Hvert år publiseres det lister med de mest brukte passordene, og jevnlig opplyser både sikkerhetsselskap og media om at du bør skifte passord.

Men med hånden på hjertet, skifter du passordene dine ofte?

Sjansen er høy for at svaret er nei. Både tar det tid, og det er vrient å huske på nye passord hele tiden.

Nå er det hjelp å få fra Google. Selskapet har utviklet en ny utvidelse til nettleseren Chrome som avslører om passordet ditt er blitt hacket.

Googles «Password Checkup» sjekker om passordene du bruker er avslørt, og minner deg på å bytte dem før det er for sent.

Utvidelsen fungerer på den måten at Google har en kryptert database med med over fire milliarder avslørte passord og sammenlikner denne databasen mot dine passord.

Sammenlikningen gjøres lokalt på din enhet via «Password Checkup» så det er ingen personlige data som blir sendt over nettet når passordet sjekkes.

Får utvidelsen et treff, anbefales du selvsagt å skifte passordet med det samme.

Når utvidelsen er aktivert, jobber den i bakgrunnen. I det du logger inn på en nettside vil utvidelsen automatisk sjekke brukernavnet og passordet du taster inn mot Googles database.

Du finner utvidelsen på Chrome nettmarked dersom du ønsker å installere den.

Husk at en slik utvidelse kun er et verktøy for å sjekke om passordet ditt allerede er avslørt. For å ha så sikre kontoer som mulig, er det viktig å være føre var og skifte passord fra tid til annen.

Og - kanskje viktigst: Unngå å bruke det samme passordet på flere kontoer.

Dataselskapet Splash Data publiserer hvert år en liste med de verste passordene, altså passordene som blir brukt oftest og som dermed er like sikre som å ikke ha et passord i det hele tatt.

Finner du passordet ditt på denne listen, bør du skifte med det samme: