NEW YORK (Nettavisen): Det oppsiktsvekkende intervjuet med hertuginne Meghan og prins Harry har fått ekstremt stor oppmerksomhet både i USA og Europa etter at det ble sendt sent søndag kveld i USA.

Se høydepunktene fra intervjuet her:

- Dette var ødeleggende

Men det er først på mandag kveld at britene og nordmenn får se intervjuet på nasjonale TV-kanaler.

Og reaksjonen har heller ikke latt vente på seg.

BBCs kongereporter Jonny Dymond skrev kort tid etter at intervjuet med prins Harry og hertuginne Meghan at det var «ødeleggende» for kongefamilien.

Les også: Dronningens tidligere pressetalsmann nekter for rasisme i kongehuset

- Dette var et ødeleggende intervju. Det at Harry beskriver broren og faren sin som «fanget», og at Meghan avslører at hun gjentatte ganger søkte hjelp i kongehuset bare for å bli avvist, er et slag i mellomgulvet for institusjonen, skriver han.

- Det er i det hele tatt ikke klart om og hvordan kongehuset vil reagere. Mange av avsløringene er så personlige at det ikke er sannsynlig å få noen reaksjon, skriver han.

Les mer: Sterke reaksjoner på Meghan og Harry-intervjuet: - Dette var ødeleggende

- Selvopptatt og egoistisk

I løpet av mandagen har enda flere kongehuseksperter uttalt seg om det oppsiktsvekkende intervjuet.

- Dette var en forestilling fra begynnelse til slutt. Selvopptatt og egoistisk. De har opptrådt respektløst overfor landet vårt, sier kongehusekspert Robert Jobson, som også skrev en bok om Harrys mor; «Diana: Closely Guarded Secret».

Les også: Det hvite hus: Modig av Harry og Meghan

- De har kommet med noen svært alvorlige påstander og vet at monarkiet ikke kan slå tilbake. Hele intervjuet viste ingen respekt for dronningen. De har angrepet monarkiets institusjon. Det er ikke showbiz. Dette er en grov fornærmelse mot det britiske folket, sier han, og reagerer spesielt på påstandene om rasisme.

- De har kastet en stor håndgranat inn i den kongelige familien og monarkiet. De har beskyldt kongefamilien for å være rasistiske, men de har ikke sagt hvem. Det er feighet, sier han ifølge Daily Mail.

Han lar det også skinne gjennom at han ikke stoler fullt og helt på hertuginne Meghan.

- Veldig mye av det hun sa var oppsiktsvekkende og jeg er ikke sikker på om jeg tror på det, sier han.

Les også: Meghan og Harry-intervjuet: - Sjokkerende stor grad av narsissisme

- Dronningen vil være helt ødelagt

Russell Myers, som redaktør for det kongestoffet i Daily Mirror, og TV-kommentator på ITV, er sjokket over det han fikk høre og se.

Han sier det kom frem opplysninger i intervjuet som man må ta alvorlig.

- Meghan var en ung, sårbar kvinne, og det hun fortalte at hun gikk gjennom er bekymringsfullt, og det er spørsmål her som må besvares, sier han.

Men også han tar kongefamilien og dronningen i forsvar.

- Når dronningen våkner og leser det som er blitt sagt, hun vil være helt ødelagt. De har slått løs på nesten hvert eneste medlem av den kongelige familien. De har sagt at plikt ikke betyr noe, og at de ikke var i stand til å dra, og hvis de hadde hatt muligheten til å dra, så ville de ha gjort det. Dronningen har alltid vært til tjeneste. Dette er bare opprørende, sier han.

- Vil angre på dette intevjuet

Angela Levin, forfatteren av boken «Harry: Conversations with the Prince», går enda lenger i sin kritikk av paret.

- Meghan fikk det til å høres ut som om hun satt i et fengsel. Det var hennes fortelling. Hun sa at det ikke var noen der for henne, men Harry var jo ved hennes side. En av dronningens mest pålitelige assistenter ble også gitt til henne. Det er vanskelig å si at det ikke var noen der for henne, sier Angela Levin.

- Det er bekymringsfullt å høre henne si at hun var suicidal og så traumatisk at hun ba om hjelp. Prins Harry søkte også hjelp etter at moren døde. Jeg kan nesten ikke tro at Harry ikke hjalp til. Det er en katastrofal ting å si, sier hun.

