«Alles» øyne har de siste dagene vært rettet mot influenser Sophie Elise Isachsen (28), etter at hun søndag kveld publiserte og siden slettet et mye omtalt bilde på Instagram.

I hjørnet av bildet, i hånden til Isachsens venninne, kunne man nemlig se en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i. Innholdet i posen er ikke kjent, og verken Isachsen eller venninnen har uttalt seg om saken. De har heller ikke besvart medienes gjentatte henvendelser.

Les også: NRK-uro etter Sophie Elise-avgjørelse: – Vi er bekymret

Spekulasjonene rundt posens innhold har derimot gått sin rundgang i sosiale medier, og som følge av dette har både Isachsen og NRK fått rekordmange klager i Kringkastingsrådet – ettersom Isachsen er eksternt ansatt i NRK gjennom podkasten «Sophie & Fetisha».

Rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, har overfor Nettavisen fortalt at klagene i hovedsak handler om NRKs samarbeid med influenseren, og at det aktuelle bildet har utløst reaksjoner.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Sophie Elise og venninnen, foreløpig uten å lykkes.

– Et forsøk på kansellering

Subjekt-redaktør Danby Choi (29) sier til Nettavisen at det er hårreisende å se utviklingen av saken.

Han er god venn av Sophie Elise Isachsen, og han mener at oppmerksomheten som har kommet de siste dagene er et forsøk på å kansellere influenseren. Det mener han blir feil når innholdet i posen er ukjent.

– Her forsøker man å få Sophie Elise kansellert på et grunnlag som vi kommer til å skamme oss over om noen få år, sier Choi til Nettavisen.

Det slettede Instagram-bildet ble fjernet kun noen minutter etter publisering søndag kveld, men mange rakk å ta skjermbilde av Isachsens innlegg som sirkulerte i sosiale medier. Som nevnt er ikke posens innhold bekreftet, og Choi kjenner heller ikke til innholdet.

Redaktøren mener det er helt riktig at mediene omtaler klagestormen mot NRK, men han oppfordrer de forskjellige mediehusene til opptre med varsomhet. Spesielt når ikke alle detaljer rundt det omtalte Instagram-bildet er bekreftet.

– Jeg synes mediene skal være veldig varsomme med å gi etter for kanselleringskulturen. På et generelt grunnlag skal pressen vise varsomhet når det er ubekreftede faktorer, og når det er utydelig hva vi ser på bildet.

– Så lenge pressen ikke vet innholdet, kan det være riktig å ikke spre bildet, som de tross alt ikke eier. Jeg mener unntaksbestemmelsen slår inn av at man kan bekrefte posens innhold.

Støtter NRK

I tolvtiden onsdag fikk Nettavisen det bekreftet av rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, at det har kommet inn over 1500 klager etter saken med Isachsen og NRK.

Det stadig økende antallet klager har overrasket Choi, som mener det bidrar til en tendens han ikke vil se i samfunnet.

– Det er helt enormt og vanvittig. Jeg synes det er en skummel tendens fordi det bidrar til en fryktkultur rundt rus. At vi har et så rusmoralistisk samfunn som ønsker å bli kvitt noen på bakgrunn av rusbruk, det synes jeg er vondt.

Les også: Kjendisene med kokainoppgjør: – Forkastelig

Tirsdag denne uken ble det kjent at bildet til Isachsen ikke får konsekvenser for samarbeidet med NRK. Avgjørelsen har fått flere til å reagere, blant annet klubbstyret i NRKJ.

Lederen i klubbstyret, Rolf Johansen, mener det er en tydelig forskjellsbehandling mellom faste ansatte og eksterne profiler som er oppdragstakere.

– Vi mener at alle som kan knyttes til NRK, og som lyttere, seere og lesere oppfatter som NRK-medarbeidere skal være underlagt det samme etiske regelverket, sier Johansen til Nettavisen.

Subjekt-redaktøren er imidlertid fornøyd med statskanalens avgjørelse, og håper at NRK klarer å motstå det han beskriver som et forsøk på å kansellere Sophie Elise Isachsen.

– Det er veldig bra, fordi det ville vært et høyst usaklig grunnlag å avslutte et samarbeid på. For det første kan ikke NRK få bekreftet posens innhold. Det er veldig viktig at arbeidsgivere ikke gir etter for kanselleringskultur, hvis ikke så er det mobben som bestemmer her i verden.

– Inhabil

Choi og Isachsen har vært venner i en årrekke, og han har holdt kontakten med 28-åringen de siste dagene. Han forteller at Isachsen er svært lei seg over situasjonen og at hun angrer på at hun delte bildet, som skal ha blitt publisert ved en feiltakelse. Han legger til at Isachsen må svare for seg selv i mediene.

Sophie Elise Isachsen har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Subjekt har så langt ikke fulgt saken like tett som andre aviser, men onsdag formiddag ble det derimot publisert en kommentar i Subjekt, skrevet av Choi og en annen Subjekt-journalist.

Det mener Choi var nødvendig, og han legger ikke skjul på at han er inhabil i saken.

– Det viktigste er at leserne gjøres oppmerksomme på at jeg som sjefredaktør er nær venn av Sophie Elise. Vi har publisert en kommentar, der kommer det tydelig fram at jeg er venn med henne. Det er henhold til god presseskikk.

– Ville dere dekket saken mer i Subjekt dersom du ikke hadde vært venn med Sophie Elise?

– Ja, det tror jeg. Men fra samme ståsted. Ikke av hensyn til Sophie Elise, men av hensyn til at jeg er inhabil. At Subjekt ikke har skrevet mer om saken handler om at vi er forsiktige på grunn av inhabilitet. Men en kommentar der jeg er åpen om bindingene, er innenfor og nå nødvendig.