Med tanke på at det kun er et veldig lite mindretall av norske menn som bruker formelle klær på jobb i 2019, så kan moderne kleskoder være en sterk utfordring.

Vi gir deg derfor guiden til hvordan du skal kle deg, og gir deg eksemplene slik at du ser løsningen.

Dette betyr kleskoden jakke og bukse

Den enkleste kleskoden å forholde seg til er jakke og bukse. Dette er veldig lite formelt, og kalles også smart casual på new norwegian. I praksis betyr det å ta på seg en dressjakke eller valgfri bukse, helst ikke jeans. I tillegg til noen fine sko.

Se eksempler på dressjakker du kan gå for her.

Dette betyr kleskoden dress

Denne er ganske vanskelig å misforstå, men fargemessig er det greit å ha en viss formening. Utgangspunktet er blått eller grått, men på julefester er det også greit med svart (se under). Husk også slips og fine sko. Det er mulig med farget skjorte.

Se flere eksempler på dress her.

Dette betyr kleskoden mørk dress

Mørk dress er mørk blå, mørk grå eller svart og er normalen for julebord og julefest. Skjorten bør være hvit, og skoene litt ekstra pene (sjekk oxfordmodell om du skal søke opp).

Se eksempler her.

Dette betyr kleskoden smoking

Smoking betyr smoking. Du skal ha svart eller midnattsblå jakke, matchende bukser, silkebånd langs buskebenets utside, smokingskjorte og svart sløyfe. Lommetørkle i hvitt eller litt mønstret lommetørkle. Smoking brukes i juletiden ofte på nyttårsaften.

Her finner du eksempler på smoking.

Dette betyr kjole og hvitt

Enda mer formelt er kjole og hvitt, og er ganske uvanlig i juleselskap i Norge. Det finnes likevel, og får en invitasjon med dette må du følge dette til punkt og prikke.

Dette trenger du til kjole og hvitt.

Hva gjør du hvis det ikke er oppgitt noen kleskode?

Hvis det ikke er oppgitt noen kleskode på julefesten er utgangspunktet å gå for valgfritt. Det er greit å ha jakke og bukse, eller en dress.

Det enkleste er å gå for noen fine sko, fordi en veldig kjent hemmelighet er at det første som sjekkes på ditt antrekk er nettopp sko.

Her er noen fine valg som sørger for at resten av deg uansett ser bra ut.