I NRKs splitter nye humorpodkast, «Kladden har Dævva» med Martin Lepperød (30), snakker programlederen om døden og dødsangst med forskjellige kjendiser.

Les også: Magnus Devold og Maria Stavang ble kjærester etter Atles show

I en fersk episode av podkasten er det komiker Magnus Devold (36) som er æresgjest. Her kommer det fram en rekke avsløringer, blant annet at 36-åringen er rammet av en hjertefeil.

Opererte inn en hjertestarter

I episoden snakker Lepperød og Devold blant annet om sistnevntes forhold til døden, og det er da komikeren forteller at han har en hjertefeil.

– Jeg er ikke så redd for selve døden, men er redd for det å dø. Selve øyeblikket når du holder på å dø er noe som skremmer meg. Jeg tenker mest på det når jeg ikke får sove, og det med hjertet som slår. Jeg er også født med en hjertefeil, som gjør at jeg har blitt mer redd for at det bare skal stoppe, røper 36-åringen.

Videre forteller komikeren at han har en klaff som pumper blodet dårligere, og at hjertefunksjonen hans derfor er dårligere enn andres. Legene måtte derfor, ifølge han selv, operere inn en hjertestarter for rundt to år siden.

Komikeren forklarer at hjertestarteren er på størrelsen av en fyrstikkeske og er plassert under kragebenet hans. Ifølge Devold har hjertestarteren to ledninger som går inn i hjertet hans og gir støt dersom det stopper.

Les også: NRK bekrefter: La føringer for Sophie Elise-podkast

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Magnus Devold. Han har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Han er imidlertid bekymret for at hjertestarteren kan slå ut til tross for at hjertet hans ikke har stoppet.

– Det er noe jeg kan tenke på når jeg skal sove, at den plutselig gir meg et kjempestøt ut av ingenting. Jeg har lest på internett at det har skjedd med andre.

Måtte gjøre livsstilsendringer

På grunn av Devolds hjertefeil er det enkelte ting komikeren ikke kan gjøre, blant annet hoppe i fallskjerm eller strikk, være i høyden, isbade, eller ta de største karusellene på tivoli.

Det plager derimot ikke komikeren så mye, og han hevder det ville vært tristere dersom det var aktiviteter som var på hans «bucketliste». Utenom tivoli, er ingen av de ovennevnte aktiviteter noe Devold er glad i å gjøre.

Les også: Isabel Raad legger seg flat etter e-postblemme: – Ikke meningen

Han nevner et eksempel fra da han var i tivoliet i København med kjæresten, Maria Stavang (27). Da måtte komikeren avstå fra flere karuseller.

– Det hadde jo sikkert gått bra, men så er det kjedelig å dø på et slikt sted fullt av lykke og glede.

– Kan oppstå komplikasjoner

Kardiolog i Aleris, Alessia Quattrone, forteller til Nettavisen at det er vanskelig å kategorisere nøyaktig hvilken hjertefeil Devold snakker om i podkasten.

– Det er det dessverre ikke mulig å vite. Det er flere medfødte hjertefeil som kan føre til hjertesvikt og/eller rytmeforstyrrelser i ung alder.

Les også: Truer med å trekke forlovelsen: – Kommer seg ikke unna

Komikeren hadde så vidt fylt 35 år da han fikk operert inn hjertestarteren, og som nevnt fryktet han at den ville starte selv uten at hjertet stoppet.

Ifølge kardiolog Quattrone er det ikke helt usannsynlig at slike ting kan skje.

– Hjertestarter kan gi støt også ved alvorlige rytmeforstyrrelser, ikke bare ved hjertestans, Så ja, det kan skje, sier Quattrone.

De siste 40 årene har det vært en enorm utvikling når de gjelder behandling av medfødte hjertefeil, men kardiologen forteller at selv om hjertestartere er et godt hjelpemiddel, følger det også med noen ulemper:

– Det kan oppstå komplikasjoner ved alle invasive inngrep, som blødning, infeksjon eller skade, sier Quattrone.

Hun legger til at behandlingen har ikke bare forbedret seg i form av hjertestarter, men også operasjonsmuligheter og medisiner. I tillegg skal barn og voksne med medfødte hjertefeil følges opp minst en gang i året på sykehus resten av livet.