Kongehuset melder tirsdag at prinsesse Märtha Louise (51) ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver. Dette fordi hun «ønsker å bidra til et tydeligere skille mellom egne aktiviteter og tilknytningen til kongehuset», skriver Slottet:

«Prinsessen har derfor, i samråd med Hans Majestet Kongen og den nærmeste familien, bestemt at hun på det nåværende tidspunkt ikke skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset».

Les også: Erik Stephansen: Kan bare få én verdig utgang

Nyheten kommer etter lang tid med debatt om hvorvidt prinsessen bør representere kongehuset eller ei – og det har også blitt diskutert om hun bør gi fra seg prinsessetittelen.

I pressemeldingen påpekes det derimot at tittelen beholdes.

«Hans Majestet Kongen har bestemt at Prinsessen skal beholde sin tittel. Kongen og Dronningen ønsker å takke Prinsesse Märtha Louise for den viktige innsatsen Prinsessen har gjort gjennom sitt offisielle virke i årtier», skriver Slottet.

– Var nødt til å ta grep

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, er ikke særlig overrasket over nyheten.

– Jeg tror det er veldig bra at det kommer en avklaring, det har man ventet på lenge. Også ble jeg ikke så veldig overrasket over at det var akkurat det som var resultat, i og med at kronprinsen nylig ga et hint om at det ikke så ut til at hun skulle miste prinsessetittelen, sier Vagle til Nettavisen.

Les også: (+) Nettavisen avslører: Dette inneholder Durek Verretts amuletter

Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, tror titteldebatten vil fortsette – selv om kongehuset nå tar grep.

– Jeg tror de fleste vil se på dette som en klok avgjørelse, sier Stephansen.

– Det er først og fremst de kongelige oppgavene folk har uttalt seg om i meningsmålingene, og nå ser det ut til at hun gir fra seg disse, selv om det i meldingen står «inntil videre».

Stephansen tror debatten rundt prinsessetittelen vil avhenge av Verretts virksomhet fremover.

– Så skal hun fortsatt kunne kalle seg prinsesse, og det er antakelig et ledd i et kompromiss som det går an å forstå.

– Men dette tror jeg vil avhenge av virksomheten til Verrett fremover. Hvis han fortsetter som i dag, med salg av medaljonger og annet lurendreieri, tror jeg kravet om å fjerne tittelen vil fortsette å plage kongehuset, påpeker han.

Les også: Slik reagerer Europa på Märtha Louise-nyheten

Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser. Heller ikke Slottet har svart på Nettavisens henvendelser tirsdag.

Vil bidra til et tydeligere skille

Ifølge pressemeldingen fra kongehuset har prinsesse Märtha Louise tirsdag formidlet til organisasjonene hun er beskytter for at hun frasier seg sine beskytterskap, som legger rammene for hennes offisielle, kongelige oppgaver.

«Med dette ønsker Prinsessen å bidra til at skillet mellom hennes næringsvirksomhet og hennes plass i Kongefamilien blir tydeligere», står det i pressemeldingen fra kongehuset.

Les også: Nesten seks av ti nordmenn vil at Märtha Louise sier fra seg prinsessetittelen

Kongehuset skriver også at Märtha Louise og hennes forlovede, Durek Verrett (47), vil tydeliggjøre skillet mellom egne aktiviteter og Kongehuset. Dette innebærer blant annet at de ikke skal bruke prinsessetittelen eller omtale medlemmene av kongehuset i sine egne sosiale medier, i medieproduksjoner, eller i tilknytning til kommersielle ting.

Dette med unntak av @PrincessMarthaLouise på Instagram.

I pressemeldingen påpekes det også at Durek Verrett vil bli en del av kongefamilien når de gifter seg. 47-åringen vil derimot ikke få noen tittel, og ikke representere kongehuset.

Kongehuset med klar beskjed

I tillegg til den opprinnelige pressemeldingen har kongehuset også delt en forklaring om veien videre herfra.

Der kommer de blant annet med en klar beskjed om de rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for spesielt i diverse sosiale medier, noe de tar sterk avstand fra.

«Vi er opptatt av å kunne leve godt sammen, på tross av ulikhet. De rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for, spesielt på sosiale medier, tar vi sterk avstand fra. Det er en styrke at Kongehuset reflekterer det etniske mangfoldet som finnes i Norge», lyder kongehusets melding.

Videre påpeker kongehuset at det kan være vanskelig å sette seg inn i hvordan direkte eller indirekte, bevisst eller ubevisst rasisme kan oppleves for de som ikke står i det selv.

«Det er dessverre mange i Norge i dag som opplever diskriminering og rasisme. Dette må vi i fellesskap arbeide for å få slutt på. Vi ønsker oss et samfunn der det er plass til hver og én i et raust felleskap, og der vi møter hverandre med respekt. Det gjelder både i våre nære relasjoner og i storsamfunnet vi skaper sammen», tydeliggjør kongehuset.