Mandag kveld sparket Apple i gang utviklerkonferansen WWDC med å avduke det nye operativsystemet iOS 13, store endringer for iPad og ny programvare til Mac, Apple Watch og Apple TV.

Og ikke minst en skikkelig godbit til proffbrukerne: En ny Mac Pro.

Det er ikke tvil om at Mac Pro blir en råtass av en maskin. Spesifikasjonene er til å bli svimmel av, og beskrives med ord som «ekstrem», «overlegen» og «verdens kraftigste».

En annen svimlende detalj: Prisen.

Apple opplyser at «nye Mac Pro koster fra 5999 dollar og blir tilgjengelig for bestilling i høst. Pro Display XDR koster fra 4999 dollar, Pro Stand koster 999 dollar og VESA-monteringsadapteren koster 199 dollar».

Det vil si at starprisen for Mac Pro med skjerm runder 105.000 kroner.

Men det er altså bare startprisen. For at den skal bli riktig så «ekstrem», «overlegen» og «verdens kraftigste» som Apple sier, må en oppjustere spesifikasjonene.

De endelige prisene blir ikke tilgjengelig før høsten 2019, men nettsiden The Verge har sett på prisene på de forskjellige komponentene en toppspekket Mac Pro er satt sammen av, og kommer summerer opp til minst 35.000 dollar – over 300.000 kroner. Og det er uten skjermen.

Nettsiden mener at ferdig satt opp med skjerm og det hele, «kan prislappen runde 50.000 dollar», og det er med utgangspunkt i markedsprisen på komponentene.

Altså nesten 435.000 kroner.

– Husk at dette er estimater basert på markedsprisen for delene. Historisk sett har Apple tatt langt høyere pris for sine forhåndsbygde konfigurasjoner enn for en datamaskin du bygger på egen hånd, skriver nettsiden.

Daniel Rosenquist er ekspert på Apple, og driver bloggen Det store eplet. Han understreker at dette ikke er en maskin for vanlige brukere, mer er beregnet på proffbruk i for eksempel filmindustrien.

– Det er jo ingen vanlige mennesker som på ramme alvor engang kan vurdere å kjøpe en sånn til hjemmebruk, da skal du være ekkelt rik. Dette er proff-maskiner til filmproduksjon og lignende, sier Rosenquist til Nettavisen.

Han rister likevel på hodet av Apples prisregime.

– Det er veldig Apple å selge foten til en skjerm som valgfritt ekstrautstyr, attpåtil med en prislapp rundt 10.000 kroner. Du får en god datamaskin og en mobil for mindre enn prisen av den foten.