RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Martin (48): - Slik takler jeg rollen som bonuspappa


MARTIN TAR LIKE STORT ANSVAR I FAMILIEN: Fra venstre: Saga (16 ), Maria (42), Martin (48), Helle (Snart 8), Lycke (snart 15) och Yva-Linn (snart 14).
MARTIN TAR LIKE STORT ANSVAR I FAMILIEN: Fra venstre: Saga (16 ), Maria (42), Martin (48), Helle (Snart 8), Lycke (snart 15) och Yva-Linn (snart 14). (Foto: Maria Sand)
Sist oppdatert:
- Jeg tror det var en fordel at jeg ikke hadde noen biologiske barn, sier Martin Erlandsson.

Det svenske paret Maria Åkesson (42) og Martin Erlandsson (48) lager podcasten «Bonuspappan & Plusmamman»  hvor de snakker om livet som bonusfamilie.

De har blitt intervjuet av en rekke svenske medier siden de startet podcasten i begynnelsen av juni.

 - Vi har merket en stor interesse for bonusfamilier som jo ofte møter ulike utfordringer enn andre familier, sier Martin Erlandsson til Nettavisen.

I podcasten snakker paret om sine egne erfaringer rundt det å leve i en bonusfamilie og hvordan hverdagslivet utarter seg med sine utfordringer og gleder.

PLEIER KJÆRLIGHETEN: Martin og Maria ble et par for to år siden og flyttet sammen for et halvt år siden. - Vi ler mye sammen og det er fordel at vi liker å prate om alt sammen, sier Martin.

 - Det blir ingen sjalusi

Maria har fire biologiske barn med to forskjellige fedre. I tillegg har hun en bonussønn fra et tidligere forhold, mens Maryin ikke har biologiske barn.

 - Jeg tror det var en fordel at jeg ikke hadde noen biologiske barn, for da kunne jeg konsentrere meg om å bli kjent med Marias barn og prøve å møte dem som individer, med sine ulike personligheter og interesser, sier Martin til Nettavisen.

Og legger til:

 - Jeg har ingen andre barn som «går foran». Det blir ingen sjalusi og mine bonusbarn vet at de er «nummer en» for meg også.

MARTIN OG HELLE PÅ FOTBALLKAMP: Helle er snart åtte år og liker fotball.

 - For oss gikk det bra likevel

De to møtte hverandre på Tinder og etter et halvt år flyttet de sammen.

 - Jeg hadde ikke tenkt å treffe noen ny mann, så jeg presenterte Martin som en venn for barna. Men kort tid etterpå ble vi et par, sier Maria.

Hun forteller at det gikk fint å flytte sammen etter så kort tid.

 - Mange eksperter anbefaler å vente, men for oss gikk det bra likevel. Martin var seg selv fra begynnelsen og prøvde verken å imponere eller bli kompis med barna. Han var bare en til voksen og raskt kom vi inn i en familiær hverdag, forteller hun.

Martin visste også at barna kom først da han innledet et forhold til Maria.

 - Det skal de også gjøre og heldigvis ble jeg raskt akseptert av barna, sier Martin.

MARTIN OG SAGA: Saga er 16 år og bor annenhver uke hos sin biologiske pappa som bor i nærheten. Her hjelper Martin til med matteleksene.

 - Maria har oftest siste ordet

Nå lever paret etter en metode de kaller «som om». Det betyr at når de har barna så tar Martin like stort ansvar «som om» de hadde vært hans biologiske barn. Allikevel har Maria som oftest det siste ordet.

 - Jeg er bonuspappa og selv om vi har en metode vi kaller «som om», som går ut på at vi lever som en kjernefamilie og deler alt, så har den biologiske forelderen ofte det siste ordet, sier Martin.

PLUSMAMMA: Kevin er Marias bonussønn fra et tidligere forhold.
- Vi har en fin dialog med Kevins biologiske mamma og han hilser på oss innimellom nå når han bor i Ørebro, sier Maria.

 - Vi har en samlet front

 - Er dere enige om oppdragelse?

 - Vi har nok litt ulik oppdragerstil. Martin er mer fokusert på det praktiske og jeg syns det følelsesmessige er viktigst, sier Maria.

 - Jeg er enig at jeg er litt strengere og at jeg vil at de hjelper til med ting hjemme, skyter Martin inn.

Han forteller at de er enige om at de er en familie og at det tar tid å skape en bonusfamilie.

 - Vi har samhold som et mål og er sikre på at det gjør barna trygge, sier Martin.

 - Vi forsøker å stå samlet og diskutere ting sammen først, slik at ikke barna får ulike beskjeder fra oss, sier Maria.

LES OGSÅ: Helsesista:  - Velmenende og gode foreldre kan være barnas verste fiender

 - Jeg føler meg som en forelsket prins

 - Hvordan pleier dere kjærligheten?

 - Vi lever litt annerledes når vi ikke har barna. Da får vi tid til egne aktiviteter som trening og musikk, vi kan møte venner sammen eller hver for oss og holde romantikken levende, sier Maria.

 - Maria er fantastisk på å skape interessante opplevelser og gi meg oppmerksomhet. Jeg føler meg som en forelsket prins nesten hver dag, avslutter Martin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere