Sosiale medier har mer eller mindre eksplodert etter at den tidligere fotballspilleren og VGTV-profilen Mads Hansen onsdag kveld la ut et innlegg på Instagram, hvor han skriver:

– Ok, her er greia. Jeg er drittlei av influensere og realitydeltakere som gjør dumme ting, setter Instagram-kontoen sin til privat - og dermed tvinger folk til å følge dem. Ta de to personene ovenfor, for eksempel. De har begge fått flere tusen nye følgere de siste ukene, og dermed blitt belønnet for all dumskapen. Slik skal det ikke være.

I løpet av ukene som har gått, har Hansen videreformidlet videoopptak av blant andre realitykjendisen Mario Riera på Instagram. Riera trosset korona-retningslinjene og dro på fest i mars.

Riera la seg umiddelbart helt flat, men ble få dager senere tatt på fersken på en ny fest.

– Nå har jeg ikke flere sjanser, sa den tidligere «Paradise Hotel»-deltakeren til Nettavisen den gangen.

LES OGSÅ: Mads Hansen slakter reality-kjendiser etter dette bildet

For fire dager siden la Mads Hansen ut nye bilder på sin Instagram-story, der Riera skal være avbildet på fest nummer tre og fire, mens han blant annet feirer det som tilsynelatende er en seier i «beer pong», uten å holde tilstrekkelig avstand til sine lagvenninner:

Tok igjen

Konflikten med realitydeltakerne spinnet videre inn i denne uken, da Carl Aksel Jansen, også han kjent fra «Paradise Hotel», la ut følgende bilde av Mads Hansen på Instagram:

Bildet viser Hansen i festlig lag, og Jansen uttalte via sin Instagram at VGTV-profilen var dobbeltmoralsk.

– Når han sier til andre at: «Du kan ikke feste, du kan ikke gjøre ditt og datt». Det står en vodkaflaske der, det er bilder på hele Instagram, hva mer skal man se?

Les også: «Paradise»-Mario la seg langflat etter korona-blemme. Så dro han på fest igjen

Mads Hansen uttalte til VG tirsdag at Jansen har tatt feil:

– Carl Aksel trodde han avslørte meg i å være på fest, for jeg har jo kritisert mange for å ikke respektere myndighetenes retningslinjer, ved å dra på fest og utsette seg selv og andre for smitte. Så har han funnet en video på TikTok, der jeg er med. Jeg sitter med en meter avstand, drikker vann, vi er fire stykker, forklarer han til avisen.

På sin egen Instagram kommer han med en utdypende forklaring på blant annet vodkaflasken, som du kan se her:

Donerer penger

Onsdag kveld la Hansen ut innlegget som ble sitert innledningsvis, hvorpå han fortsetter:

– Ta de to personene (Riera og Jansen, journ.anm.) ovenfor, for eksempel. De har begge fått flere tusen nye følgere de siste ukene, og dermed blitt belønnet for all dumskapen. Slik skal det ikke være. Derfor: For hver følger disse totalt sett går i minus fra i dag og ut mai donerer jeg 1 krone til Rett Fram Opplevelser. Det er en organisasjon som bidrar til å gi barn fra vanskeligstilte familier en best mulig oppvekst.

Innlegget fikk umiddelbare konsekvenser. På en time hadde de to realitykjendisene mistet til sammen 4.800 følgere.

Et paradoks

Ifølge Mads Hansen er hele poenget med stuntet, som han omtaler som en «Unfollow Charity», at personer som Mario Riera og Carl Aksel Jansen skal få mindre oppmerksomhet rundt innholdet de legger ut.

- Jeg synes det er et paradoks at når noen gjør noe dumt og får kritikk for det, får de mer oppmerksomhet og flere følgere, sier Hansen til Nettavisen og omtaler stuntet som en klassisk tap-vinn-vinn-situasjon.

Han var fornøyd med at nesten 5.000 personer hadde respondert på under en time:

- Bankkontoen min taper på det, en veldedig organisasjon vinner på det og vi vinner ved at det jeg anser som dårlige forbilder når ut til hittil 4.800 færre personer, sier han til Nettavisen.

- Men får ikke Mario Riera og Carl Aksel Jansen enda mer oppmerksomhet nå?

- Jo, det kan du si, men de mister i hvert fall følgere. Dette er personer som gjentatte ganger viser seg å være dårlige forbilder etter min mening, og tar man dem der jeg tror det svir mest kan det ha en effekt, sier Hansen, og mener at følgerskaren har mye å si for de to influenserne.

- Bryr meg egentlig ikke

Carl Aksel Jansen forteller på sin side at han ikke bryr seg noe særlig om hvor stor følgerskaren hans er, og at han derfor ikke blir påvirket av Hansens påfunn.

- Jeg tenker at Mads Hansen er den største klovnen jeg vet om, sier Jansen, og legger til at han på den andre siden synes det er bra pengene går til et veldedig formål.

- Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om å miste disse følgerne, så om folk vil slutte å følge meg på grunn av dette så er det bare å gjøre det. Det går jo til en bra sak om han virkelig har tenkt til å donere bort pengene, fastslår Jansen.

Jansen hadde før Hansens stunt 61.000 følgere på Instagram, og ligger i skrivende stund på litt over 53.000 følgere. Overfor Nettavisen nekter han for å ha kjøpt seg nye følgere det siste døgnet - slik Hansen påstår i sine nyeste innlegg på Instagrams historiefunksjon.

Det har foreløpig ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Mario Riera.

- Kjøper mine egne følgere

For Hansen har stuntet en personlig gevinst, innrømmer han. For mens Jansen og Riera mister følgere, stiger følgerskaren til den tidligere fotballspilleren.

- Satt på spissen så kan man jo si at jeg kjøper meg nye følgere, sier Hansen til Nettavisen.

For hver person som slutter å følge Riera eller Jansen, må Hansen altså ut med én krone fra egen lomme.

Hittil er det snakk om rundt 10.000 kroner. I tillegg har flere andre meldt seg på dugnaden og ønsker å donere.

Ifølge Mads Hansen er totalsummen som skal gå til veldedighet opp mot 100.000 norske kroner.

– Du er ikke redd for at de kommer til å følge tilbake igjen etter mai?

– Det er alltid en risiko for det. Det håper jeg ikke. Jeg håper de som eventuelt velger å følge dem på nytt, gjør det med en vond smak i munnen. Jeg håper dette kan være en varig endring, sier Hansen.