Gå til sidens hovedinnhold

Moteprofilen fikk kjeft for å bruke et klesplagg flere ganger. Nå hylles hun

– Er det virkelig slik at sosiale medier har skapt en trend der alt må være nytt for å være inspirerende? Det er i så fall veldig trist, sier Janka Polliani.

(Melk & Honning): Influenser Janka Polliani (42) la nylig ut et innlegg på Instagram hvor hun delte en tilbakemelding hun hadde fått fra en av følgerne sine. Hun hadde nemlig fått en melding med tydelig beskjed om at gjenbruk av klærne i garderoben var uinspirerende.

Følgeren skrev at hun ikke lenger ble inspirert av Polliani, ettersom hun hadde sett gjenbruk av flere av plaggene hennes «en million ganger».

– Først lo jeg litt og tenkte det måtte være tull. Men, da jeg forstod at personen mente alvor, kjente jeg på et ansvar som offentlig person og influenser, sier hun til Melk & Honning.

– Er det virkelig slik at sosiale medier har skapt en trend der alt må være nytt for å være inspirerende? Det er i så fall veldig trist, sier Polliani.

– Ekstremt ødeleggende

Sammen med Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender, stiller Polliani spørsmål ved dårlige holdninger til gjenbruk og tendensene til å alltid kjøpe nytt.

– Det krever enorme ressurser å produsere klær og frakte dem jorda rundt for at vi kan bruke dem. Ingen klær er laget for å brukes bare én gang, sier Bakken Riise.

Les også: Jenny Skavlan klippet av seg mye av håret for gjenbruk

Våre shoppingvaner og bruk-og-kast-mentalitet bidrar til kleskjedenes overproduksjon av klær. Dette er ekstremt ødeleggende for både miljøet og oss mennesker. Riise understreker at vi er nødt til å bremse utviklingen. Gjenbruk er et viktig tiltak.

– Ett par jeans kan for eksempel kreve opp til 7000 liter med vann, samtidig som det benyttes mye kjemikalier, energi og klimautslipp å produsere dem. Hele åtte prosent av alle klimagassutslippene i verden kommer fra produksjonen av klær og sko.

– Og mye av denne produksjonen er klær vi ikke trenger, og som vi nesten aldri bruker.

Bakken Riise forteller at vi ikke bare er nødt til å kjøpe mindre nytt, men også ta vare på det vi har i garderoben. Billigere klær slites raskere enn kvalitetsklær, men det er likevel mye man kan gjøre for å gi hvert plagg så lang levetid som mulig. Det å vaske mindre og mer skånsomt, trekker hun frem som eksempel.

Det er faktisk også slik at klærne våre blir et enormt miljøproblem når vi ikke bruker dem lengre. 9 av 10 klesplagg som vi gir til Fretex sendes videre til utlandet, og mye av dette havner på søppelfyllinger.

– Det meste av klærne våre er laget av plast. Det forsvinner aldri, og blir til mikroplast som skader mennesker, dyr og planter.

– Klesindustrien prøver å overbevise oss om at vi hele tiden trenger nye klær for å ha det bra med oss selv. Det er bare tull, men jeg forstår at det er lett å bli påvirket av dette likevel, sier Bakken Riise.

Les også: Nå kan du selge gamle Ikea-møbler tilbake til Ikea

Press om å ha nytt

Janka Polliani merker seg at mange føler på presset om å ha nytt for å kunne fortsette å inspirere følgerne sine på sosiale medier. Det er lett å tenke at man må ha nye ting for å lage nytt innhold, og at gjenbruk av det man har fra før ikke er bra nok.

– På sosiale medier poster kjendiser bilder av nye plagg hver eneste dag og flasher det. Det gjør at flere og flere ønsker seg tingene og er oppdatert på hva man «bør» ha til enhver tid.

Selv kjenner hun ikke spesielt på dette presset. Gjenbruk av det hun allerede har i skapet er helt naturlig.

– Det er null problem at folk poster nye antrekksbilder og ser fresh ut hver dag med nye plagg, men det er ikke realistisk. Jeg syns det er viktig å vise at plaggene jeg kjøper blir brukt igjen og igjen, og jeg håper å inspirere til å vise at du kan style plaggene på forskjellige måter.

Janka Polliani valgte å la være å svare på direktemeldingen fra følgeren, og heller dele tankene sine i caption. Der skrev hun blant annet: «Vel, kjære følger, jeg håper å inspirere følgerne mine til å bruke klærne deres en zillion ganger, og å inspirere dere til gjenbruk ved å style de annerledes».

Det er ikke mange innvendinger å finne i kommentarfeltet, snarere hylles hun for å være flink til å style klærne sine på utallige måter. Mange skriver at gjenbruk er inspirerende.

– Helt enkelt, gjenbruk er bra for lommeboka og miljøet og det er mye mer gøy og utfordrende å style plagg jeg allerede har i skapet!