- Å være singel i 2018 handler mest om å beskytte seg selv. Vi er kalde mot hverandre, men det er fordi vi er så redde for å bli såret. Enten har man hatt kjærlighetssorg og sliter med å åpne seg, eller så har du hatt andre dårlige opplevelser som gjør at du ikke tør å vise følelser.

Bergensjenta Martine Onstad (27) er ikke redd for å være åpen om singellivets tøffe sider. Faktisk er det blitt en kampsak for henne: Å kunne snakke åpent om hvorfor hun mener at jakten på den store kjærligheten er blitt så vanskelig.

Sammen med sju andre single, deltar Onstad i TV 2-serien «Singel». Våren 2018 filmet hun seg selv dag og natt, og nå kan hele Norge se videodagboken hennes.

- Det er skummelt, spesielt siden jeg sendte alt materialet inn til produksjonsselskapet uten å se på det. Så når jeg ser meg selv grine mens jeg steker pizza klokka fire på natta fordi jeg traff en eks på byen, så blir jeg jo pinlig berørt, sier Onstad, og fortsetter:

- Samtidig synes jeg at jeg kommer godt ut av det selv om jeg griner og utleverer meg selv. Kameraet ble en dagbok uten filter, og den viser at det er vanskelig å være singel. Kanskje kan denne serien gjøre at vi blir varmere og behandler hverandre bedre.

- En illusjon å tro du har kontroll

Onstad tror det er flere grunner til at singelmarkedet i 2018 er såpass tøft, men legger mye av skylden på datingapper som Tinder og Happn.

- Det fører til en rekke mikroforhold. Du tenker alltid at det er noe bedre der ute, vi har ikke tålmodighet til å bli ordentlig kjent med noen fordi vi kan jo bare sveipe videre i kortstokken og finne en ny date.

LES OGSÅ: Studie: Tinder gir deg ikke mer tilfeldig sex

27-åringen innrømmer at hun selv har vært deltaker i «bruk og kast»-datingen.

- For to år siden hadde jeg ordentlig kjærlighetssorg etter en fyr jeg datet. Jeg greide ikke å gå ut dørene på en måned, og trodde helt oppriktig at jeg var et grusomt menneske, forteller Onstad.

Den vonde kjærlighetssorgen gjorde noe med henne. Hun turte ikke lenger å slippe noen ordentlig inn, og sørget for å avslutte alle relasjoner såpass tidlig at hun ikke rakk å bli følelsesmessig involvert. Ingen følelser, ingen risiko.

- Jeg rotet rundt og hadde one night stands for å få tilbake kontrollen. Men det er jo bare en illusjon, du tror du har kontroll. Egentlig lurer du deg selv. Etter en tid kjente jeg at dette ikke føltes bra, og den følelsen tror jeg mange kjenner seg igjen i.

- Dypt problematisk

Én ting er helt sikkert: Onstad er ikke alene om å uttrykke bekymring for dagens single.

Ellen Sofie Lauritzen har skrevet boka «Snakkes til uka», hvor hun deler egne og andres erfaringer fra datingapper som Tinder og Happn. Det som i starten var veldig gøy, ble etter hvert det motsatte og hun opplevde at appene gjorde henne ensom, nummen og likeglad.

- Tinder er jo utformet som en bunke med kort. Du ønsker å nå bunnen i kortstokken, og man tenker ofte «bare én til, kanskje den neste er den rette». Men du når aldri bunnen, sa Lauritzen i et intervju med Nettavisen i fjor.

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no har forståelse for at mange får et problematisk forhold til datingappene etter å ha brukt dem en stund.

- Bruken av datingapper kan føre til en «tingliggjøring» av menneskelige relasjoner som er dypt problematisk, og som er veldig lett å dra med seg inn i resten av livet. Og da blir man lei seg, rett og slett. Alle trenger noen å være nær, det er et dypt fysiologisk behov vi har. Men hvis man er på Tinder-kjøret, kommer gjerne ensomhetsfølelsen snikende etter hvert, og mange blir fortvilte over seg selv, sa Narum til Nettavisen i 2017.

- Tok et halvt år å slippe inn

Onstad rakk å være singel i litt over fem år før hun traff en mann som var verdt risikoen.

I serien omtaler hun kjæresten som «Mister A», og TV-seerne får være med når hun besøker ham i Trondheim. Da er de ennå ganske nye for hverandre, og fordi begge har vært single så lenge, er hun skeptisk til om de kommer til å få det til å fungere.

- Vi hadde begge veggene oppe, og for min del tok det et halvt år før han slapp meg inn. Tenk det, et halvt år!

LES OGSÅ: Forskere testet ulike strategier for å komme over eksen, kun én fungerte

Paret møttes på Happn, og det aller første møtet var som så altfor mange andre Happn- og Tinder-dater: Skuffende og overhodet ikke som man hadde sett for seg.

- Hvis jeg hadde dømt ham etter første date, ville vi aldri vært sammen i dag. Han snakket bare om seg selv hele tiden, ler Onstad.

Men fordi «Mister A» hadde tatt turen fra Trondheim til Bergen for å treffe henne, hadde de blitt enige om at han skulle bo hos henne. Så da måtte de møtes igjen dagen etterpå.

- Da var det helt annerledes. Han var roligere, og jeg skjønte at han bare hadde vært nervøs kvelden før. Jeg kunne lett dømt ham som selvsentrert, men heldigvis fikk vi en ny sjanse, sier Onstad, og avslutter:

- I dag tenker jeg ofte på hvor synd det ville vært om jeg hadde dumpet ham etter første date. Da ville jeg aldri sett det mennesket jeg ser nå, og det ville vært et stort tap.