Spoiler-advarsel: Denne saken handler om 2. episode av «Game of Thrones» - «A Knight of the Seven Kingdoms». Slutt å lese om du ikke vil vite noe om handlingen i episoden ennå.


Mandag ble andre episode av den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones» tilgjengelig på HBO Nordic.

Og selv om vi foreløpig bare venter på at «Battle of Winterfell» med de levende døde skal starte, var ikke «A Knight of the Seven Kingdoms» uten overraskelser.

Spesielt var det noen som hevet øyenbrynene da Maisie Williams i rollen som Arya Stark lot klærne falle - for første gang i seriens historie.

Forskanset i Winterfell, Stark-familiens tilholdssted i nord, venter de fleste av seriens hovedfigurer på at The Night King skal komme. De får tiden til å gå med sang, drikke og våpentrening. De færreste regner med at de vil overleve natten.

Det gjør heller ikke Arya Stark, som avslører overfor smeden Gendry at hun er jomfru og vil oppleve det før hun dør.

Deretter utfolder scenen seg - og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Williams er i dag 22 år, men var 11 da serien startet. Fansen av serien har fulgt rollefiguren Arya gjennom hele oppveksten.

Selv trodde hun scenen var en spøk da hun leste den i manuset, forklarer skuespilleren til EW.

- Først trodde jeg det var en spøk. Jeg reagerte med «Yo, den var god», men serieskaperne sa «Nei, vi har ikke gjort det i år».

- Å faen!

David Benioff, en av seriens skapere, forklarer scenen slik:

- Det interessante med episoden for oss var at dette er vår siste natt sammen, og jeg tenker at alle vil møte slutten på forskjellige måter. Noen figurer vil ønske å ha sex for første gang fordi de aldri har gjort det før, og andre drikker seg fulle og synger sanger.

Siden det var Maisie Williams' første nakenscene, lot serieskaperne Benioff og Weiss henne selv velge hvor mye hun ville vise av seg selv.

- Så jeg holdt det ganske privat. Jeg tror ikke det er viktig at Arya flasher. Det handler ikke egentlig om det. Og alle andre har allerede gjort det i serien, så ...

Avviser nakenkritikk

En av skuespillerne som har måttet tåle at rollefiguren sin har blitt avkledd gjennom hele serien, er Emilia Clarke. Hun spiller rollen som «dragedronningen» Daenerys Targaryen.

Ifølge skuespilleren er det greit å stille naken dersom historien krever det.

I forkant av sesongpremieren forsvarte Emilia Clarke nakenheten i serien. Skuespiller Kit Harington skapte overskrifter med sin nakne bakende i 7. sesong av serien, men Clarke avslår argumenter om at slike scener er spesielt toneangivende for «Game of Thrones».

Kit Harington spiller rollen som Jon Snow.

- Kits rumpe, noen andres rumpe, min rumpe. Det spiller ingen rolle. Det er ikke det serien handler om. Det er ikke det noen form for skuespill handler om, sa Clarke til nyhetsbyrået Associated Press.

- For min del kan jeg telle på en hånd antall ganger jeg har vært naken.

Les også: (+) De drøyeste sex-scenene i «Game of Thrones»

- Slike roller stadig som å finne nåla i høystakken

«Game of Thrones» har opp gjennom seriens historie fått sin andel kritikk for å både være kvinnefiendtlig og for å presse seksualisert vold til nye høyder.

Det vil verken Emilia Clarke eller medskuespillere Sophie Turner og Maisie Williams være med på. Turner spiller Arya Starks søster Sansa.

- Jeg kan snakke om kvinnenes viktige betydning i denne serien hele dagen. Landskapet i industrien er forandret, har Clarke uttalt til AP.

Alle tre har vært med siden seriens start i 2011. Gjennom de åtte sesongene av «Game of Thrones» har vi fulgt utviklingen av Sansa og Arya Stark fra små jenter til sterke og sentrale kvinnefigurer.

Til NTB fortalte Sophie Turner at hun er stolt over å ha fått spille en så sterk rollefigur i nesten ti år.

Maisie Williams likeså og understreker at slike roller fremdeles er sjelden vare.

– Selv om ting begynner å bli bedre, er slike roller stadig som å finne nåla i høystakken. Å få anledning til å spille den så lenge, er helt utrolig, sa Maisie Williams til NTB.

TEMASIDE: Her finner du alt vi skriver om «Game of Thrones»