- Jeg er sikker på at om noen år så vil Harry angre veldig på å ha gjort dette intervjuet. De har ingen emosjonell intelligens, sier hun.

Les også: Oprah Winfrey oppklarer hudfarge-kommentarer: Kom ikke fra dronningen

- Ingen tar parti med den kongelige familien

Underholdningsjournalisten KJ Matthews, som er basert i Los Angeles, sier til BBC Breakfast at hun tror paret vil få sympati i USA.

- Når det gjelder prins Harry og Meghan, føler vi oss mye mer sympatiske overfor dem nå. Jeg tror vi har en bedre forståelse av hvorfor de følte at de måtte kutte båndene med den britiske kongefamilien, sier Matthews.

- Og så tror jeg noen mennesker her virkelig synes synd på henne, spesielt med tanke på problemene hun hadde med at hun følte seg suicidal. Og det faktum at hun tok opp muligheten for at de snakket om hudfargen til den ufødte sønnen hennes, sier Matthews.

Hun er ikke tvil om at de to har kommet bra fra det med tanke på det amerikanske seerne og publikum.

- Jeg har ikke sett et sympatisk synspunkt som tar parti med den kongelige familien, sier USA-journalisten.

Knusende rasistisk oppgjør med britene

Den amerikanske filmskaperene og sosialkritikeren Michael Moore kommer også med støtte til paret, og tar samtidig også et knusende rasistisk oppgjør med britene.

- Det var et ødeleggende intervju med Harry & Meghan via Oprah. Kongeriket som først brakte slaver hit for 400 år siden fikk sin nåværende kongelige rasisme avslørt i all sin strålende brutalitet i går - hvor svart vil barnet hennes bli? Slottet nektet å gi sikkerhet for babyen eller mannen hennes. Meghan, knust, deprimert, ba om å få søke hjelp. Kongehuset - «The Firm» - forhindret henne i å få psykiske helsetjenester, skriver Moore - og hamrer løs videre i et lengre innlegg på Facebook:

- Dette sendes i dag i Storbritannia på «Commonwealth Day» - ja, Det britiske samveldet, der 40% til 60% av innbyggerne er fargede personer. Ingenting av dette kommer som en overraskelse hos de fargede i samveldet. Når det refereres til Meghan, bruker den britiske pressen ord som ape, demonfrø, rett ut fra Compton. Det er godt å se hvor vårt opprinnelige Hvite Overherredømme kom fra og hvordan moderlandet omfavner det den dag i dag, skriver Moore.

TV-stjerne beklager kritikk mot Meghan

Den amerikanske TV-stjernen Bethenny Frankel (50) har det siste døgnet servert både kritikk og ros av paret på på Twitter, skriver E! Online.

Frankel var i utgangspunktet svært krass, spesielt mot Meghan, men legger seg nå flat og beklager uttalelsene sine.

Dette etter at hun faktisk så Oprahs intervju med paret.

«Jeg så intervjuet med Meghan og Harry. Emosjonell bekymring og rasisme må føles kvelende og maktesløst. Jeg er en polariserende, ufiltrert, mangelfull person med en stemme. Da jeg hørte om intervjuet, under en pandemi, føltes det som et overraskende valg. Jeg beklager hvis jeg såret eller fornærmet dere», skriver hun etter å ha sett intervjuet på TV.

Beklagelsen kommer etter at hun svarte på et innlegg fra en fan som mente at Meghan hadde hatt det tøft:

«For en vanskelig situasjon det må være å gå fra å være programleder og en relativt ukjent skuespiller, til å lide i et palass med tiaraer og millionbryllup i TO HELE ÅR, for så å bli et kjent navn med Oprah på 'speed dial' – tjene millioner på intervjuer og hundrevis av millioner på medieavtaler... Tenkende ansikt», svarte 50-åringen ironisk på påstanden.

Les også: Bethenny Frankel legger seg flat etter Meghan-kritikken: – Kvelende og maktesløst

Se meldingen her:

Det hvite hus: Modig av Harry og Meghan

Det hvite hus skriver i en uttalelse på mandag at det var modig av prins Harry og hertuginne Meghan å ta opp psykisk helse i intervjuet med Oprah Winfrey.

– Det krever stort mot fra alle som står fram og snakker om sine problemer med psykisk helse og forteller sine egne personlige historier.

Det sa president Joe Bidens pressetalskvinne Jen Psaki på en pressebrifing i Det hvite hus mandag, skriver NTB.