– Vi jobber veldig bra i lag og vi er på samme bølgelengde. Jeg tror vi har klart å bevare vennskapet i denne bransjen i såpass mange fordi vi respekterer hverandre, både som personer og skuespillere. Vi støtter hverandre og kommer med tilbakemeldinger om hverandres prosjekter. Begge brenner veldig for skuespillerfaget. Derfor var det så godt å jobbe sammen med Matt igjen, forklarer Affleck til Nettavisen da vi møter ham og Damon på det fasjonable hotellet Excelsior på øya Lido i Venezia.

– Vi er nesten som brødre. Det er veldig nært. Jeg har ikke noe negativt å si om Ben, svarer Damon.

49 år gamle Affleck og 51 år gamle Damon er for tiden kinoaktuelle i Ridley Scotts nye storfilm «The Last Duel», som de også har skrevet manuset til. Filmen tar oss med tilbake til Frankrike mot slutten av 1300-tallet hvor de spiller to riddere som blir bitre rivaler, mens hustruen til Damons karakter blir involvert i maktkampen mellom de to.

Damon og Affleck debuterte i Hollywood på samme tid og har spilt sammen i en rekke ganger. De debuterte som statister i Kevin Costner-filmen «Field of Dreams» i 1989 og har begge vært å se i filmer som «Dogma», «Good Will Hunting» og «Gone Baby Gone».

– Det er stund siden sist vi spilte sammen. Vi har lenge ønsket å gjøre en film igjen. Men det tar tid å finne et prosjekt som passer oss begge. Med «The Last Duel» klaffet alt, sier Damon.

Affleck forteller at han er glad for samarbeidet med Damon.

– Jeg elsker å jobbe sammen med Matt. Vi er veldig nære hverandre og kjenner hverandre inn og ut ettersom vi slo igjennom i Hollywood på samme tidspunkt, sier Affleck.

Hvorfor ønsket dere å lage akkurat denne filmen?

– I sentrum av fortellingen i «The Last Duel» møter vi en kvinne som ikke ønsker noe annet enn å bli behandlet likt med mennene. Selv om filmen utspiller seg i Frankrike mot slutten av 1300-tallet, er den høyst relevant. Dette er en veldig viktig historie om en sterk og modig kvinne, svarer Affleck.

I filmen møter vi også Jodie Comer kjent fra «Killing Eve» og Adam Driver i filmen. Skal vi tro Damon og Affleck var det en drøm å ha med disse på laget.

– Det er ikke ofte man er vitne til noen helt ekstraordinære skuespillerprestasjoner. Det skjer bare noen få ganger i løpet av en lang karriere. Jeg har vært så heldig å jobbe med skuespillere som Stellan Skarsgård, Robin Williams og Casey Affleck som skaper magi. Adam og Jodie er av samme kaliber. Det de gjør er helt unikt. De gjorde «The Last Duel» mye bedre. Samspillet mellom dem er usedvanlig bra, sier Damon.

Under pandemien har skuespillerne gjort færre prosjekter enn hva de vanligvis pleier å gjøre. De sier det har vært uvant å ikke være på røde løpere og intervjuet av pressen, men at det ikke er det som driver dem.

– Det er fantastisk at verdenen har åpnet mer opp og se publikum vende tilbake til kinosalene. Jeg synes det er godt å snakke med så mange folk igjen og møte publikum, pressen og fotografer. Samtidig er det ikke noe jeg egentlig har savnet, sier Damon, og utdyper:

– Skuespilleryrket er så mye mer enn glitter og stas. Jeg er i mitt ess når jeg arbeider og når jeg er med å skape noe. Prosessen med å lage filmer er det som betyr mest for meg. Det er ikke sånn at jeg under pandemien ringte til Ben og spurte «skal vi finne en rød løper?» ler han.

Affleck sier han er takknemlig for at han har fått mer tid til familien.

– Min eldste datter min har begynt å snakke fransk. Vi dro derfor på ferie til Paris. Det var så gøy å se henne kommunisere med andre franskmenn. Jeg kan bare noen få gloser, så hun måtte være oversetter for meg på hele turen. Den turen er en av mine beste opplevelser i hele livet. Vi spiste god mat og besøkte mange av de berømte museene, sier Affleck.

Aller sist må jeg spørre om hårfrisyrene og skjegget til karakterene dere spiller i «The Last Duel». Kan dere kommentere stilen?

– Det er ikke tilfeldig at vi gikk for akkurat denne type stilen. Regissøren Ridley Scott var veldig opptatt av at vi skulle ha autentiske hårfrisyrer og skjegg. Publikum har aldri sett oss slik før, ler Affleck.

Damon forklarer sin stil:

– Karakteren jeg spiller ønsker å krige hele tiden. Så hårfrisyren bærer preg av at han ikke går ofte til frisøren. Han er nok typen som bare tar en saks og klipper det selv når det blir for langt, smiler han.