«School Ties» fra 1992, «Airheads» fra 1994, «George of the Jungle» fra 1997, «The Mummy» fra 1999.

Har du sett én eller flere av de ovennevnte filmene, husker du garantert skuespiller Brendan Fraser (54), som kan sies å ha vært én av de største Hollywood-stjernene på 1990-tallet.

Les også: Norske Kjersti tar hardt oppgjør med Hollywood

I senere årene har det derimot vært stille fra 54-åringen, inntil han nylig gjorde comeback i den kritikerroste filmen «The Whale». Filmen har sikret ham flere prestisjepriser og en Oscar-nominasjon for beste hovedrolle.

Men hva skjedde egentlig med Fraser? Hvorfor forsvant han fra rampelyset i nesten et helt tiår?

– Tafset på av presidenten

Det var først i 2018 at Fraser delte den mørke hemmeligheten han hadde båret på i hele 15 år. Historien bak hvorfor han brått forsvant fra Hollywood og rampelyset.

Skuespilleren stilte den gang opp i et intervju med magasinet GQ i forbindelse med en TV-serie han medvirket i, men snakket om noe helt annet. Overfor journalisten fortalte Fraser at han i 2003 skal ha blitt befølt av en høytstående mann i Hollywood, den daværende presidenten i Hollywood Foreign Press Association (HFPA), Philip Berk.

Fraser gikk aldri offentlig ut med anklagene, men ba om en skriftlig beklagelse fra HFPA. Det fikk han aldri.

– Jeg ble deprimert. Jeg la skylden på meg selv og følte meg elendig, sa han i GQ-intervjuet.

Men selv om han ikke fortalte noen om hendelsen, utover innad i HFPA, fikk anklagene konsekvenser for 54-åringen.

– Han ble svartelistet, fryst ut og mistet masse jobber, sier den svenske journalisten Magnus Sundholm til Nettavisen.

Sundholm har i en årrekke jobbet som underholdningsjournalist i Hollywood, og driver podkasten «Livet i La la land» sammen med den norske underholdningsjournalisten Kjersti Flaa. De har dedikert en egen podkastepisode til historien om «Airheads»-stjernen.

– Det er grunnen til at han forsvant fra Hollywood. Han ble tafset på av presidenten i HFPA, sier Flaa til Nettavisen.

Flere personlige kriser

Men det var ikke bare den vonde opplevelsen med Berk som fikk Fraser til å ta et steg tilbake.

Da skuespilleren hadde spilt inn den tredje filmen i «The Mummy»-serien i 2008, sa kroppen hans stopp. Han hadde da i mange år gjort sine egne stunt i samtlige filmer, noe som utvilsomt tæret på. Med dette fulgte en rekke operasjoner, blant annet i ryggen, og han var inn og ut av sykehus i sju år.

Les også: Dette er øyeblikkene vi aldri glemmer fra Oscar

– Jeg prøvde altfor hardt, så hardt at det ble ødeleggende, sa han i GQ-intervjuet fra 2018.

I tillegg gikk skuespilleren i 2009 gjennom en tøff skilsmisse med kona, og i 2016 mistet han moren sin til kreft.

– Jeg flyttet, gikk gjennom en skilsmisse, barna vokste opp. Jeg gikk gjennom ting som former deg på en måte du ikke er klar for før det skjer, sa Fraser om de personlige nedturene.

Kritikerrost comeback

At det siste tiåret har vært tøft for Fraser, er det ingen tvil om. Men etter avsløringene i 2018, begynte ting å se lyst ut.

Skuespilleren fikk enorm støtte etter å ha stått fram med historien sin, og i sosiale medier begynte fansen å bruke emneknaggen #brenaissance. De ønsket et comeback, og det skulle de få. Det sørget regissøren Darren Aronofsky (54) for.

Fraser sikret seg hovedrollen i Aronofsky-filmen «The Whale» – der han spiller en kraftig overvektig lærer som underviser studenter over Zoom. Filmen har høstet strålende anmeldelser, og ligger nå altså an til å kunne vinne Oscar.

Og at Fraser er stolt over rollen, er det ingen tvil om.

– Jeg gikk inn i denne filmen med en tanke om at jeg aldri vil få den same muligheten igjen. Jeg gjorde meg sårbar overfor alle, og synes det er befriende. For jeg har ikke noe å skjule eller bevise, fortalte Brendan Fraser nylig til Deadline.