RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STORT FORBRUK: I tillegg til å bruke mye penger på seg selv, overfører Marianne ofte penger til sine voksne barn på 18, 24 og 27 år.
STORT FORBRUK: I tillegg til å bruke mye penger på seg selv, overfører Marianne ofte penger til sine voksne barn på 18, 24 og 27 år. Foto: Luksusfellen (TV3)

Luksusfellen: Marianne gir barna 10.000 kroner i måneden som hun ikke har

Sist oppdatert:
Marianne (46) blakker seg blant annet ved å hjelpe de voksne barna sine.

 - Jeg gjør det for at det skal bli litt lettere for dem, sier Marianne om pengeoverføringene til barna.

Hun betaler blant annet telefonregningene til barna.

 - Det har bare blitt til at jeg har betalt, det kommer automatisk regning til meg, sier hun.

Selv om sykepleieren fra Haugesund har en god inntekt og jobber hardt, har kredittgjelden hennes vokst i rekordfart de siste årene. Bare det siste halvåret har hun tatt opp 100.000 kroner i kreditt- og forbrukslån.

 - Får vondt av dem når de ikke har penger

I tillegg til telefonregningene og diverse pengeoverføringer av ymse kontantbeløp, betaler hun også alle utgifter på en bil hun aldri bruker selv.

 - Jeg har vel bare følt på et ansvar som mor, at jeg har satt barn til verden og vil at de skal klare seg godt.  Derfor har jeg villet hjelpe, sier hun til Nettavisen.

Hun ser allikevel at hun egentlig gjør dem en bjørnetjeneste.

 - Det er klart at de ikke lærer å ta ansvar selv, jeg ser det. Men jeg har bare fått litt vondt av dem når de ikke har hatt penger.

Marianne jobber hardt, har en god jobb med en god inntekt. Allikevel har hun opparbeidet seg en gjeld hun ikke klarer å betjene lenger.

Brukte 700 kroner på spåkone

Marianne har ingen oversikt over hvor mye penger hun faktisk overfører til de tre barna sine på 18,24 og 27 år hver eneste måned og blir sjokkert når hun finner ut at det dreier seg om hele 10.000 kroner.

En annen som er sjokkert er Luksusfellen-ekspert Magne Gundersen.

 - Det er supert å ville hjelpe barna sine, men man må hjelpe etter evne og det gjør ikke Marianne, sier Luksusfellen-ekspert Magne Gundersen til Nettavisen.

Og legger til:

 - Over tid hjelper hun dem egentlig ikke heller ved å være en levende minibank. De får ikke bare dårlige økonomiske vaner, men hun ødelegger sin egen økonomi. Da er det også vanskelig å kunne stille opp for dem når det virkelig gjelder.

SE KLIPP FRA KVELDENS EPISODE HER:

Foruten økonomisk hjelp til barna har Marianne også brukt penger på seg selv. Pengene har gått til blant annet take-away mat, velvære, ferie, spåkone og ny sofa.

Om telefonregningen på 700 kroner til en spåkone, sier Marianne:

 - Jeg var fortvila og lette etter svar.

Det er gått så langt at hun selv har mistet oversikten over forbruket og hun risikerer å miste hjemmet sitt om hun fortsetter i samme spor ved å ta opp lån for å betale lån.

 - Jeg skulle klare alt

 - Du bruker penger som en millionær. Men det er du jo ikke, kommenterer forbrukerøkonom og Luksusfellen-ekspert Magne Gundersen i programmet.

- Mange foreldre har råd til å hjelpe sine barn.  Men jeg er ikke så sikker på at det er så lurt å hjelpe bare fordi man kan, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen til Nettavisen.

Til Nettavisen forklarer han at Marianne både er for gavmild og for raus med eget forbruk.

 - Hun er glad i å bruke penger på seg selv også og forbruket er helt ute av kontroll. For Marianne har det nok også vært veldig vanskelig å være åpen om de økonomiske problemene og hun har vært flau.

Marianne er singel og har ikke hatt en partner å sparre med. Det tror Gundersen er ekstra vanskelig.

 - Har man noen å snakke med kan man få gode råd og innspill. To hoder tenker bedre enn ett.

Marianne forteller at det begynte å skjære seg økonomisk for mange år siden.

 - Det begynte vel i 2001 da jeg ble alene. Jeg skulle klare alt, men visste ikke helt hvordan jeg skulle gripe det an.

 - Ikke så lurt å hjelpe bare fordi man kan

Venninnen Judith beskriver Marianne som en snill og raus person, som kanskje ikke helt har klart å sette økonomiske grenser for seg selv eller barna.

 - Jeg har vært mye sliten og har hatt mange andre bekymringer i hodet enn bare økonomi. Jeg orket rett og slett ikke å ta tak og følte meg maktesløs. Jeg har nok alltid villet klare meg selv også og ikke involvere andre, så jeg holdt de økonomiske bekymringene tett til brystet.

Magne Gundersen tror dagens foreldregenerasjon strekker seg langt for å hjelpe sine barn økonomisk.

 - Mange har råd til det og derfor ønsker de å hjelpe barna sine. Men jeg er ikke så sikker på at det er så lurt å hjelpe bare fordi man kan. Barn skal jo selv lære å takle utfordringer og problemer.

Han påpeker dog at det ikke på noen måte er et nytt fenomen at foreldre hjelper sine barn.

 - Det er ikke noe nytt. Slik har det vært i generasjoner. Det som er nytt er at det nok er mer utbredt i dag, særlig i de store byene hvor boligprisene er høye. I fjor steg jo boligprisene i Oslo med over 20 prosent og da er det vanskelig å komme inn i markedet uten hjelp.

Allikevel mener han det på ingen måte er umulig bare man er litt tålmodig.

 - Før var det slik at mange ventet til 30-årene før man kjøpte sin første bolig, mens i dag eier mange bolig som 25-åringer. Jeg tror det kan være lurt å vente litt, til studiene er fullført, kanskje har du klart å spare litt, man har muligens funnet en partner å kjøpe bolig sammen med og det er da lettere å komme seg inn i markedet.

Hvordan det går med Marianne kan du se på TV3 i kveld klokken 20:30.

Se tidligere episoder av Luksusfellen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere