Nylig lanserte programleder og låtskriver Atle Pettersen (32) podkasten «En pappa i livet», der han inviterer kjente fjes og pappaer til en åpenhjertig prat om nettopp det å bli pappa.

I den første episoden er det artisten Martin «Danielle» Bjercke (34) som er gjest. Overfor Pettersen åpner CLMD-artisten opp om den traumatiske opplevelsen da forloveden, Alexandra Backström, fødte en sønn i oktober 2019.

Dette skulle i etterkant også få konsekvenser for Bjerckes helse, da han fikk fødselsdepresjon seks måneder i etterkant.

Dramatisk fødsel

Selve fødselen, som skulle ta tre dager, ble nemlig en tøff opplevelse for begge foreldrene.

I podkasten forteller Bjercke at de fikk beskjed om å dra til Bærum sykehus, da ingen av de andre sykehusene hadde kapasitet til å ta dem imot. Artisten forteller at paret følte seg veldig tilsidesatt av behandlingen de fikk fra sykehusene.

Videre minnes Bjercke en dramatisk beskjed.

Etter tre dager på føden var endelig sønnen ute, men ting kunne blitt langt mer dramatisk. Paret har nemlig i ettertid fått høre at dersom sønnens hode hadde festet seg under fødselen, ville trolig både mor og barn ha strøket med.

Les også: Benjamin Silseth får ny TV-jobb

Og det var nettopp denne beskjeden som senere skulle påvirke Bjercke negativt.

– Mistet gnisten og grepet om livet

Omkring seks måneder etter fødselen gikk den nybakte faren inn i en mørk periode, der han satt igjen med mange bekymringer. Han gikk, i følge ham selv, inn i «overlevelsesmodus».

Da hadde forloveden allerede hatt fødselsdepresjon, og Bjercke hadde hatt mye ansvar for sønnen. Til slutt ble det for mye for ham.

– Det var nok en kombinasjon av pandemien som hadde herjet i to til tre måneder og en fødselsdepresjon. Det var mye tanker rundt fødselen. «Hva hvis hodet hadde festet seg?», «Hva hvis hun hadde strøket med?», sier småbarnspappaen i podkasten.

Les også: Avslører uvanlig frieriavtale med kjæresten: – Fikk et skjema

Martin «Danielle» Bjercke har foreløpig ikke besvart Nettavisens gjentatte henvendelser. I podkasten med Atle Pettersen åpner han imidlertid opp om at fødselsdepresjonen også utviklet seg videre til dødsangst.

– Jeg fikk dødsangst for både meg selv og Alexandra. Man blir litt tafatt, mister gnisten og grepet om livet. Man har ikke lyst til å gjøre noen ting, bare sitte på sofaen og grave seg ned. Heldigvis er jeg i god kontakt med følelsesregisteret mitt og skjønte at dette var mer enn bare noen dårlige dager, sier Bjercke åpenhjertig.

Ringte etter hjelp

34-åringen forklarer i podkasten at han følte at han ikke kunne bidra på noen som helst måte i samfunnet.

– Jeg var ikke artist lenger, fordi det ikke var noe å drive med. De gangene jeg var i studio stirret jeg bare i veggen fordi jeg ikke hadde noe inspirasjon. Jeg følte at jeg ikke kunne bidra på noen som helst måte i samfunnet. Det å stå med bleie opp til albuene gjør ikke at du føler deg spesielt kul, heller, sier artisten.

Bjercke tok til slutt kontakt med helsestasjonen for hjelp. I podkasten forteller han at han hadde en fin samtale med en helsekontakt som anbefalte han videre til en akutt telefon for psykisk helse der man får rask hjelp.

Les også: Klar tale fra samboeren: Derfor brukte Herman Flesvig solbriller

Ifølge artisten fikk han tilbudt kognitiv terapi, som er vist å være effektiv ved lidelser som blant annet angst, depresjon, panikklidelser, fobier og bulimi. Også for ham har det vist seg å bli en suksess. Ifølge ham selv er han blitt mer bevisst på sine egne følelser og passer på at han ikke lenger setter for høye krav til seg selv.

Tabu blant menn

Siden podkastepisoden ble sluppet har tilbakemeldingene ikke latt vente på seg. I kommentarfeltet på Instagram er det flere som klapper i hendene over at artisten velger å dele noe som i utgangspunktet kanskje blir ansett som litt tabu.

Selv mener Bjercke at det trolig er en del mørketall over menn som har slitt med fødselsdepresjon.

Vidar Kristiansen er psykolog og står bak Instagram-kontoen @psykolog.pappa. Han forteller overfor Nettavisen at det er veldig høye tall av både menn og kvinner som ikke diagnostiseres med fødselsdepresjon, og dermed heller ikke mottar behandling. Derfor er det vanskelig å fastslå om det er sjeldnere blant menn.

Det Kristiansen derimot trekker frem at det ofte er vanligere for kvinner å gå til psykolog enn det er for menn.

– Vi vet at menn er litt dårligere på å søke hjelp for psykisk helse enn det kvinner er. Kvinner går oftere til psykolog mens mennene går med vondt i magen til fastlegen sin, sier Kristiansen og hyller artisten for at han våger å snakke høyt om egne psykiske problemer.

– Det er utrolig verdifullt at sånne som ham, som er forbilde for mange menn, snakker åpent om dette. Jeg tenker at det sender noen signaler om hva det er greit å snakke om, og at det er med på å bryte noen tabuer og skape et rom til å snakke om psykisk helse blant menn, fortsetter han.

Flere årsaker til fødselsdepresjon

Ifølge Kristiansen er det flere grunner til at menn kan få fødselsdepresjon.

– For noen kan det være at man kjenner seg overveldet av det store ansvaret det er å få et nytt liv inn i livet som man selv står ansvarlig for. Det kan være krevende for mange, sier han.

Videre forklarer psykologen at det også kan utvikles fødselsdepresjon hvis man har litt dårligere psykisk helse i forkant av en fødsel. Ifølge Kristiansen kan også dårlige erfaringer fra egen oppvekst vekke sterke minner når man selv går inn i en papparolle.

Du kan se flere årsaker i til fødselsdepresjon i faktaboksen under:

Snakk om det

Dersom man selv skulle gå inn i en fødselsdepresjon slik som Bjercke gjorde, oppfordrer Kristiansen til å skape en dialog rundt hva man føler på.

– For å kunne ta tak i det må man kunne snakke om det. Da gir vi mulighet til oss selv og folk rundt oss til å fange det opp, sier han.

Les også: Gunhild Stordalen åpner opp om den traumatiske debuten: Måtte oppsøke psykolog

Videre mener Kristiansen at det å ha en god dialog med partneren sin gjennom hele fødselsprosessen fra graviditet til fødsel er viktig. Et godt tips kan være å bli med på helsestasjonen og snakke om begge parters opplevelser, erfaringer og forventninger til fødselen.

– Det er fort gjort at det blir lagt større vekt på kvinnen, så det er viktig å få med mannen i den prosessen der, sier han og understreker at han mener det er viktig at det ikke bare er kvinnen det tilrettelegges for.