollaps, og befolkningen lider under konsekvensene etter flere tiår med både krig og konflikter.

Les også: - Jeg flyktet fra Taliban da jeg var fire år, og plutselig er de på samme jord som meg

Besøket har som nevnt blitt møtt med blandede reaksjoner her til lands. Blant annet har flere reagert på kostnaden for besøket, som ifølge UD er estimert til rundt syv millioner kroner. Blant annet ble Taliban-delegasjonen fløyet fra Afghanistan til Norge i et privatfly – noe som skal ha kostet om lag 3,5 millioner kroner. I tillegg fikk delegasjonen også alle utgiftene utover dette dekket – som hotell og transport.

De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp startet søndag i Oslo. Delegasjonen reiste tilbake natt til onsdag.

– Utvekslet synspunkter

Tirsdag delte den norske regjeringen en felles uttalelse fra deltakerne på møtet på sine nettsider:

– Under møtet lyttet deltakerne tålmodig til hverandres meninger og utvekslet synspunkter om de aktuelle forholdene i landet. De bekreftet at Afghanistan er det felles hjemmet til alle afghanere, og understreket at alle afghanere må jobbe sammen for bedre politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige resultater i landet, het det i uttalelsen.

Les også: Dette var Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet

Videre kom det frem at deltakerne på møtet erkjente at forståelse og felles samarbeid er de eneste løsningene på alle problemene i Afghanistan, og at alle deltakerne, med én felles stemme, erklærte at slike møter var i landets interesse.

Utover dette er det ikke kjent hva de kom frem til.