BERGEN / OSLO (Nettavisen): Fredag kveld braket det løst i Bergen da flere av Norges største kjendiser samlet seg for å hedre TV-bransjen under Gullruten.

Under prisutdelingen var det mange tårevåte øyne som fulgte med da «Demenskoret» stakk av med selveste publikumsprisen.

Les også: Om «Kåss til kvelds»-seieren: – Det er litt som post mortem

NRK-programmet «Demenskoret» rørte det norske folk med sine sterke historier og minneverdige øyeblikk om den uhelbredelige sykdommen. Da Nettavisen møtte programleder for serien, Ingrid Gjessing Linhave (45), rett etter at hun hadde mottatt prisen kom hun med et tydelig budskap.

– Det er så viktig at vi snakker om denne sykdommen, og vi må få på plass et helt annet opplegg enn det som finnes nå, sa Linhave.

Trenger en endring

Linhave har selv en far med demens, og håper at serien har gjort det enklere å takle sykdommen for både de som er rammet og pårørende rundt.

– Jeg tror det er så mange med demens som føler at de er en belastning for familien sin, og kanskje serien har gjort det lettere å snakke om det på en annen måte, sa Linhave fredag kveld og la til:

– Kanskje de som er rammet av demens har fått en bekreftelse at de ikke er en belastning, for de har ingen skyld i dette og det er ingen skam. Så jeg håper inderlig at de med demens og alle pårørende føler seg sett og hørt, for det er så sykt ensomt.

Les også: Kim Wigaard letter på sløret om bryllupet: – Blir et «big, gay wedding»

Ifølge FHI er det er ingen medisiner som bremser eller stopper utviklingen av demens. I noen tilfeller kan visse type medisiner redusere symptomene. 45-åringen mener det må skje en endring.

– Vi må få på plass et helt annet opplegg rundt denne sykdommen. Nå er det litt slik at man må finne ut ting selv, og slik kan det ikke være. Det er et kjempestrev å jobbe med denne sykdommen for det er så mye underbemanning og det er så dårlig med midler. Nå ble jeg veldig politisk, men sånn har det blitt, fortsatte Linhave.

– Nå tørr folk å prate med meg

Jan Runar Eliassen (48) er et av kormedlemmene som har bemerket seg både i og utenfor serien. 48-åringen var med på scenen for å motta publikumsprisen, og kunne i ettertid fortelle hvor viktig serien har vært for han.

– Serien har betydd enormt mye for meg, for nå blir jeg tatt imot på en helt annen måte en før. Det var tider hvor andre ikke turte å ta kontakt, men nå tørr folk å prate med meg igjen, fortalte Eliassen fredags kveld.

48-åringen er korets yngste medlem, og tror at serien har hjulpet med å normalisere sykdommen i høyere grad en før.

– Jeg tror serien har gjort det lettere å tørre og prate om demens, og at flere har turt å stå fram. I tillegg tror jeg at det har gått opp for flere at sykdommen er noe som kan ramme alle, uansett alder når jeg står fram som en 45 år gammel mann med demens, fortalte Eliassen.

Les også: Samlet inn 600.000 kroner til demensarbeid

Kormedlemmet røper at han har fått tusenvis av meldinger fra folk etter at serien begynte å rulle på skjermen, men mener han tok en stor risiko med å delta i programmet.

– Risikoen var alle menneskene der ute som alltid vil finne negativitet i positive ting, og jeg risikerte å få negative meldinger rennende i innboksen. Men gevinsten er at over 170 kor har åpnet i Norge, og vi prater om demens på en helt annet måte en før, nå snakker vi om den på lik linje som kreft, sa Eliassen.