Ny forskning fra NTNU avslører noe de fleste av oss kanskje lenge har visst, men som likevel kan være greit å få svart på hvitt:

Når man treffer noen man er tiltrukket av, er det stor forskjell på virkelige intensjoner og de signalene kvinner og menn faktisk sender hverandre.

Dette betyr følgende: Du skal være flink i gamet for å lykkes på kort sikt, men enda dyktigere for å lykkes på lang sikt. Det kan nemlig fort bli både forvirrende og vanskelig å navigere seg gjennom utydelige signaler.

Gir hun uttrykk for at hun ønsker seg mye sex, kan det nemlig være hun bare kjøper seg tid til å kunne vurdere sin potensielle partner. Og hvis han uttrykker et ønske om langvarig forhold og forpliktelse, er det mulig han bare ønsker sex.

Det typiske spillet

Forskere ved NTNU har samlet inn data i to omganger fra studenter ved NTNU, skriver Gemini. Studentene ble blant annet spurt om det siste møtet med en potensiell sexpartner, og hvorvidt de endte opp med å ha sex med vedkommende.

Det viste seg at når menn og kvinner møtes, er cirka halvparten av mennene interessert i å ha sex med kvinnen, mens de fleste kvinnene ikke er interessert.

Det finnes imidlertid ett unntak: Når kvinnene så på mannen som veldig attraktiv, var de mer interessert i å ha sex med ham.

Med mål om å fremstå mer attraktive, later menn som om de er mindre interessert i sex. En pågående mann som tilsynelatende ligger med hvem som helst, er nemlig ikke noe kvinner er interessert i.

- Rent biologisk, har menn i utgangspunktet alt å tjene på et «one night stand». Menn ønsker ubevisst å spre sæden sin, og tar ikke de samme forbeholdene som kvinner før tilfeldig sex, som må forholde seg til muligheten for å bli gravid, sier atferdsbiolog Jens Andreas Huseby til Nettavisen.

Selv før tilfeldig sex, tar kvinner en rekke ubevisste forbehold, forklarer Huseby.

Kommer han til å være trofast? Ser han ut som om han gode gener, slik at vi får friske barn? Har han ressurser nok til å ta vare på barna hvis jeg skulle bli gravid? Er han villig til å dele på de ressursene han har?

- Mannen må passere en rekke røde flagg, og for å gjøre det, må han kanskje late som han er mindre interessert i sex enn det han egentlig er, sier Huseby, og legger til:

- Dette resulterer i det typiske spillet mellom menn og kvinner, hvor han later som han er mer villig til å forplikte seg enn det han egentlig er, med mål om å få sex, mens hun later som hun er mindre interessert i forpliktelse og mer interessert i sex, for å «lure ham inn».

Kvinner kjøper seg vurderingstid

NTNU-studien bekrefter det Huseby sier, nemlig at kvinner spiller mer interessert i sex enn det de egentlig er.

– Vi tror dette kan være for å holde på oppmerksomheten til mannen litt lenger, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair til Gemini, men understreker at dette ikke er noe de vet helt sikkert.

Det er imidlertid i tråd med atferdsbiologens kunnskap. Kvinnen trenger nemlig gjerne litt tid for å kunne vurdere hvorvidt mannen er noe å satse på eller ikke.

- Kvinner lærer seg gjerne etter hvert å skille ut de mennene som faktisk er interessert i en forpliktelse fra de som bare sier at de ønsker seg et forhold for å få sex.

Forpliktelsessky = en catch

Det interessante er imidlertid dette:

Hvis kvinnen synes at mannen er attraktiv nok, later hun også som om hun er mindre interessert i sex enn det hun egentlig er.

Dette handler om tilbud og etterspørsel, sier professor Kennair, og får igjen full støtte fra adferdsbiologen:

- I tilfeller hvor en mann er veldig attraktiv og populær på datingmarkedet, så godtar kvinner ofte en litt mer utrygg situasjon. At han nøler og er usikker på om han vil forplikte seg, signaliserer gjerne at han er «en catch». Er han derimot en overivrig tøffel, forstår kvinnen raskt at han ikke er så attraktiv, sier Huseby, og fortsetter:

- Det kvinnen da må vurdere, er følgende: Skal jeg gå for denne mannen, til tross for at han ikke er så attraktiv på markedet, fordi han er trygg og god? Eller skal jeg gå videre i jakt på noe bedre? Vi ønsker alle å score en attraktiv partner, gjerne en som er hakket mer attraktiv enn oss selv, og vi er gjerne villige til å strekke oss langt for å oppnå det.

Vi er jevnt over enige om hvem som er attraktive og ikke. Det betyr at enkelte menn vil få mye sex - og andre lite.

Hva med de som ikke vil ha barn?

I 2019, hvor vi liker å anse kvinner og menn som hundre prosent likestilte vesener som alle tar rasjonelle valg, er det spesielt to ting som kan være provoserende ved NTNU-studien og atferdsbiolog Husebys uttalelser.

Først og fremst: Hvorfor alt dette fokuset på at kvinnen hele tiden tenker på barn? Er det ikke mulig for en kvinne i 2019 å bare ville ha uforpliktende sex uten å ta hensyn til hvorvidt mannen i teorien vil bli en god forsørger?

- Det er jo mange kvinner som ikke engang ønsker seg barn, tar de fortsatt disse forbeholdene?

- Ja. Å si at man ikke tar disse forbeholdene, er som å si «jeg er veganer, så jeg er ikke sulten», sier Huseby.

LES OGSÅ: «Coregasm»: En av ti damer får orgasme på trening

Altså: Man kan ha valgt å ikke spise kjøtt, men sult er fortsatt et grunnleggende behov. Du kan også velge å ikke få barn, men følelsene som hjalp våre forfedre å velge gode partnere, vil ikke forsvinne.

- Rent biologisk sett, er målet med forhold mellom mann og kvinner å få overlevende barn. Det er derfor vi er her, ikke som et påbud - vi er bare etterkommerne av de som helt ubevisst ble styrt av følelser som gjorde at de fant seg gode medforeldre.

Har vi ikke ulik smak?

Et annet mulig provoserende aspekt ved studien, er funnet om at kvinner er like interessert i sex hvis mannen bare er attraktiv nok.

Ifølge Huseby er det slik at vi er jevnt over enige om hvem som er attraktive og ikke, så det betyr at enkelte menn vil få mye sex - og andre lite.

Kvinnen velger nemlig den mest attraktive mannen når hun først ønsker tilfeldig sex, så fremt hun faktisk kan velge fra øverste hylle.

- Men har vi ikke ulik smak? Altså vil ikke noen menn ligge på noen damers øverste hylle, mens andre damer foretrekker helt andre menn?

- Tja. Vi er egentlig veldig enige når det kommer til hva vi anser som attraktivt og ikke, i alle fall når det kommer til trekk som høyde og sunnhet. Klart vi har ulik smak, men den varierer nok ikke så mye som det vi tror den gjør, sier Huseby, og avslutter:

- Over tid har hver enkelt av oss realitetsorientert oss basert på hvor attraktiv andre vurderer oss for å være, og så innfinner vi oss med at vi er på ulike nivå. Men egentlig vil alle ha den peneste - den med best gener og best mulighet for å få friske barn med.