I februar 2020 delte den amerikanske sangeren Miley Cyrus (29) et paparazzibilde av seg selv på Instagram.

Det skulle hun derimot ikke gjort. Fredag forrige uke gikk nemlig fotografen av det aktuelle bildet til sak mot sangstjernen. Robert Barbera hevder bildet han tok ble delt uten tillatelse, og at Cyrus tjente gode penger på å dele det.

Les også: Programleder Selda Ekiz mistet moren

Han mener blant annet at bildet som ble delt bidro til at trafikken på Instagram-profilen til 29-åringen økte, noe som igjen skapte blest rundt henne og gjorde at musikken hennes solgte bedre – og artisten dermed fikk økte inntekter.

Bryter opphavsretten

«Bildet er kopiert, oppbevart og delt uten tillatelse, og bryter dermed med opphavsretten», hevder fotografen.

Ifølge nettstedet NME mener Robert Barbera at «Party in the USA»-sangerens bruk av bildet har ødelagt potensialet til fotografiet – og at det ikke lenger har noen verdi for han selv.

Og trolig har Barbera loven på sin side.

Ifølge Billboard er nemlig amerikansk opphavsrettslov tydelig. Fotografene eier opphavsretten til bildene de tar, og bruk av bildene uten lisens er brudd på opphavsretten. Den kjendisen som er avbildet har ingen medeierskap til det selv om de er avbildet – og de har heller ingen rett til å dele det.

Nøyaktig hvor mye Barbera krever i erstatning, er ikke kjent.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Robert Barbera krever erstatning av en kjendis som har brukt bildene hans.

Senest i juni gikk fotografen til sak mot artist Dua Lipa (27).

Ifølge Billboard het det i søksmålet den gang at «den saksøkte frivillig valgte å kopiere, lagre og vise saksøkerens opphavsrettsbeskyttede fotografier». I likhet med søksmålet mot Cyrus hevdet fotografen også at Dua Lipa tjente på å dele bildet hans videre i form av eksponering og økt inntekt.

Les også: Halvor Bakke våknet 20 meter fra storbrannen

Barbera krevde da en skadeerstatning og en sum han ville tjent på bildet, som siden ble fjernet fra artistens Instagram.