*Nettavisen* Livsstil.

Matnyheter: Her er de nye matvarene

Lanserte ny Grandiosa

Pizza, snop, kjeks og vegetarmat. Her er de største matnyhetene som ble annonsert mandag.

25.02.19 12:50

NETTAVISEN (Skøyen): Mandag annonserte Orkla en rekke nye matvarer som skal ut i butikkhyllene.

Grandiosa sies å være Norges mest spiste pizza, og nå kommer tre nye «grandiser» i frysedisken.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆRT: Taco er en favoritt blant nordmenn, og nå kommer Grandiosa med Taco Fiesta. Foto: Orkla

Stabburet lanserte mandag pizzanyheten Taco Fiesta. Spesialversjonen Grandiosa Nybakt kommer i de to nye smaksvariantene Dobbel pepperoni og Tre oster.

Også BigOne kommer i en ny versjon: BigOne Hot Hawaii, med to typer kjøtt og ost, toppet med ananas og chili.

- Det er viktig å kunne unne seg noe godt, selv om det i dag er mye fokus på sunne produkter som er bra for helsen vår, sier Arve Heltne, Senior Vice President for Orkla Mareting & Innovation, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE GRANDIOSAER: Orkla lanserte nye Grandiosaer mandag.  Foto: Katinka Sletten (Nettavisen)

- Sunnere kjeks

Kjeks og søtsaker er også svært populært blant nordmenn. En nykommer her er «Småsulten Biter», som skal være et sunnere alternativ om du må ha mat på farten.

Nykommeren inneholder biter av granola, blåbær og tranebær, og er ikke tilsatt ekstra sukker.

Klikk på bildet for å forstørre.

VILL NYKOMMER: Denne sjokoladenyheten skal inneholde mindre sukker sammenliknet med vanlig melkesjokolade med nøtter. Foto: Katinka Sletten (Nettavisen)

Blant nyhetene finner vi også Vill med mørk melkesjokolade, bringebær og karamelliserte nøtter. Godteriet skal inneholde 30 prosent mindre sukker enn vanlig melkesjokolade med nøtter.

- Forbrukere er opptatte av bærekraftige og naturlige produkter, sier Heltne.

Blant de ikke fullt så sunne nyhetene kommer Stratos i to nye smaksvarianter, Salty Caramel og Cookies & Cream.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKONYHET: Stratos kommer i to nye smaker, Cookies & Cream ...

Klikk på bildet for å forstørre.

SALT KARAMELL: Stratos kommer med salt karamell-smak. Foto: Nina Lorvik (Nettavisen)

Anders Höberg, ernæringsansvarlig i Orkla & Orkla Confectionery & Snacks erkjenner at vi fort kan få i oss for mye salt og sukker.

I videoen nedenfor forklarer han hvordan matvaregiganten forsøker å kutte ned på salt og sukker i søtsaker:

Flere tonn mindre av det dårlige

Orkla ønsker å ta et ansvar for folkehelsen, for vi får i oss alt for mye sukker, salt og mettet fett.

- Vi har gjort tiltak over en periode på fem år, og årlig har vi spart det norske folk for 121 tonn salt, 3100 tonn sukker og 620 tonn mettet fett, sier Heltne.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODT OG SUNT: Arve Heltne i Orkla forteller at de er opptatte av at nyhetene deres er sunne og gode. Foto: Nina Lorvik (Nettavisen)

Det er han stolt av at selskapet har klart.

- Men det er viktig å gjøre dette gradvis. Hadde vi fjernet 121 tonn salt over natten hadde forbrukerne kanskje ikke valgt å kjøpe produktene våre, forklarer han.

Han forteller at det er like viktig for Orkla å redusere innholdet av salt, sukker og mettet fett i eksisterende produkter som å lansere nye. Det skal også smake godt.

- Salt og sukker betyr mye for smaken, men det er likevel mulig å få god smak og samtidig redusere innholdet av det som ikke er så bra, sier Heltne.

Flere vegetar-alternativ

Kutt i kjøtt og sukker har allerede preget overskriftene i 2019 som følge av EAT-Lancet-rapporten, hvor det ble slått fast at det trengs en enorm omstilling i det globale kostholdet.

