Fra 8. oktober 2019 kan du laste ned det nye operativsystemet MacOS Catalina til Mac. Det kommer med en rekke endringer og nyheter, noen større enn andre.

En av de mest merkbare endringene er at iTunes nå er erstattet med egne apper for musikk, TV og podcast. Dette er endringer Apple har jobbet med over tid, men nå er altså tiden kommet for å vinke farvel til iTunes.

Funksjonen Sidecar er også en åpenbar stor nyhet for deg som også har iPad.

Her er de seks viktigste nyhetene i MacOS Catalina.

1. Morna, iTunes

Før var det slik at skulle du kjøpe musikk, se på film, høre på podcast eller velge en ny ringetone hadde du én app å forholde deg til – iTunes. Det var også her du kunne sikkerhetskopiere og oppdatere iPhone og iPad uten å bruke iCloud.

I macOS Catalina er iTunes erstattet med Apples egne apper for TV, podcast og musikk. Samtidig er Finder utvidet med støtte for å håndtere iPhone og iPad. Du finner nå enhetene dine under Plasseringer i Finder.

Les også: Test: iPhone 11 og Test: iPhone 11 Pro

2. Sidecar

Sidecar er en etterspurt ny funksjon blant de mange som bruker Mac i jobbsammenheng. Med Sidecar kan du nå bruke en iPad som en ekstra skjerm til Mac-en.

Du kobler til enten trådløst eller med kabel, og kan også speile Mac-skjermen.

3. Arcade

Spilltjenesten Arcade dukket opp på iPhone og iPad med iOS 13 og iPadOS 13, og nå er tiden kommet til Mac. Arcade er en abonnementstjeneste hvor du i skrivende stund får tilgang til om lag hundre spill. Med Arcade på Mac kan du også koble til spillkontrollere til Xbox eller Playstation 4.

Les også: Tidligere Google-ingeniør med urovekkende advarsel om kunstig intelligente våpen

4. Skjermtid

Skjermtid har vært mange foreldres våpen mot overforbruk og skjulte mobiler under puta på barnerommet. Med enkle grep kan skjermtid hindre telefoner og nettbrett fra å fungere etter klokken 22 om kvelden, eller når en sittet på Snapchat i to timer.

Men Skjermtid gir også voksne god innsikt i egen bruk - hvor mange timer har du egentlig sittet foran en skjerm i løpet av dagen, og hva har du brukt tiden din på?

Med MacOS Catalina kommer skjermtid også til Mac-en. Og vips økte skjermtiden med åtte timer daglig ...

5. Hvor er?

I iOS 13 ble «Finn mine venner» og «Finn iPhone» samlet i appen «Hvor er?». Nå er den samme endringen gjort på Mac.

Les også: Det ene spørsmålet Steve Jobs stilte sin sjefdesigner nesten hver dag

6. Oppdateringer av viktige apper

I likhet med «Bilder» på iPhone og iPad blir «Bilder» på Mac nå endret til tilsvarende brukergrensesnitt. Det samme skjerm med «Påminnelser», «Notater», «Mail» og nettleseren «Safari».

Hvordan oppdatere til MacOS Catalina

MacOS Catalina er tilgjengelig som en gratis nedlasting. Du oppdaterer Mac-en ved å gå til Systemvalg -> Programvareoppdatering og velge Oppgrader nå.

Deretter følger du instruksjonene på skjermen.

Les også: Apple slipper iOS 13 med mørk modus 19. september

Se også: