OLAF RYES PLASS (Nettavisen): Kranene i Oslo har åpnet igjen etter 199 dager, og en av dem som har dratt ut for et glass vin onsdag kveld er artisten Maria Mena.

Hun befinner seg på Skaal Matbar på Grünerløkka, som drives av en av Menas beste venner. Stedet fikk en pangstart høsten 2019, men måtte stenge bare noen måneder etterpå, da koronapandemien kom til Norge:

– Det har vært veldig vondt å være venn og ikke kunne gjøre noe. Så i dag sitter jeg her, både fordi jeg gleder meg over dette glasset her, men jeg gleder meg mest av alt over å kunne støtte ham, sier Mena.

For artisten er det derimot en annen mann som har vært aller mest sentral dette koronaåret, nemlig hennes nye kjæreste.

Han er det totalt motsatte av Mena, mener hun selv. Se video her:

- En pur glede

Gjenåpningsdagen for ute- og kulturlivet har vært fantastisk for artisten, forteller hun til Nettavisen:

– Jeg har skålt med flere jeg ikke kjenner, og kjenner bare en pur glede over å ha kommet ut av «fengsel», sier Mena.

Hun har tidligere tatt opp hvor viktig det er å prate om mental helse. Hun tror det er kjempeviktig at så mye åpner opp igjen nå.

– Jeg tror mange har hatt det fryktelig ensomt. Dagene glir over i hverandre. Mørketallene på hvor mange som virkelig har slitt psykisk, og som vil slite i ettertid … det er ikke rart at dette er et tema. Jeg håper at alle som er der ute, som har kjent på dette, er klar over at det finnes hjelp. Det finnes folk som man kan snakke med, men da må man ville ta imot den hjelpen.

Les også: Svært gode koronanyheter: - Immuniteten kan vare i årevis

Hun tror samtidig ikke at man åpner helt opp med det første, ei heller for fullstappede konserter:

– Jeg tror ikke det. Vi var alle enige om at 2020 var det verste året vi hadde vært med på, og så gikk vi rett inn i 2021 og var helt: «Jaaaaa … eeehh …», sier Mena, og skjærer en grimase for å understreke at 2021 ikke akkurat har vært en fest så langt.

- Ikke for høye forhåpninger

Hun er klar på hva som gjelder nå:

– Ikke få for høye forhåpninger. Det 2021 ut nå handler om er – mest sannsynlig – å lære å leve med denne pandemien. Den kommer ikke til å gi seg med det første. 2022 derimot! Da har jeg en følelse av at vi alle skal stå skulder til skulder på Spektrum og glede oss over at det verste er over.

Les også: USA vil til bunns i korona-opphavet - krever full åpenhet fra Kina

Artisten har flere konserter i sommer, og skal begynne de første øvingene neste uke:

– Jeg har glemt alle låtene mine! sier hun smått panisk, før hun legger til:

– Jeg skal lære meg yrket mitt. Jeg gleder meg!