(SIDE2): I gamle dager – når du var sammen med kjæresten – var det bare du og han. Nå er det du, og han og mobiltelefonene.

Innser ikke at mobilen stjeler tid

Nylig erklærte bloggeren Sophie Elise Isachsen at hun ville la telefonen ligge igjen utenfor soverommet heretter. Innlegget ble delt på Face – han til henne – hun til ham. Det var tydelig gjenkjennelig. Selv har undertegnede kjøpt gammeldags vekkerklokke og bruker ikke lenger mobil som vekkerklokke.

Trine Huseby, som har sin egen blogg, sier at tid brukt foran skjerm generelt, er en utfordring for veldig mange par.

- Par ber gjerne om hjelp fordi de har mistet følelsene for hverandre, kommuniserer dårlig, misforstår og krangler, savner nærhet. I bunn og grunn handler det om at når vi retter oppmerksomheten mot andre ting, går det ut over nærheten i parforholdet, sier Trine Huseby til Side2.

- Mobilen gjør deg til en del av noe større

Samlivsterapeuten er opptatt av at vi har innført et nytt element i samlivet.

LES BLOGGEN: Et nytt perspektiv på parforhold

- På mobilen søker man informasjon, man holder seg oppdatert, man er sosialt aktiv, det er underholdning, man opplever spenning, man henter inspirasjon og anerkjennelse. Man er en del av noe større og man føler seg inkludert. Mobilen har kommet for å bli. Men fra først og fremst å ha vært et uvurderlig kommunikasjonsverktøy, har den nå også blitt en trussel for tilstedeværelse og kontakten med den/de vi lever sammen med, mener hun.

- Blir skamfulle

At de gjenkjenner mobilen som et problem, er derimot ikke så vanlig.

- Mange tenker nok at «det gjelder ikke meg, jeg har kontroll» inntil man begynner å se konkret på omfang av mobilbruk og grad av avhengighet – da blir det gjerne skamfullt, sier Huseby.

- Mitt inntrykk er at de fleste ikke innser det før det har blitt et problem for partneren - og ergo for parforholdet. De færreste opplever at partneren sier: «Når du er så mye på mobilen, vil jeg ikke leve sammen med deg.» Men mange opplever at partneren etter å ha savnet nærhet i måneder eller år, kommer og sier: «Jeg har mistet følelsene for deg. Jeg vil ikke leve sammen med deg lenger.» Sier Huseby.

Hvordan snakke med partneren? Les: Å ramme inn en samtale

Trine Huseby mener vi har kommet til et punkt der mange er avhengige av mobilen, og har et impulsstyrt forhold til den. Man tar den opp når som helst og hvor som helst.

Hun sier det kan være klokt å lage seg regler og avtaler for når mobilen kan brukes.

Her er Trines mobilråd:

1) Ta bevisste valg for hvordan du bruker mobilen. Impulsstyrt bruk kan være risikofylt når man lever sammen med andre. Lag regler for deg selv, så du slipper å vurdere hele tiden hvorvidt du skal ta den opp eller ikke.

2) Finn balanse mellom tid «av» og «på».

3) Avklar med partneren: Hva ønsker du deg i forhold til mobilbruk? Hva ønsker jeg meg? Hva trenger parforholdet vårt? Link: Et nytt perspektiv på parforhold

4) Inngå avtale og hold dere til avtalen. Eksempel på et punkt i en avtale, kan være: Når vi spiser sammen, har vi mobilen på lydløs. En avtale om mobilbruk innebærer ikke at man skal slutte å bruke mobilen. Den innebærer å være klar over hva man holder på med og ta styringen.