I et intervju med Insider forteller prinsesse Märtha Louise (49) om sin kongelige oppvekst.

Märtha Louise er som kjent kongeparets eldste barn, men det er likevel lillebror kronprins Haakon Magnus (47) som er førstemann i arverekken til tronen. Dette fordi grunnlovsendringen der kjønnene ble likestilt i arverekken ikke kom før i 1990, 19 år etter at prinsessen kom til verden.

Les også: – Ansatte gikk på dagen etter Cruise-tirade

I intervjuet kan imidlertid Märtha Louise avsløre at det ble vurdert om hun skulle bli dronning likevel.

Vurderte å endre arverekkefølgen

Da loven ble endret var det Gro Harlem Brundtland (81) som var statsminister i Norge, og i intervjuet forteller Märtha Louise at hun noen år før lovendringen ble spurt om hva hun tenkte om å eventuelt bli dronning en gang i fremtiden.

– Da jeg var 15 år gammel var statsministeren en kvinne, og hun kom plutselig opp med ideen om at dette (arveretten) var feil. Jeg husker hun kom hjem til oss med bestefar (kong Olav), og vi hadde en diskusjon om vi burde endre hele systemet og om jeg burde bli dronning, sier Märtha Louise.

Les også: TV 2 lager kjendisversjon av «Sofa»

Ifølge prinsessen ble hun spurt om hva hun selv ville, men som 15-åring følte hun ikke at hun klarte å ta en såpass stor avgjørelse om fremtiden. Omsider ble det bestemt at kronprins Haakon skulle beholde sin plass som førstemann i arverekken etter kong Harald (83) – som da var kronprins.

Denne avgjørelsen er 49-åringen takknemlig for i dag.

– Det er mye press, og et liv du må velge og være 100 prosent forpliktet til. Så jeg er veldig glad for at broren min er nestemann i rekken, og han gjør en fantastisk jobb. Han er fokusert på de rette tingene, sier hun om kronprins Haakon.

Les også: Deler diagnose med barna: –⁠ Det er genetisk

Hyller dronning Sonja

I intervjuet hyller også Märtha Louise moren, dronning Sonja (83), for jobben hun har gjort for likestilling.

Ifølge prinsessen fikk ikke dronningen engang sitt eget kontor til å begynne med, mens i dag er minst 50 prosent av de ansatte ved Slottet kvinner, sier 49-åringen til Insider.

– Å se henne kjempe for likestilling, hvordan hun taklet små seire her og små tap der, med støtte fra faren min, å se hvordan det hun har jobbet for så lenge var verdt det til slutt. Jeg har lært så mye av henne, sier Märtha Louise om moren.