Denne sommeren går nye «Paradise» på TV-skjermen, der det er duket for en sesong med tvister og dramatikk akkurat slik vi kjenner det. Etter at forgjengeren «Paradise Hotel» måtte gjøre store endringer etter flere skandaler rundt programmet både her til lands og i nabolandet vårt Sverige, måtte produksjonsselskapet ta grep.
I et helt nytt format har flere lagt merke til at casten til det nye konseptet gir et litt annet inntrykk enn det har gjort de siste 15 årene.
Les også: «Paradise»-Kimberly følte seg alltid utenfor: – Tok lang tid før jeg innså det selv
Med flere deltakere med forskjellig legning, en transkvinne, og nye regler som gjør at deltakerne kan stå i par med en av samme kjønn, er det ingen tvil om at det nye konseptet har gått for et bredt mangfold av personligheter og mennesker når de sparket i gang første sesong «Paradise» tidligere i år.
Positivt at produksjoner tør å vise mangfold
Men «Paradise» er ikke det eneste programmet på TV-skjermen som har gjort en endring den siste tiden når det kommer til mangfold.
De siste årene har det tilsynelatende gått sport i det å lage nye versjoner av både TV-serier og filmer. Det startet med tenåringsheksa «Sabrina» i 2018, men også «Sex & Singelliv» og «Gossip Girl» har gitt ut nye versjoner de siste årene i forsøk på å fortsatt være relevante ved å blant annet ha ett større fokus på mangfold i rollebesetningene sine.
Mye har skjedd siden disse først kom ut første gang. Man har sett en feministbevegelse som i stor grad har foregått på sosiale medier, #metoo-oppgjøret med sexisme, «Black Lives Matter»-demonstrasjoner og et mye større fokus på mangfold og inkludering i underholdningsbransjen. Og «Paradise» er altså intet unntak.
– «Paradise» skal gjenspeile tiden vi lever i nå – både når det gjelder deltakere, twister, temaer og så videre. Målet vårt er å ha en så bred deltakersammensetning som mulig for å øke gjenkjenningen blant våre seere. Vi ønsker hele tiden å utvikle formatene våre og gjør nå betydelige endringer i «Paradise» for å sikre at formatet fortsatt er relevant og morsomt å følge, uttalte Kenneth Kristensen i Nent, som produserer «Paradise», tidligere i år.
Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, sier til Nettavisen at han synes det er flott at «Paradise» har gått for en mangfoldig startcast i premieresesongen.
– Det er positivt å se en reell bredde i hvilke personer som er synlige i mediene, det finnes jo et enormt mangfold av mennesker og det skulle bare mangle at dette mangfoldet speiles i medier, populærkulturen og offentligheten.
– Vi mennesker er flokkdyr og kan lett søke oss til andre som ligner oss selv, og det å få tilgang til andre levde liv og perspektiver er med på å utvide horisonter og gjøre oss i bedre stand til å møte mennesker som ikke umiddelbart ligner oss selv. Det tror jeg vi alle har godt av.
Gjestvang sier at opp gjennom tidene har nok mangfoldet vært representert i medier og på TV, men det har kanskje ikke vært lite eksplisitt snakket om som det er nå. Han synes det er fint å se produksjoner vise fram det virkelige mangfoldet.
– Mennesker har ikke vært åpne om hvem de er, ofte fordi det ikke har vært relevant for jobben de er satt til å gjøre, samtidig som vi vet at noen har blitt rådet til å ikke være så åpne for å unngå å bli «valgt bort» fra jobber.
– Jeg synes derfor det er veldig positivt å se produksjoner som tør å vise det reelle mangfoldet som finnes, det er med på å sikre at enda flere seere kan få speilet sine liv og erfaringer i det de ser på skjermen, og kanskje spesielt for barn og unge er dette svært viktig.
Inspirerer andre til å stå fram
Flere av den første sesongens deltakere har i sosiale medier ofte delt meldinger de får fra kjente og ukjente som skriver at de har turt å komme ut av skapet eller innrømme at de egentlig føler seg som en annen etter at de har sett de på TV-skjermen.
Les også: Stoppet «Paradise»-spillet i flere timer etter eksplosiv krangel
Blant annet kunne Kimberly Dahle fra «Paradise» fortelle til Nettavisen at hun hadde fått flere meldinger fra personer som hadde valgt å fortelle de rundt seg at de var skeive, etter å ha sett henne stå fram i media.
Også Eléah Sophie Winther (23) har delt meldinger i sosiale medier hvor hovedinntrykket er at mange synes det er flott å se en transkvinne på TV-skjermen. Hun forteller til Nettavisen at det har vært både hyggelig og overveldende at så mange har valgt å sende henne melding.
– Det er veldig fint at folk sender meg melding. Det er jo bare hyggelig at folk har sett meg på TV og så velger å stå fram til familie og venner, sier hun.
Les også: TikTok-stjernens skjebnesvangre valg: – Tror ikke jeg vil angre
Videre forteller Winther at hun tror det er viktig at det blir et større mangfold på TV og at det vil hjelpe mange som er i samme situasjon som hun selv var i før hun sto fram.
– Man sitter med mange spørsmål og det kan være enklere å få svar om man ser noen som seg selv.
Selv om Winther forteller at det kommer mange meldinger fra flere forskjellige folk inn i innboksen, er hun bare glad for at hun har blitt en folk ønsker å åpne seg til.
– Det er jo rart at de har sett meg på TV og blitt inspirert til å stå fram. Men det er veldig fint, og jeg glad så mange har blitt inspirert og sendt melding.
Gjestvang i FRI syntes det er positivt at de nye «Paradise»-deltakerne kan inspirere andre til å være åpne.
– Det er alltid positivt med forbilder og noen som går foran og er synlige, det er veldig fint å høre om seere som tar kontakt og forteller at de nå tør å åpne mer opp om hvem de er. Vi trenger alle slags kropper, kjønn, seksualiteter og personligheter for å vise at verden er mer mangfoldig enn det vi ofte er klar over.
At det er spesifikt «Paradise»-deltakere som går foran og blir forbilder for unge syntes ikke Gjestvang er noe problem.
– Skeive kommer i alle slags former og fasonger, og er like mangfoldige som alle andre - og selv om noen kommer i en posisjon hvor de kan sies å være forbilder må vi huske at de først og fremst representerer seg selv i slike sammenhenger, og ikke opptrer på vegne av hele grupper. Ville man tenkt slik om heterofile eller cispersoner? spør han.