Aja Nafstad

Må nordmenn dø for at vi skal forstå?

Hunder som lever under dårlige kår er mer utsatt for smittsomme sykdommer. 

Hunder som lever under dårlige kår er mer utsatt for smittsomme sykdommer.  Foto: Aja Nafstad

Det finnes ingen behandling mot rabies og alle pasienter, både dyr og mennesker, som viser symptomer, går en sikker død i møte. Men med vaksine kan du unngå å bli syk.

Denne uken døde en ung norsk kvinne av rabies etter å ha blitt bitt av en hund, men hun er langt fra den eneste. Rabies, eller hundegalskap som sykdommen også kalles, tar hvert år livet av rundt 60.000 mennesker. Det betyr at det dør et menneske av rabies hvert niende minutt. Og det dør langt flere dyr.

Hund blant de dødeligste dyrene

Nesten alle tilfeller av rabies hos mennesker skyldes smitte etter bitt fra rabiesinfiserte hunder. Rabies gjør hund til tredje mest dødelig dyret for oss mennesker etter malariamygg og slangebitt. I Norge har ikke rabies vært påvist hos menneske siden 1815, og det er vanskelig for oss å ta inn over oss omfanget på verdensbasis. Først når en av våre landsmenn dør, er rabies viktig nok for norske medier. Både mennesker og hunder reiser stadig mer, noe som er med på å øke risikoen for import av sykdommer vi ikke har i Norge nå. Virus, bakterier og parasitter bryr seg ikke om landegrenser.

SMITTE: Rabiesvirus kan smitte alle varmblodige dyr.  Foto: iStock

100 % dødelig

Et minne som har brent seg fast i hukommelsen, er en gammel sort-hvitt film fra Afrika som viste mennesker som var smittet av rabies. Rabiesviruset angriper nervesystemet og dersom pasienten har begynt å få symptomer, er det ingen veg tilbake. Symptomene er blant annet uro, aggresjon, angstanfall, sikling og kramper. Det var som en scene i en zombie-skrekkfilm. Rommet var utrivelig og fattigslig, antagentligvis på en provisorisk feltsykehus. En afrikanere iført tvangstrøye, var festet med belter til sengen. Han kastet seg i alle retninger i den grad det var mulig, mens øynene rullet bakover så man kun så det hvite og fråden rant ut av munnen.

Vi kan ikke behandle, men vi kan bekjempe rabies

Det finnes ingen behandling mot rabies og alle pasienter, både dyr og mennesker, som viser symptomer, går en sikker død i møte. Derimot finnes det effektiv vaksine mot rabies. Dersom man blir bitt av hund med rabies og deretter umiddelbart søker legehjelp og får vaksine, blir man ikke syk. Det er derfor ekstremt viktig at du søker legehjelp umiddelbart dersom du blir bitt av hund eller andre dyr i land med rabies. Rabiesvaksine kan også gis til dyr, blant annet hund, og dermed forebygge videre smitte til dyr og mennesker.

FUNGERER: Det finnes effektiv vaksine mot rabies til både dyr og mennesker. Foto: NTB scanpix

Det er forferdelig tragisk at en tur til Sørøst-Asia endte med døden for en norsk kvinne i 20-årene som hadde livet foran seg. Mine tanker går til henne og de som stod henne nær. Det minste vi kan gjøre, er å bidra til å forebygge denne forferdelige sykdommen ved å spre kunnskap og vaksinere. Vil du vite mer om rabies? Klikk her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.