Lørdag kveld er det premiere på fjerde sesong av «Kompani Lauritzen» hvor Liva Ingebrigtsen (26) er en av deltakerne. Hun er gift med friidrettsutøver Henrik Ingebrigtsen (32), og i NRK-serien «Team Ingebrigtsen» har man blitt bedre kjent med paret og deres to døtre, Olivia og Charlotte.

Les også: Carina Dahl røper følelsesladd «Kompani Lauritzen»-sesong: – Ekstremt mye minner

Den travle idrettsutøveren har 200 reisedøgn i året, og Liva har derfor vært mye hjemme alene med døtrene på seks og fire år.

Og mammarollen har ikke vært like lett, hun forteller til Nettavisen at hun gikk gjennom en tøff periode sist gang hun var gravid.

– Det har jeg egentlig ikke snakket så mye om, for jeg synes det var veldig ubehagelig, sier hun til Nettavisen.

Fikk panikkangst

Under en spørsmålsrunde på sin Instagram-konto denne uken fikk 26-åringen spørsmål om hun ønsker seg flere barn eller ei. Til det svarte hun at gjerne kunne tenke seg å få et barn til, men på grunn av den ubehagelige opplevelsen tør hun ikke å bli gravid ennå.

Da Nettavisen tok en prat med henne på førpremieren av «Kompani Lauritzen» åpnet hun opp om den tunge tiden da hun slet med svangerskapsdepresjon, som også førte til panikkangst.

Ingebrigtsen ble gravid for første gang som 20-åring og da eldstedatteren var fylt ett år, ventet paret sin andre datter. I tillegg var ektemannen på høyden av sin karriere, og var derfor lite hjemme.

– Fødslene har gått helt fint, men det er perioden i midten som har vært utfordrende, sier Liva Ingebrigtsen.

Søkte hjelp

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder hva som kan føre til svangerskapsdepresjon. Ifølge NHIs nettsider kan arv, fall i nivået av hormoner og belastende livshendelser være mulige årsaker.

Ifølge NHI finnes det for lite tall på hvor mange kvinner som får svangerskapsdepresjon, men det anslås at én av ti kvinner blir deprimerte under svangerskapet eller etter fødselen.

Les også: «Kompani Lauritzen»-Iben bekrefter ryktene

Det som egentlig skulle være en fin og hyggelig tid for den vordende moren for snart fem år siden, ble preget av mange urolige tanker og følelser. Det førte til at TV-profilen tok grep, og søkte hjelp for å behandle svangerskapsdepresjon.

– Jeg fikk hjelp. Jeg hadde en kognitiv terapeut som hjalp meg med å få kontroll på den reaksjonen som kom.

For det var nettopp det å lære å roe seg ned og prosessere følelsene da det sto på som verst, som ble vendepunktet til Ingebrigtsen.

– Det var mye følelser og tanker som utløste reaksjonen, og det kan man til en viss grad lære deg til å roe, sier 26-åringen til Nettavisen.

Blir anbefalt om å vente

Nå er 26-åringen vant til livsstilen Ingebrigtsen-familien lever, men hun legger ikke skjul på at det var krevende å være både gravid og hormonell da hun passet på en ettåring alene.

Derfor er hun usikker på om tiden er inne for å utvide familien akkurat nå. Henrik Ingebrigtsen er fortsatt en aktiv idrettsutøver og er borte fra familien minst 200 dager i året.

Les også: Vendela Kirseboms familie sender nødhjelp

Det er ikke uten grunn at 26-åringen vil unngå at det samme skal skje igjen dersom hun blir gravid, og ifølge henne selv har hun noen krav.

– Henrik må i hvert fall være hjemme i en lang periode sånn at jeg er trygg på at noen kan hjelpe til de gangene jeg ikke har mulighet til det, sier hun og legger til at hun vil ikke oppleve å få depresjon midt i en graviditet igjen.

Det er ikke bare Liva Ingebrigtsen som tenker at det foreløpig er lurt å avvente en familieforøkelse. Ifølge henne selv har hun også blitt anbefalt om å vente til det er mer passende for hele familien.

Les også: Sophie Elise bryter tausheten: Derfor delte hun bildet

– Jeg har vel fått beskjed om at jeg kanskje ikke bør bli gravid igjen før Henrik er ferdig og har mulighet til å være mer hjemme.

Til tross for den ubehagelige opplevelsen ved siste graviditet, kan hun likevel ikke utelukke at hun vil ha flere barn i fremtiden.

– Vi må nesten bare vente og se. Det er ikke sikkert at det blir noen flere i det hele tatt, men jeg er mer åpen for det, avslutter hun.