Gå til sidens hovedinnhold

Mennesker lytter til det du sier til Alexa og andre taleassistenter

Du trodde vel ikke at det bare var en datamaskin du snakket til?

Digitale taleassistenter har blitt det virkelig store nye i teknologiverdenen. Apple har Siri, Amazon har Alexa, Microsoft har Cortana og Google har sin assistent.

Og det stopper ikke der: Nye biler kommer nå med sine egne mer eller mindre smarte assistenter som skal la deg styre teknologien med stemmen.

Les også: Apple har planlagt dette i årevis. Nå har det skjedd

Måten disse systemene fungerer på er i utgangspunktet enkle: De ligger hele tiden og lytter etter kodeord som skal aktivere dem, for eksempel «Hey Google», og etter det blir alt som du sier forsøkt tolket. Kanskje vil du stille inn alarmen. Kanskje vil du spille litt musikk. Kanskje vil du skru på lyset.

Men som de fleste som har brukt et slikt system har lagt merke til, er ikke talegjenkjenning en perfekt teknologi. Dialekter, blanding av språk, slang, mumling, dialekter og bråk i bakgrunnen er alle ting som kan komplisere det å tolke innhold.

Les også: Jennifer Aniston avslørte hvorfor hun gjør TV-comeback: - Jeg er veldig begeistret

Tusenvis av ansatte går gjennom opptak

Og i en ny artikkel beskriver Bloomberg det de færreste er klar over: Det du forteller til taleassistenten din blir ikke bare tolket av en datamaskin og glemt.

Informasjonen blir lagret, og det er tusenvis av ansatte verden over som har som jobb å gå gjennom opptakene for å hjelpe taleassistentene å bedre tolke det som blir sagt.

Ifølge Bloomberg har Amazon tusenvis av ansatte over hele verden, blant annet i Boston, Costa Rica, India og Romania som har som arbeidsoppgave å gå gjennom lydklipp for å transkribere det som blir sagt og tolke sammenhengene.

Les også: Internett-skaper Tim Berners-Lee med klar advarsel om personopplysninger

Informasjon deles mellom ansatte

De ansatte bruker interne chatterom for å hjelpe hverandre med å tolke vanskelige klipp - eller bare for å dele noe morsomt de kommer over.

I utgangspunktet skal ikke taleassistentene gjøre opptak med mindre de blir aktivert gjennom nøkkelord eller ved å trykke på en knapp, men av forskjellige årsaker kan assistenten likevel aktiveres. Det kan være for eksempel feiltolkinger eller ting som blir sagt på TV-en.

Bloomberg beskriver at de ansatte tidvis kommer over ting som kan være kriminelt, som seksuelle overfall, men at de ansatte i slike tilfeller har fått beskjed om at det ikke er deres jobb å gripe inn.

Det er tidligere kjent at opptak fra Amazon har blitt utlevert i forbindelse med en dobbeltdrapssak.

Les også: - Er «Rape Day» en syk, usmakelig spøk?

- Går bare gjennom en ekstremt liten del av lydklippene

- Vi tar sikkerheten og personvernet til våre kunders personlige informasjon alvorlig. Vi gå bare gjennom en ekstremt liten del av lydklippene fra Alexa for å kunne forbedre brukeropplevelsen. Denne informasjonen kan blant annet hjelpe våre systemer å gjenkjenne språk bedre slik at Alexa forstår det du ber henne om, og sørge for at tjenesten fungerer for alle, skriver Amazon i en uttalelse.

- Vi har strenge tekniske og operasjonelle sikkerhetsmekanismer på plass, og har nulltoleranse for misbruk av våre systemer. Ansatte har ikke direkte tilgang til informasjon som kan identifisere personen eller kontoen opptakene kommer fra. All informasjon behandles konfidensielt og vi bruker flerfaktorautentisering for å begrense tilgang, sier de.

Ifølge artikkelen har både Apple og Google lignende systemer på plass.

Les også

Apples trådløse fiasko: - Aldri sett noe liknende

Les også

Apple-video vekker oppsikt: - Viser alt som er galt med selskapet

Kommentarer til denne saken