Influenser Martine Halvorsen (23) forteller til sine følgere på Instagram og på sin egen blogg at hun har fått HPV og «kjipe celleforandringer».

I innlegget skriver Halvorsen at hun lenge har følt at noe var galt, uten helt å kunne sette ord på hva. Etter flere måneder med følelsen hengende over seg booket hun seg time hos gynekolog for å sjekke om alt var greit.

- Jeg har hatt symptomer i flere måneder. Symptomene har antakeligvis kommet av celleforandringene. Jeg har, som jeg er redd mange andre kvinner også gjør, tenkt at det sikkert ikke er noe stress, forteller Halvorsen til Nettavisen, og fortsetter:

- Vi er jo gjerne vant til at det skjer ting i underlivet og kroppen vår i løpet av en normal måned og syklus, med alt fra blødninger, til menssmerter og andre ting. Jeg har virkelig lært at jeg må ta kroppen min på alvor, det kan bli en vond lærepenge av å ikke gjøre det.

Les også: Ærlig talt: Martine Halvorsen (23)

Testene hos gynekologen viste i første omgang at alt var greit, ingen kjønnssykdom, betennelse og infeksjon. Noen dager senere fikk hun derimot den nedslående beskjeden om at hun har fått HPV-virus.

- Jeg har aldri sjekket meg tidligere, og for å være helt ærlig så har jeg trodd at det ikke har vært nødvendig. Jeg har alltid fått høre at jeg uansett er for ung, men nå er jeg sjeleglad for at jeg ikke har ventet lenger.

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. Det finnes over 100 forskjellige typer humant papillomavirus. Noen typer er helt ufarlige, mens andre kan forårsake celleforandringer og kreft.

Foreløpig ikke farlig

Halvorsen er usikker på hvordan veien blir videre. Hun skal gjennom en prosess med tett oppfølging.

- Neste steg er en biopsi. Det eneste jeg vet nå er at det må tas på alvor. Det fine med å oppdage det så tidlig som det jeg har gjort er at det enda ikke er farlig, og at man forhåpentligvis kan få kontroll på det og bukt på det, før det noen gang vil bli det.

Halvorsen forteller at hennes kull var det første som fikk tilbud om å ta HPV-vaksinen.

- Jeg tok selvfølgelig vaksinen, og jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme.

For ung for å delta i livmorshalsprogrammet

I Norge vil alle kvinner mellom 25 og 69 år få brev når det er på tide å ta livmorhalsprøve, som er en celleprøve av livmorhalsen. Det er en del av Kreftforeningens livmorhalsprogram.

Livmorhalsprogrammet er et screeningprogram, hvor man systematisk undersøkelser friske mennesker, for å oppdage sykdom eller forstadier før symptomer viser seg, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

Men siden Halvorsen bare er 23 år er hun fortsatt for ung for å delta i Kreftforeningens livmorhalsprogram.

- Jeg har snakket med enormt mange kvinner den siste uken som har delt sine erfaringer, spesielt mellom 20 år 25 år. Det går igjen hos mange at de har blitt nektet å utføre celleprøve av fastlegene og gynekologene sine, til tross for at de har bedt om det.

Les også: Kreft-forskning stuper på grunn av pandemien: - For noen pasienter kan studier være eneste behandlingstilbud

Halvorsen forteller at hun føler seg fortvilet og oppgitt over at flere kvinner under 25 blir nektet å ta celleprøve.

- Det er min kropp, det er min livmor og det er mitt liv. Jeg er ikke villig til å sette det på spill, fordi vi har en regel og en anbefaling om at man skal fylle 25 år, forteller hun.

- Det er kanskje på tide at vi ser på Livmorhalsprogrammet, hvert fall at enhver lege rundt om i landet, får beskjed om at ingen skal nektes å ta kroppen sin på alvor. Grove celleforandringer og kreft bryr seg åpenbart ikke om alder. Skal man virkelig tørre å ta sjansen på å si nei? avslutter Halvorsen.

Reduserer risikoen med 80 prosent

Generalsekretæren i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, forteller til Nettavisen at livmorhalskreft på et tidlig stadium ofte ikke gir noen symptomer.

