Gå til sidens hovedinnhold

Mottar drapstrusler etter kritikk fra Mads Hansen: – Umulig for meg å si unnskyld

– Jeg vet at jeg har driti meg ut, men Mads Hansen har gjort det umulig for meg å si unnskyld, sier Richard Liedholm til Nettavisen.

Det siste døgnet har medlemsorganisasjonen for mennesker med psykiske helseproblemer, Mental Helse, mottatt penger fra en rekke kjente og ukjente fjes etter at Mads Hansen (37) arrangerte innsamlingsaksjonen «Unfollow Charity» mot realitydeltakeren Richard Liedholm (35).

Les også: Punger nok en gang ut fra egen lomme for å straffe realitydeltakere: – Handler ikke om å tjene samfunnet

På Instagram tidligere denne uken gikk Hansen ut på Instagram med en klar beskjed om at han ville donere én krone til Mental Helse for hver person som sluttet å følge Liedholm.

Årsaken bunner i at Hansen har sett seg lei av at realitydeltakere og influensere tjener på kritikk de får i det offentlige rom ved å generere flere følgere til profilen sin. I dette tilfelle Liedholm, som ifølge Hansen, genererte flere følgere etter at Hansen problematiserte Liedholm sin oppførsel i et kommentarfelt i sosiale medier.

– Folk tror jeg hater barn

I etterkant av den offentlige diskusjonen på Instagram har Liedholm forsøkt å beklage seg for kommentarene han skrev på Instagram.

Blant annet for en av kommentarene til i en diskusjon om hvorvidt influensere bidrar til økt press i sosiale medier. Der insinuerte Liedholm at 12-åringer like så godt kunne ta livet sitt hvis de bukket under for kroppspress i sosiale medier.

Til Nettavisen sier Liedholm at han vet at kommentarene hans var langt over streken, og at det var et dårlig forsøk på å få frem et poeng med det han først trodde var en morsom sjargong.

– Jeg vet at jeg har driti meg ut, og jeg forstår at folk reagerer. Jeg var ikke smart nok til å ordlegge meg bedre. Jeg har en tendens til å bli sint når jeg får kritikk for noe, og da svarer jeg i sinne uten å tenke meg om. Det jeg trodde skulle være et svar med et eksempel på det jeg egentlig mente, ble satt veldig på spissen og kom helt feil ut, sier Liedholm til Nettavisen.

– Da Mads Hansen tok opp kommentaren igjen på sin profil kom det hele ut av kontekst. Andre kommentarer og diskusjoner jeg hadde tatt del av tidligere, og som handlet om helt andre ting, ble dratt inn i denne diskusjonen. Utad er jeg blitt en som hater barn og ønsker dem døde. Det er jo ikke sånn det er i det hele tatt, fortsetter han, og legger til at han angrer på at kommentaren ble skrevet som den ble.

– Umulig for meg å si unnskyld

Ifølge Liedholm var kommentaren hans en del av en diskusjon der han forsøkte å få frem et argument om at det er flere faktorer til kroppspress enn kun influensere på Instagram.

– Jeg har forsøkt å beklage meg for måten jeg ordla meg på, men Mads Hansen har gjort det vanskelig for meg å si unnskyld. Etter at Mads startet «Unfollow Charity» har Instagram-kontoen min blitt sperret. Jeg kommer ikke lenger inn på den, men folk tror at det er jeg som har slettet den, sier Liedholm, som forteller at han har forsøkt å komme i kontakt med Instagram for å åpne den opp igjen.

– Det er ikke jeg som har vært feig og ikke ønsker at Mental Helse skal få inn penger gjennom at folk skal slutte å følge meg, slik folk tror. Folk må gjerne slutte å følge meg, og jeg vil gjerne at folk skal donere penger. Jeg er like opptatt av psykisk helse som Mads Hansen er, og jeg er like frustrert over at kontoen min er sperret, fortsetter Liedholm.

Liedholm forteller at han vurderer å åpne en ny konto på Instagram slik at han kan få fortelle sin side av saken.

– Jeg tjener ikke noe på at folk følger meg på Instagram. Det er ikke der jeg tjener pengene mine. Jeg vil ha tilbake kontoen min for at jeg kan kunne skrive at jeg støtter innsamlingsaksjonen, og at jeg ikke er en person som ønsker at barn skal dø. Hvis jeg ikke får kontoen min tilbake, så vurderer jeg å åpne en ny, sier Liedholm.

