I begynnelsen av mai delte Mads Hansen (36) et innlegg på Instagram der han oppfordret folk til å avfølge realityprofilene Mario Riera (22) og Carl Aksel Jansen (25).

Den tidligere fotballspilleren hadde sett seg lei av at influensere og realitydeltakere bedriver det han omtaler som «dumskap», og deretter «tvinger» folk til å følge dem i sosiale medier ved å ha private Instagram-kontoer.

Hansen oppfordret derfor sine egne følgere til å slutte å følge både Riera og Jansen, og donerte én krone til Rett Fram Opplevelser for hver følger de mistet på Instagram i løpet av mai måned.

Nå er måneden omme, og Hansens initiativ har gitt Rett Fram Opplevelser totalt 279.050 kroner.

Donasjoner og spleiselag

Det skal imidlertid sies at det ikke kun er Mads Hansen som har donert penger. Riera og Jansen mistet om lag 12.500 følgere, og Hansen donerte dermed 12.500 kroner.

I tillegg engasjerte også fotballspillerne Alexander Sørloth, Ole Selnæs og Anders Trondsen seg, og donerte samme beløp.

Hansens spleiselag, som han opprettet like etter at han delte Instagram-oppfordringen, har også sørget for et enormt engasjement. I en pressemelding fra Rett Fram Opplevelser kommer det frem at 2278 bidragsytere bidro med 229.050 kroner, og at de dermed endte på like under 280.000 kroner.

– Veldedighetens dørstokkmil

Da Mads Hansens stunt ble sparket i gang i begynnelsen av mai, beskrev han det som en «klassisk tap-vinn-vinn-situasjon». Overfor Nettavisen utdypet 36-åringen hvorfor:

– Bankkontoen min taper på det, en veldedig organisasjon vinner på det og vi vinner ved at det jeg anser som dårlige forbilder når ut til hittil 4.800 færre personer, fortalte han.

Nå som mai er over, kan Hansen fortelle til Nettavisen at han ikke hadde sett for seg å samle inn såpass mye penger.

– Jeg så det var engasjement, men at så mange faktisk skulle donere penger så jeg ikke for meg. Jeg vet selv hvor lett det er å si at det er en god sak for så å gå videre, uten å faktisk ta seg bryet om å gå inn og donere noe. Veldedighetens dørstokkmil, kan det vel kalles, forteller han til Nettavisen.

VGTV-profilen og den kommende «Farmen»-programlederen har fått nesten utelukkende positive reaksjoner på stuntet, noe som trolig går på at pengene faktisk går til et veldedig formål. Rett Fram Opplevelser valgte han fordi han kjenner godt til organisasjonen og setter pris på arbeidet de gjør for barn og ungdom.

– Det er jo vanskelig å rangere slike formål opp mot hverandre. Men det er en liten organisasjon, og da vet jeg hvor mye hver enkelt krone kan bidra med, sier han, og legger til at det er viktig å få frem organisasjonens budskap.

– Det er en litt underkommunisert greie, hvordan det kan gå utover det sosiale livet til barna i familier som sliter økonomisk. Og da kan det hjelpe så mye bare å for eksempel få lov til å dra på Tusenfryd eller i en bursdag, sier Hansen.

– Surrealistisk opplevelse

Organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser, Ronny Johnsen legger ikke skjul på at de setter stor pris på bidraget.

– Dette har vært en helt surrealistisk opplevelse, skriver han i pressemeldingen, der han påpeker hvor mye pengene betyr.

– Midt i en korona-krise, der vi skjønner at for første gang i vår historie må det kuttes i opplevelser til alle de barna som er oss oss, så kommer dette engasjementet, som bringer med seg masse penger og massivt med oppmerksomhet. Det er rørende, vi slipper å kutte et eneste sted og vi vil benytte anledningen til å takke hver eneste en av dem som har gitt et bidrag til oss, skriver organisasjonslederen Ronny Johnsen.

I et innlegg på Instagram skriver Rett Fram Opplevelser hva pengene skal gå til (bla til høyre i bildeserien):