Skuespiller Pia Tjelta (45), blogger og tidligere redaktør Vanessa Rudjord (46) og TV-profil Synnøve Skarbø (51) annonserte torsdag at de åpner en ny skjønnhetssalong, med en visjon om å bli «Norges ledende klinikk innen estetisk medisin».

På hjemmesiden til klinikken Nomi Oslo opplyser de at de har samlet det de omtaler som landets fremste eksperter. De skal tilby kundene blant annet fettreduksjon, rynke- og hormonbehandlinger. Kjendissalongen løfter også frem behandling og styrking av bekkenbunnsmuskulatur.

– Det ligger så mye positiv energi i å føle seg vel, og vi har savnet en klinikk som kunne sette sammen alle fagfeltene, som kunne se på oss som et sammenhengende menneske og følge oss over tid. Det handler om kvinnehelse og forebygging av alt det kroppen skal gjennom, skriver Tjelta, Skarbø og Rudjord i meldingen som ble sendt ut torsdag formiddag.

Les også: Kritiserer mediene for behandlingen av prinsessen: – Som en moderne heksejakt

Men på sosiale medier hagler nå kritikken mot trioen fra flere hold, og flere kjente profiler reagerer flere på uttalelsen om kvinnehelse i forbindelse med annonseringen.

Fjernet dem fra Instagram

Det er særlig bruken av ordet kvinnehelse i forbindelse med en skjønnhetsklinikk som har skapt reaksjoner hos flere. Reaksjonene strømmet inn etter at underholdningsnettstedet 730 publiserte et Instagram-innlegg med et sitat fra saken til DN, med tittelen «Nå starter de skjønnhetsklinikk sammen: – Så mye kvinnehelse er tabu».

«Å kalle dette «kvinnehelse» er en skam. Så mye som kvinnehelse blir underprioritert i samfunnet er det utrolig dobbeltmoralsk av tre kvinner å stå frem å si at rynke- og estetiske behandlinger bidrar til å bryte tabuer rundt kvinnehelse», skriver en bruker i kommentarfeltet.

«Dette er helt på trynet. Blir målløs», skriver en annen bruker.

Programleder og skuespiller Live Nelvik (39) har skrevet en kronikk for NRK.no, der hun er bekymret for døtrenes fremtid etter å ha sett kommentarfeltet på Vanessa Rudjord sin post.

Flere av Rudjord sine fans hyller henne nemlig i kommentarfeltet, og skriver at de selv kan tenke seg en av behandlingene skjønnhetssalongen kan tilby.

«Hurra»

«Fiks meg»

«Endelig»

At kvinner hamrer på dørene allerede før de har åpnet skremmer Nelvik.

Selv er hun på privatfronten venninne med både Rudjord, Tjelta og Skarbø, men har nå tatt et drastisk valg om å avfølge de nevnte personene på sosiale medier. Grunnen er at de selv har delt lenker, der følgerne kun er få tastetrykk unna å ende opp med å fikse på eget utseende.

«Klikker jeg på linken, så er jeg velkommen til å bestille «onboarding», et møte hvor vi kan legge en plan for ett nytt og yngre meg på klinikken deres. Tenk deg nøye om før du boarder, og bli gjerne sittende ved gaten sammen med meg», skriver hun i artikkelen.

Et overtramp

Overfor Nettavisen forteller influenser og sexolog Iselin Guttormsen (35) at hun heier på kvinner som lykkes i gründer-bransjen, men hun ser likevel ingen sammenheng mellom estetisk behandling og kvinnehelse:

– Det er å utnytte en viktig terminologi, og det blir feil bruk av ord, sier hun og legger til:

– Jeg skjønner at mange kvinner reagerer på dette og føler dette som et overtramp. Nettopp fordi det finnes kvinner der ute som sliter med alvorlige sykdommer, som ikke har noen ting med skjønnhet eller rynker å gjøre, men som handler om helse.

Selv jobber hun daglig med kvinnehelse, og er skeptisk til at klinikken fronter med medisinsk språk. Hun legger likevel ikke skjul på at hun selv unner seg både peeling og ulike ansiktsbehandlinger til tider, men det hevder kun er for følelsen av velvære. Noe hun ikke anser som en del av kvinnehelse.

Nedgraderer seriøsiteten

Forfatter og influenser Martine Halvorsen (25) er også en av dem som reagerer. 25-åringen har tidligere åpnet opp om at hun sliter med den medisinske tilstanden endometriose til sine 100.000 følgere på Instagram.

Siden hun var 19 år gammel, har hun brukt sin stemme for å kjempe for at kvinnehelse blir snakket høyere om.

«Jeg ønsker meg et behandlingssenter for endometriose, jeg», skriver Halvorsen i kommentarfeltet.

Heller ikke Halvorsen ser noen som helst sammenheng mellom kvinnehelse og utseende, og overfor Nettavisen legger hun ikke skjul på hva hun mener om saken:

– Å sammenligne estetisk helse, som handler om egen velvære med kvinnehelse som handler om livet og livskvaliteten, er et slag i trynet mot alle som kjemper for likestilling. Jeg elsker skjønnhetsbehandlinger og luksus, men estetisk helse og kvinnehelse har ingen sammenheng, skriver hun i en e-post til Nettavisen.

Halvorsen legger til:

– Ved å kalle dette kvinnehelse nedgraderer man seriøsiteten som ligger i begrepet til å omhandle skjønnhet. Det hjelper å føle meg vel når jeg har dårlige dager, men det hjelper ikke problemet til hvorfor jeg gjerne har dårlige dager.

Også flere andre kjente profiler har tatt del av kritikken i kommentarfeltet:

«Hahahhahhahahahaha assaaaaa», kommenterer Martha Leivestad.

«Homsehelse også», kommenterer Morten Hegseth.

Brukt over 40 millioner

Det er ingen tvil om at kjendistrioen har lagt både penger og innsats i den nyåpnede skjønnhetsklinikken på Frogner.

Endometrioseforeningen reagerer imidlertid på den svimlende summen som er satt av til salongen:

«Deilig med lille 40 mill. til denne typen kvinnehelse. Absolutt tabu med rynker og aldring, hilsen gjengen som blør gjennom nattbind og må vente i over et halvt år på ledig time hos gyn», skriver de under Instagram-posten.

Også Halvorsen mener den høye summen penger kunne blitt brukt annerledes:

– Det er blodig alvor, og jeg skulle virkelig ønske at noen startet en klinikk for 40 millioner kun for kvinnehelse. Og det som er leit er at dette for mange blir degradert til en krangel, og at mange nok fryder seg over at damer som satser og starter business får gjennomgå. Om man engasjerer seg for kvinnehelse og kvinnekamp må man evne å løfte blikket høyere enn som så, skriver hun.

Hun utdyper videre at hun inspireres av disse kvinnene, og mener hele denne saken har bidratt til å snakke høyere om kvinnehelse.

Overfor TV 2 forteller Rudjord at reaksjonene som har kommet i ettertid av annonseringen er en misforståelse.

– Reaksjonene som kommer er basert på en misforståelse om at vi mener at alle estetiske behandlinger er et spørsmål om kvinnehelse. Det stemmer ikke, og det har vi heller aldri sagt, skriver Vanessa Rudjord i en e-post til TV 2.

Les også: Pia Tjelta måtte isolere seg i tre måneder for drømmerollen

Videre utdyper Rudjord at de aldri har påstått at de har startet en kvinnehelseklinikk.

Nettavisen har foreløpig ikke kommet i kontakt med verken Rudjord, Tjelta eller Skarbø i forbindelse med denne saken.