Torsdag kommer boken «Martines verden» ut i bokhandler landet over, der influenser Martine Lunde (25) slipper leserne enda tettere inn på hvem hun er og hvor hun er fra.

Som influenser er det naturligvis mye om henne som allerede er kjent, men i boken kommer Lunde likevel med flere avsløringer fra livet som tidligere ikke har vært kjent for offentligheten. Ting hun aldri før har fortalt til noen andre.

Les også: Fansen i harnisk etter intimt spørsmål til Adele

Blant annet forteller hun åpent om en vanskelig tid der hun til slutt endte opp med å skade seg selv.

Lunde var bare 16 år gammel da kuttingen ble en flukt fra hverdagen. En hverdag fylt med netthat og drapstrusler i anonyme forum. Med tiden ble kuttene i armen stadig flere.

I boken beskriver Martine Lunde de første kuttene slik:

«Jeg så på armen og husker at jeg ikke skjønte hvem jeg var blitt, bare at kuttene var en flukt fra hverdagen».

– En idiotisk ting å gjøre

Lunde har aldri tidligere fortalt at hun har drevet med selvskading, og legger ikke skjul på at det er vanskelig å dele.

– Jeg synes ikke det er noe morsomt å fortelle om i det hele tatt. Det er noe jeg har skjult veldig for alle rundt meg. Jeg er ikke noe stolt av det, forteller 25-åringen overfor Nettavisen.

Da selvskadingen startet hadde hun over en lang tid vært et offer for hat både fysisk og digitalt.

– Til slutt tror jeg bare at jeg trengte en annen måte å kjenne smerte på. Jeg var så sliten inni meg. Det gjør noe med et menneske å få hat hele tiden. Også hadde jeg sett hva andre gjorde, og ble sikkert påvirket av det, og tenkte at kanskje jeg ville føle meg bedre hvis jeg skader meg selv, forteller Lunde.

– Men jeg burde ikke latt det gå så langt. Det var en helt idiotisk ting å gjøre. Og kunne jeg skrudd tiden tilbake hadde jeg aldri tatt opp barberbladet, legger influenseren til.

Vendepunkt i livet

Selvskadingen holdt hun helt for seg selv, og inntil nå er det ingen andre som har visst om det.

Lunde tror kanskje noen hadde en mistanke, men hun avfeiet det alltid og fant på unnskyldninger når noen spurte.

– Jeg tror det var et rop om hjelp, at jeg ville at folk skulle legge merke til det. Men da de gjorde det fikk jeg panikk og fant på en dum unnskyldning. Jeg ville at folk skulle se meg, men samtidig ikke, sier hun, og legger til at en unnskyldning kunne være at hun hadde lekt med en katt med skarpe klør.

– Jeg tenkte alltid at jeg aldri skulle gjøre det igjen, men så gikk det noen dager så skjedde det igjen.

Les også: Nye bilder av Tom Cruise vekker oppsikt

Omsider klarte influenseren å slutte med selvskadingen. Det ble et vendepunkt i livet.

– Jeg tror jeg kom til et punkt hvor jeg innså selv hvor idiotisk det var. Jeg var lei av å være lei meg, lei av å føle meg dritt og lei av at mennesker kunne behandle meg som de selv ville. Så jeg tok livet mitt i egne hender og bestemte meg for å gjøre det som gjør at jeg føler meg bra, forteller hun.

– Og det var absolutt et stort vendepunkt i livet mitt. Jeg ville ikke være den personen lenger, jeg kunne ikke kjenne igjen meg selv. Plutselig var jeg helt på bunn, og en sånn person er ikke jeg. Så jeg bestemte meg for at det skulle ikke være livet mitt. Så fokuserte jeg på helt andre ting, droppet ut av skolen og gjorde det jeg selv ville, legger 25-åringen til.

– Vet ingenting om det

Det at hele Norge, inkludert familien og kjæresten, får vite hennes dypeste hemmelighet, er skummelt, forteller Lunde.

– Familien min vet ingenting om det. Jeg tror nok de kommer til å bli litt skuffet over at jeg ikke har sagt det, men samtidig vet de at jeg ikke liker å snakke om følelser. Jeg vil heller fikse problemer selv – og fortelle om det når jeg er over det. Men jeg tror ikke familien min synes det er så fett å finne ut av dette så mange år etter, sier Lunde åpenhjertig.

– Det blir ikke morsomt at de skal lese det i en bok, men det er min måte å fortelle det på.

Heller ikke kjæresten Aleksander Sæterstøl (26), som Lunde møtte på «Paradise Hotel» i 2017, vet om selvskadingen.

– Jeg har vært litt redd for å fortelle ham det... Jeg synes det har vært litt skummelt, sier influenseren.

Ble hetset på nett

Selvskadingen kom som nevnt etter en lang tid med diverse utfordringer i ungdomstiden.

I boken skriver Lunde at det hele begynte på ungdomsskolen, og at det bare ble verre med årene. Selv tror hun at hun ble et offer for hat fordi hun stakk seg litt frem.

– Jeg syntes det var gøy med sosiale medier, og drev med både blogg og Piczo. Jeg tror folk syntes det var teit, og de likte nok ikke at jeg stakk meg frem, sier hun til Nettavisen.

Men med oppmerksomhet kommer også kritikk.

– Det var jo kommentarfeltene. Der var det ikke så hyggelige ting, minnes influenseren.

I senere år tror hun imidlertid at hatstormene hun sto i som ungdom har gjort henne sterkere.

– Jeg har lært meg å takle det, og tar meg ikke nær av det lenger. Hat har jeg ikke tid til. Det er usikre mennesker bak et tastatur som lirer av seg dritt, og det orker jeg ikke lenger å forholde meg til. Og i og med at jeg opplevde alt det såpass tidlig, så vet jeg hvem som skriver sånne kommentarer. Og sånne mennesker vil jeg ikke ha i livet mitt uansett, sier hun.

Stolt av resultatet

«Martines verden» er et resultat av et år med jobbing, og boken er skrevet av Karima Furuseth basert på samtaler med både Lunde selv, venninner av henne og familien hennes.

Les også: Kim Kardashian gjorde narr av eksmannen fra scenen: – Skilte meg fra ham av én grunn

Og selv om det har vært vondt å rippe opp i enkelte ting, legger ikke Lunde skjul på at hun trolig har hatt godt av det.

– Det føltes som en psykologtime hver gang jeg møtte Karima. For jeg måtte ta opp ting som skjedde for mange år siden, og som jeg kanskje har fortrengt litt, forteller hun.

I arbeidet med boken har Lunde også innsett hvor stolt hun kan være over hvor hun har endt opp.

– Jeg tror Martine for ti år siden hadde vært veldig stolt av hvem jeg er nå. Jeg har blitt den personen jeg ønsket å være den gangen. En person som kan se forbi hat, som tør å stå opp for seg selv og sier fra når noe er ugreit. Og det er jeg nå.