Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fenomenet matpakke:

Mads og Ronald lagde video om matpakke. Plutselig ringte BBC

Sist oppdatert:
Den britiske mediegiganten har gjort et dypdykk i det særnorske fenomenet.

«Hver dag skjer det noe rart rundt omkring i Norge.»

Slik starter en omfattende BBC-artikkel publisert 3. januar i år. Under overskriften «The Norwegian art of the packed lunch» undersøker den britiske storavisen det norske fenomenet matpakke, og spør:

«Har vi alle noe å lære av denne norske kulturen?»

BBC forteller hvordan nordmenn hver dag rundt halv tolv på formiddagen, finner fram matpakken.

Videre beskriver de hva den består av, og at matpakken - som BBC mener skal uttales «maadpukke» - er en nasjonal institusjon og en undervurdert kilde til kulturell stolthet.

Lagde matpakke-video

Ronald Sagatun er en av to nordmenn som er intervjuet i artikkelen. Sammen med Mads Nilsson driver han YouTube-kanalen Yourway2Norway.

Der lager duoen videoer som på en morsom måte skal utdanne utlendinger om nordmenn, norsk kultur og særnorske fenomener.

I 2016 lagde Sagatun og Nilsson en video om matpakke. I videoen går Sagatun gjennom hvordan man skal lage en matpakke og hvilke feller man kan gå i – alt på en humoristisk måte.

Se hele videoen her!

VIDEO: Yourway2Norways video om matpakke ble populær. 

Matpakke-videoen viste seg å bli blant duoens aller mest populære.

- Vi kranglet litt internt om det var en god å idé å lage en video om det. Vi trodde kanskje ikke at det var så viktig for folk, men det viste seg å være utrolig viktig, sier Sagatun til Nettavisen.

Han forteller at det siden første dag har strømmet inn med positive kommentarer. De har for eksempel fått flere reaksjoner fra USA.

- Det kommer blant annet fra etterkommere av nordmenn, som sier ting som at de endelig skjønte hvorfor faren gjorde som han gjorde i lunsjen, hvorfor han måtte ha på akkurat den osten. Slike tilbakemeldinger er nesten litt rørende, sier Sagatun.

BBC ringte

Plutselig en dag i høst, ringte en journalist fra BBC. Zaria Gorvett hadde Norden-fokus, ifølge Sagatun, og var ute etter å skrive noe om Norge.

BBC-journalisten søkte på «matpakke» på YouTube, og kom rett til Sagatun og Nilssons video. Hun ringte og intervjuet Sagatun, noe som til slutt resulterte i den omfattende artikkelen.

MATPAKKE-ARTIKKEL: Faksimile BBC. 

- Det var kult, vi kan jo ikke si noe annet, sier Sagatun om hvordan det var å bli oppringt av BBC. Senere har han også snakket med irsk radio om den norske matpakken.

- Samtidig hadde videoen vært ute en stund, og ut ifra kommentarene hadde vi skjønt at det var global interesse, forteller han til Nettavisen.

Imponert

Mens nordmennene hadde laget et skråblikk på fenomenet, gikk BBC-journalisten dypere til verks.

Gorvett trekker fram at matpakke er en bidragsyter til effektivitet. Hun skriver at nordmenn kun har en halvtimes lunsjpause, noe som er viktig i og med at nordmenn er blant dem som har kortest arbeidsuke i verden med 38,5 timer i snitt i uka.

BBC-journalisten skriver at matpakke bidrar til at man blir fort ferdig med lunsjen og kan bruke resten av tiden til å slappe av, i stedet for å stå i kø i kantina eller haste ut for å kjøpe mat.

Gorvett nevner at en matpakke ikke nødvendigvis er det sunneste alternativer, men trekker fram flere positive effekter en matpakke kan bidra til, både personlig og samfunnsmessig.

YOUTUBERE: Mads Nilsson (t.v) og Ronald Sagatun driver YouTube-kanalen Yourway2Norway.

Ronald Sagatun bidrar med sitater til artikkelen. Han ble imponert av resultatet.

- Det var utrolig interessant. Journalisten var en veldig smart dame. Hun vinklet den opp mot arbeidslivet, norsk effektivitet og produktivitet. Jeg ble skikkelig imponert, og stolt av Norge da jeg så det.

For Sagatun og Nilsson, som jobber i henholdsvis i reklamebyrå og med TV-produksjon, har artikkelen resultert i flere abonnenter og en del nye kommentarer. Duoen har planer om å utforske flere særnorske fenomener.

- Hytteturer, påsketurer, ting i arbeidslivet … det er et vell av ting å ta tak i, sier Sagatun til Nettavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!