Bryllupssesongen er i gang. Mange får kleskode på invitasjonen, og det kan være lurt å tolke ulike kleskodene først.

Står det ingen kleskode, er du fritt fram til å velge. Det viktigste er at man skal pynte seg i bryllup. Man skal respektere den store dagen!

Dette er kleskodene du bør få med deg.

Galla

Galla er den mest høytidelige og formelle kleskoden vi har, og her skal du være ekstra påpasselig med at du kler deg riktig. Tenk på det som det fineste av det fine. Står det «antrekk: galla» i invitasjonen skal du som mann kle deg i livkjole og hvitt.

Alternativt kan du også bruke militær gallauniform eller bunad, men skal du være helt korrekt som mann skal du ikke kle deg i bunad dersom kvinnen du ankommer bryllupet sammen med ikke bærer dette selv.

Bundaden slår aldri feil for jentene, uansett kleskode. Ellers er det fotsid kjoler som gjelder for jenter på galla.

Livkjole fra Corneliani

Skjorte fra Stenströms

Sløyfe fra Stenströms

Waistcoat fra Stenströms

Kjole fra Moments of New York - Kjole fra Maya

Smoking

Smoking er også en formell dresskode, men du står litt friere i valg av tilbehør og snitt. Det vanligste blant menn i Norge er en svart smoking, men smokingen kan også være midnattsblå med svarte jakkeslag i silke.

Ser vi nedover i Europa og mot sørligere strøk, er hvit smokingjakke med svarte bukser også utbredt. Tradisjonelt sett skal den hvite jakken kun velges om sommeren og ved varmere breddegrader.

Jentene velger lange kjoler. Bare vær forsiktig med utrigning og gjennomsiktige kjoler. Man bør også unngå hvitt, hvor man ikke skal konkurrere med bruden. Sort og rødt skal du også styre unna. Dog er burgunder mer passende. Pasteller er alltid en vinner.

Smoking fra Oscar Jacobson

Skjorte fra Eton

Cummerbund Set fra BOSS

Cufflink fra BOSS

Pensko fra Crockett & Jones

Kjole fra Costarellos

Sko fra Gianvito Rossi

Øreringer fra Oscar De La Renta

Smoking finner du hos Ferner Jacobsen

Du finner flere smoking hos Care of Carl

Mørk dress

Mørk dress er mindre formelt enn galla og smoking. Det viktigste å tenke på her er at dressen skal være enten svart eller mørkeblå. Noen tillater også mørk grå dress, men her gjør du lurt i å sjekke med brudeparet. En mørk dress skal være elegant, med hvit skjorte og slips eller sløyfe. Du velger selv farge på slips eller sløyfe, men husk at dette skal være et stilfullt antrekk så du bør unngå de sterkeste fargene.

Jentene kan ha lang kjole eller knelang kjole, men tenk på helheten i antrekket.

Mørk dress fra BOSS

Hvit skjorte fra Eton

Sko fra Loake

Silkeskjerf fra Canali

Lommetørkle fra Amanda Christensen

Mansjettknapper fra BOSS

Kjole fra Nly Eve - Kjole fra Vila

Dress

Om det kun står «dress» i invitasjonen betyr dette at det er mindre formelt enn mørk dress. Her kan man eksperimentere mer enn ved mørk dress, men dressen skal helst være i én farge eller i et diskré mønster og du skal bruke en lys skjorte.

Du kan bruke hvit skjorte, men dette gjør du gjerne hvis det er en litt mer høytidelig setting. Bruk gjerne en lys dress på formiddagen, mens du til middag og kvelds bør skifte til en mørkere dress og svarte sko. Dersom du går for en lys dress på dagtid gjør det seg oftest bedre med brune dressko.

For damene er det penkjole eller drakt, og skjørtet kan være knelangt.

Dressbukse fra H&M

Dressjakke fra H&M

Skjorte fra H&M

Derbysko fra H&M

Kjole fra Nly Eve - Kjole fra bubbleroom

Pent/sommerlig pent

Dersom invitasjonen sier pent eller sommerlig pent betyr det at dresskoden er uformell. Er du gjest i et bryllup betyr dette likevel ikke at du kan ha på deg hva som helst, og du bør legge inn en innsats for å pynte deg.

Se flere skjorter hos Care of Carl

Det denne dresskoden tillater lysere og mer fargerike antrekk. Du kan også eksperimentere med ulike stoffer og teksturer, som for eksempel en lindress eller semsket skinn på penskoene. Tenk at du skal være pyntet til fest, og vær heller litt ekstra pyntet enn for laidback. Et tips her er å se på hvor bryllupet skal holdes – det sier gjerne noe om hva som er et passende antrekk.

Jentene kan bære sommerkjoler, både knelang eller maxikjoler. Knelange kjoler skal helst stoppe litt under kneet - ikke over.

Har du en enkel kjole, kan du gå til innkjøp av nye smykker og kanskje et sjal.

Linskjorte fra Calvin Klein - Blazer fra Etro - Bukse fra Incotex - Sko fra Edward Green

Kjole fra Nly Eve - Kjole fra Bubbleroom

Se flere kjoler til bryllup hos Bubbleroom