Ifølge Mads Hansen blir det for enkelt å si at Liedholms kommentarer er tatt ut av kontekst, da han mener at flere av de liknende kommentarene han har delt viser at dette er en tendens i måten Liedholm kommuniserer på.

– Jeg har fått tilsendt flere skjermdumper fra folk som har vist meg kommentarer han har skrevet i forbindelse med liknende diskusjoner. Det er mye jeg har avstått fra å dele også, rett og slett for å beskytte han, sier Hansen til Nettavisen.

Mottatt flere drapstrusler

Det siste døgnet har Liedholm opplevd en hatstorm fra det han omtaler som følgerne til Mads Hansen. Han forteller også at han har mottatt flere drapstrusler.

– Jeg er klar over at jeg har gjort noe som gjør folk provosert. Og jeg skjønner at folk blir det. Det er ikke noe jeg kan få gjort med nå, og det er vanskelig å forsvare seg mot noe sånt som jeg har skrevet. Men det er viktig for meg å få frem hva det var jeg egentlig prøvde å si, sier Liedholm.

Les også: Mads Hansen raser etter at konduktøren ble hengt ut som rasist: – Håper de mister all troverdighet

Ifølge Liedholm forsøkte han å sette spørsmålstegn ved hvorfor enkelte influensere til stadighet skal få skylden for at andre ikke har det bra med seg selv.

– Dette finnes mennesker som åpenbart sliter med sitt eget selvbilde når de går så langt at de tyr til operasjoner. At de til enhver tid skal bli hengt ut av mennesker som blant annet Mads Hansen blir som å kaste dem ut til ulvene når de egentlig trenger hjelp. Alle vet at det ikke er et enkelt svar til hvorfor unge sliter mentalt, men det å alltid legge skylden på de samme menneskene blir for meg dobbeltmoralsk, sier Liedholm.

Ikke bedre selv

I et intervju med Nettavisen onsdag understreket Mads Hansen at han ikke gikk ut mot Richard Liedholm fordi han trodde at kommentarene hans i sosiale medier hadde skadet noen. Hansen uttalte at innsamlingsaksjonen han startet kun handler om hans egen rettferdighetssans.

– Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg ikke synes at man skal tjene på gjentakende uanstendig oppførsel. Etter at jeg kritiserte Richard gjorde han profilen sin privat, noe som er en velkjent strategi hos flere. De som da vil inn og titte må følge han, noe som gjør at han genererer flere følgere. Etter at han gjorde profilen privat har følgerskaren hans økt med over 5000 nye følgere etter kritikken fra meg, sier Hansen til Nettavisen.

Liedholm mener imidlertid at dette blir et paradoks.

– Han er ikke noe bedre selv. De kommentarene har fått enda mer eksponering etter at han delte dem. Vi kunne heller tatt denne diskusjonen på et annet sted enn et offentlig forum. Hvis han er så opptatt av psykisk helse som han sier han er, så er det veldig rart å bruke tiden sin på å bryte ned mennesker som allerede sliter fra før. Meg selv inkludert, sier Liedholm.

– Kan ikke fritas for kritikk

Mads Hansen er enig med Liedholm at det ikke finnes én enkeltstående årsak til at unge mennesker sliter, men at det heller aldri var diskusjonen. At Liedholm nå har fått drapstrusler synes Hansen er trist, men tar ikke på seg skylden for tilbakemeldinger Liedholm får.

– Jeg er ikke grunnen til at han får trusler og kritikk. Det har han skyld i selv ved å skrive det han skriver. At folk reagerer på det han skriver får stå på hans egen regning, sier Hansen.

Les også: Mads Hansen raste mot Se og hør: Ukebladet ble ikke felt i PFU

Hansen er også uenig i Liedholm sin uttalelse om at han bryter ned mennesker som allerede sliter fra før.

– Jeg har aldri kritisert noen for å ta en operasjon, jeg har kritisert dem for å dele at de har gjort det. Det er en vesensforskjell. Hadde det vært slik at nevnte influnsere og deres plastiske operasjoner er at resultat av at de selv ble utsatt for kroppspress, burde de av alle i hvert fall forstå kritikken av å promotere og normalisere nettopp disse inngrepene. Hvis disse i tillegg er så skjøre blomster som Richard hevder, og derfor ikke tåler at folk mener, kritiserer eller lager humor av ting de ytrer i offentligheten, bør de kanskje heller ikke ha det som et levebrød. Får du vondt i ryggen av å være rørlegger er det ingen som hindrer deg i å bytte jobb, sier Hansen.