- Derfor oppfordrer vi alle til å ta livmorhalsprøve hver gang man får påminnelse om dette fra Kreftregisteret. Å sjekke seg jevnlig reduserer risikoen for livmorhalskreft med opptil 80 prosent, forteller hun.

I dag får over 300 kvinner i Norge livmorhalskreft årlig. Ross forklarer at uten Livmorshalsprogrammet så ville tallet vært på rundt 1000.

- Vi er heldige som har et av verdens beste livmorhalsprogram som fanger opp alvorlige celleforandringer før det kan utvikle seg til kreft

- Vi opplever at det er en del frykt rundt dette med celleforandringer. Det er viktig å påpeke at celleforandringer i seg selv er helt normalt og ikke farlig i de fleste tilfeller.

Ross forteller at de fleste blir smittet med HPV i løpet av livet, men at kroppen som oftest kvitter seg med viruset - litt som en forkjølelse.

Les også: Ni av ti som får kreft er over 50 år - men én krefttype rammer hovedsakelig unge

Hos noen kvinner vil smitten kunne utvikle seg og føre til at man utvikler alvorlige celleforandringer.

- Oppdages ikke celleforandringene så kan det utvikle seg kreft, men det tar vanligvis 10-15 år. Hvis man er spesielt bekymret eller i tvil, bør man kontakte en lege og få det undersøkt.

Ross understreker også at det ikke er noen grunn til å kvie seg for å ta en livmorhalsprøve.

- Vi må huske at leger gjør dette ofte, og for dem er det hverdagskost. For deg er det et par minutter av livet ditt og en kjempeviktig forsikring, avslutter hun.

- Det er ikke alltid verken riktig eller nødvendig å ta celleprøve

Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet, forteller til Nettavisen at ellers friske og symptomfrie kvinner under 25 har svært liten risiko for å utvikle livmorhalskreft.

Hun understreker også at det er viktig at man ikke blir skremt og bekymret unødig.

- Om man ikke har spesielle plager og ellers føler seg frisk, så er man sannsynlig det. Har man derimot plager, så skal man bli tatt på alvor, forteller Tropé.

Symptomene på livmorhalskreft kan være smerter i underlivet, uvanlige blødninger, for eksempel etter samleie og endret eller illeluktende utflod.

Les også: Voksne kvinner dropper sjekk for livmorhalskreft

- Hvorfor blir man ikke innkalt før man er 25?

- Det er ekstremt sjeldent at livmorhalskreft rammer før 25-årsalder, og på befolkningsnivå har ikke screening med celleprøve vist seg å være egnet til å forebygge livmorhalskreft blant veldig unge kvinner. Alder for når man skal begynne å anbefale livmorhalsprøve vurderes kontinuerlig for å unngå at man gjør mer skade enn nytte, forklarer Tropé og fortsetter:

- Siden yngre kvinner er mer seksuelt aktive så er det mange som både har HPV og celleforandringer. Det er vanskelig å basere seg på en celleprøve for å sile ut de celleforandringene som kan utvikle seg videre og bli farlige. De aller fleste celleforandringer hos unge går tilbake av seg selv, bare kroppen får mulighet til å ordne opp på egen hånd.

- Er det lov å nekte en pasient å ta en celleprøve?

- Det er ikke alltid verken riktig eller nødvendig å ta celleprøve. En celleprøve er en test som er beregnet på symptomfrie og ellers friske kvinner. For kvinner som har symptomer fra underlivet er ikke nødvendigvis celleprøve en riktig del av utredningen, men alle kvinner bør bli tatt på alvor når de kommer til legen med symptomer, plager og bekymringer – også de unge.

- Leger har et ansvar for å ikke over-utrede og overbehandle, men når de mener at celleprøve er feil verktøy, så er det jo greit å kunne få en forklaring på hvorfor, og hva bakgrunnen for dette valget er.

- Hva kan man gjøre om man blir nektet å ta en prøve?

- Hvis man har symptomer eller er bekymret for en ekstra risiko, så bør man snakke med legen igjen, og være tydelig på hvilke plager og bekymringer man har. Om man fortsatt ikke blir tatt på alvor, så kan et alternativ være å finne en annen lege.