Norske matprodusenter følger opp i samme bane når de snart ruller ut nye produkter i butikkene.

– I 2019 er miljø og bærekraft den store mattrenden, og naturlig nok er mange av årets lanseringer inspirert av dette. Det handler om alt fra innpakning til innhold. Vi ser spesielt at det kommer flere kjøttfrie alternativer og mer plantebasert mat, sier bærekraftsansvarlig Johanne Kjuus i Orkla Foods, til NTB.

LES OGSÅ: Rapport: Forbruket av kjøtt og sukker må halveres

Orkla lanserer to vegetaralternativer når produktnyhetene snart kommer på markedet.

- Det blir både pizzasnurrer og søtpotetlasagne, forteller Heltne til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TORO FERDIGRETTER: Fire nye ferdigretter fra Toro kommer på markedet i vinter. Søtpotetlasagne er vegetarvarianten. Foto: Nina Lorvik (Nettavisen)

Kjuus mener at forbrukerne i stadig større grad velger mat basert på miljøavtrykk.

– Produktene vi har lansert til nå har blitt mottatt ganske bra, men vi ser at vi har snevret oss for mye inn mot dem som opplever seg som rene veganer eller vegetarianere, noe som blir en litt for liten forbrukergruppe. Derfor prøver vi å lage plantebaserte produkter som treffer mannen og kvinnen i gata, og ikke bare dem med særinteresser, sier hun til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

SUNNERE PIZZASNURRER: Grandiosa kommer nå med vegetar-pizzasnurrer. Foto: Orkla

– Interessant

Kommunikasjonsrådgiver Mimmi Granli i Tine påpeker også at andelen rene veganer eller vegetarianere er relativt liten. Selskapet satser likevel mye på vegetariske og plantebaserte produkter i år.

– Det er veldig interessant. Det er kun to til tre prosent av befolkningen som anser seg som vegetarianer eller veganer, men likevel er disse varene veldig viktige for alle de store produsentene. Det er fordi markedet er i stor vekst, sier hun til NTB.

Hun trekker fram EAT-Lancet-rapporten som et eksempel på hvor aktuelt og langt framme bærekraft er i bevisstheten til mange forbrukere.

– Samtidig anbefaler helsedirektoratet å begrense inntaket av kjøtt. En av de viktigste grunnene til at folk velger mer plantebasert, er nok rett og slett at de ønsker å få i seg mer grønnsaker og å følge kostholdsrådene, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

PROTEIN: Arve Heltne i Orkla forteller at nordmenn ønsker mer protein i produktene. Derfor kommer nå Nutrilett med en posemix for proteinpannekaker. Foto: Nina Lorvik (Nettavisen)

Utfordrende

Seniorkonsulent John Spilling i Ipsos har ansvar for Norges mest kjente trendundersøkelse innen matvarer, Norske Spisefakta. Han påpeker at det er utfordrende å kopiere smaks- og spiseopplevelsen til kjøtt.

– Det er himla vanskelig å treffe med slike erstatningsprodukter for kjøtt. Utfordringen er å lage noe som andre enn de største klimaidealistene liker å spise. De som lykkes med det, vil gjøre det stort, sier han.

Han merker seg også at miljø og bærekraft er et tegn i tiden.

– Det å ikke kaste mat har også blitt en del av miljøfokuset, derfor blir det også økt fokus på holdbarhet, og ting som ikke må kastes for tidlig, sier han.

LES OGSÅ: Dette avgjør om du er i god fysisk form

Plantebasert

I år lanserer Tine en rekke nye produkter som svarer på trendene, deriblant kjøtterstatninger i form av burger, boller og deig, basert på norsk ost og grønnsaker. I tillegg kommer det to nye havredrikker og flere produkter med redusert sukkerinnhold.

– Fra før av har vi laget et plantebasert alternativ til fløte som har blitt veldig populært, sier Mimmi Granli.

Det såkalte «lanseringsvinduet» er bestemt av butikkjedene, og starter i uke åtte. Fra mandag 18. februar vil de fleste butikkene ha nyhetene på plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag