RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MULIG NY METODE: Forskere er iferd med å utvikle en ny metode for å tette hull i tennene.
MULIG NY METODE: Forskere er iferd med å utvikle en ny metode for å tette hull i tennene. Foto: Colourbox

Medisin kan få tennene til å lege seg selv

Sist oppdatert:
Forskere håper å ha funnet en medisin som får tennene til å produsere celler som tetter hullene.

- Vi har bevisst forsøkt å finne en behandlingsform som er virkelig enkel og billig, sier professor Paul Sharpe ved Kings College i London til BBC.

Forskerne har ikke utviklet et nytt legemiddel, men funnet et mulig bruksområde for legemiddelet Tideglusib, som har blitt vurdert for behandling av Alzheimer, skriver The Guardian.

Foreløpig har legemiddelet blitt utprøvd på mus. En nedbrytbar svamp blir dyppet i middelet og lagt i hullet i den syke tannen. Sakte blir svampen fylt med tannens egne mineraler. På den måten tetter tannen selv igjen hullet.

Les også: Hver tredje norske 3-åring har hull i tennene
Les også: Derfor får du dårlig ånde

Forskerne har publisert funnene sine i Scientific Reports. Nå vil de undersøke om metoden også fungerer på større hull, og kan brukes på mennesker.

Den nye behandlingen vil ikke eliminere behovet for å bore i tannen. De råtne delene av tannen må fremdeles fjernes, så tannleger vil fremdeles ha en jobb hvis det nye legemiddelet blir tatt i bruk.

Tannen er ikke bare en klump med mineraler. Den har sin egen fysiologi. I dag erstatter vi levende vev med et inert (dødt) sement. Fyllinger fungerer fint men hvis tannen kan lege seg selv vil det absolutt være best. Vi vil da restaurere vitaliteten til tannen, sier Sharpe.

Har du sett denne?Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere