Gå til sidens hovedinnhold

Nå er prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert

Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon:

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur, sa dronningen om barnebarnet.

Slottsplassen (Nettavisen): Etter å ha fulgt konfirmasjonsundervisning i Asker menighet det siste året, er den etterlengtede dagen endelig her.

Lørdag 31. august konfirmeres Norges tronarving prinsesse Ingrid Alexandra (15) i Slottskapellet i Oslo, der både kronprins Haakon og Märtha Louise er blitt konfirmert før henne. Det er biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien, som holder konfirmasjonsgudstjenesten.

15-åringen er nummer to i arverekken etter sin far og kan bli Norges første kvinnelige monark siden 1400-tallet.

Dronning Sonja roste prinsesse Ingrid Alexandra for hennes miljøengasjement. Hun mener blomsterfrøene som ble utdelt til gjestene, sier mye om konfirmanten.

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Se bilder fra konfirmasjonen nederst i saken!

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

Stor familie

I dronningens tale ble det også lagt vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med 12 kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

159 gjester til bords

Dronningen var den første til å holde tale til konfirmanten under lunsjen. Det var dekket på til 159 personer i Store spisesal.

På menyen sto laksetarter med avokado, ingefær, jordskokkchips og urter fra hagen. Til hovedrett får gjestene bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy. Mens desserretten bar et mer internasjonalt preg med yuzu- og mangomousse med rullekake og mangosorbé.

Til drikke ble det servert både vin og eplesaft.

Les også

Ingrid Alexandra klar til å tre inn i de voksnes rekker. Derfor er konfirmasjonen historisk

Har ikke noe valg

Den siste uken har det vært store forventninger rundt den historiske dagen, der spørsmål om alt fra hvem som kommer, hva hun vil få i gave og hvorfor prinsessen konfirmeres kristelig er blitt stilt.

Som norsk tronearving har nemlig ikke prinsesse Ingrid Alexandra noe annet valg enn å konfirmeres kristelig.

Til tross for at det stadig er færre som velger å konfirmere seg, og enda færre som velger å konfirmere seg kristelig, står det oppført i Grunnloven at alle som er en del av Norges monarki må konfirmeres kristelig.

Les også: Solberg: Viktig at prinsessen får lov til å modnes som person

Dermed kan ikke Ingrid Alexandra velge religion selv.

Ifølge NRK heter det i en grunnlovsendring fra 6. mai 2014 «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion». I et tidligere intervju med kanalen, har kong Harald uttalt «at hvis barnebarnet skulle valgt en annen religion, så måtte grunnloven endres først».

Stjernespekket gjesteliste

Frivillig eller ei, blir konfirmasjonen til prinsessen ansett som en historisk begivenhet. Ikke bare kan hun bli Norges første kvinnelige dronning siden 1400-tallet, men det er også første gang to kvinner skal forrette en kongelig konfirmasjon.

Den store begivenheten er det ikke hvem som helst som skal få lov til å vitne. Tidligere denne uken kunne Slottet dele den mye omtalte gjestelisten til konfirmasjonen.

Flere representanter fra de europeiske kongehusene var ventet til lørdagens konfirmasjon, blant dem Spanias kong Felipe, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian av Danmark. Hele kongefamilien var til stede, og i tillegg er det offisielle Norge rikt representert.

Les også

Disse er invitert i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

Kong Felipe, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik er blant fadderne til Ingrid Alexandra. I tillegg har hun sin bestefar kong Harald, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem som faddere.

- Ari ikke på listen

Det som imidlertid vakte størst oppsikt var navn som ikke sto på listen. Blant dem Ari Behn, prinsessens tidligere onkel og eksmannen til prinsesse Märtha Louise, og Durek Verrett - Märtha Louises nåverende kjæreste.

Det ble likevel spekulert i om de ville dukke opp likevel.

- Denne gjestelisten er kun et utdrag. Det er først og fremst familie, faddere og det offisielle Norge. Men det kommer flere gjester, og det overrasker meg ikke om både Ari Behn og Durek Verrett er invitert, uttalte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Nettavisen tidligere denne uken.

- Behn har vært en del av prinsessens liv siden hun kom til verden, og er pappa til hennes tre kusiner som hun er nært knyttet til. Durek er jo relativt ny i familien, men vi har allerede sett at han har vært invitert både på slottet 17. mai og til Mågerø på familiehytta, sier Vagle.

Les også: Eksperter mener kongen tar feil om valget av kristelig konfirmasjon

Kommer inn bakveien

De kongelige gjestene ble sneket inn bakveien på slottet, melder Nettavisens journalist på stedet.

- Hvorfor blir de kongelige eskortert bakveien?

- Den norske kongefamilien er på slottet. De har vært her og forberedt konfirmasjonen, og da er det mest naturlig å velge inngangen til slottskapellet innenfra. Når det gjelder de andre kongelige så vil jeg tro at noen av dem bor her, eller at de også har kommet tidligere, sier Caroline Vagle, som er Se og Hørs kongehusekspert, til Nettavisen.

Les også: Slottskapellet pyntet med bringebærblader fra Skaugum

Hun legger til at det ville vært unaturlig om de skulle kommet ut bare for å vise seg, men håper at vi får se dem utendørs på balkongen senere i dag.

- Tror det er stor skuffelse blant både norsk og utenlandsk presse som trodde de skulle få fotografere sine kongelige og ikke får gjort det, tror en del lot være å komme da de skjønte at de ikke fikk ta bilder, fortsetter hun.

«Konfirmasjonsgjestene – med unntak av kongelige gjester – ankommer og forlater Slottet via Hovedport. Det er ikke tillatt med bruk av stige eller gardintrapp i presseområdet», skriver slottet på sine nettsider.

- Gledens dag

Folk strømmet til Slottsplassen, og den kongelige løven vaiet friskt i vinden da det nærmet seg prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon på Slottet.

Det samlet seg mange skuelystne på Slottplassen, hvor politiet er synlig til stede. Et «tilstrekkelig antall» både i uniform og sivil skal sørge for å ivareta sikkerheten, sa innsatsleder Arve Røtterud i Oslo-politiet til NTB før konfirmasjonen startet.

– Vi har fokus på at det er en gledens dag og vil legge forholdene til rette for alle, sa han.

Les også: Byfuglien til prinsessen: Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din

Kjoleskryt

Blant de mange gjestene i konfirmasjonen finner vi blant annet statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

KK-redaktør Ingeborg Heldal skryter av kjolen til statsministeren.

- Erna var så fin. Tror aldri jeg har sett henne så fin jeg. Hun var utrolig nydelig i rosa kjole med brodert liv og en moderne veske, så var hun også fin på håret og fint sminket. Valgkamp får være valgkamp og så får hun seg en velkjent pause, sier hun til Nettavisen.

Trine Skei Grande var også fin med en flott kåpe, sier hun videre.

- Politikerne har tatt fram finstasen i dag, og jeg tror de koser seg med å gjøre noe annet i dag og slipper å tenke på valgkamp, sier hun videre.

Dette får prinsessen i gave

Fra kongeparet har prinsessen fått en spesiallaget bunad i konfirmasjonsgave. Også hva den norske regjeringen gir i gave er allerede blitt kjent.

- Regjeringen ønsker å gi konfirmanten som gave at et naturreservat gis et navn som er knyttet til prinsessen. Valget falt på Hengsåsen naturreservat, som ligger i nær tilknytning til Dronningberget og Kongeskogen på Bygdøy i Oslo, heter det i pressemeldingen.

Nå har Oslo kommune offentliggjort hva de gir i gave. Prinsesse Ingrid Alexandras får en opplevelsesdag i Oslomarka i konfirmasjonsgave.

- Vi gratulerer prinsessen med dagen og inviterer henne på ridetur i den fantastiske Oslo-marka. Oslo ønsker å vise at kortreiste turer i nærområdet kan gi fantastiske og uforglemmelige opplevelser, sier Oslos ordfører, Marianne Borgen i en pressemelding.

Les også: Dronningen beskrev prinsessen som omsorgsfull

Videre forteller hun at det mangfoldige kulturlandskapet skaper en vakker ramme rundt det de håper blir en spennende og litt annerledes tur i marka.

- Og selvfølgelig håper jeg at prinsessen får lyst til å utforske Oslo-marka med sitt helt unike artsmangfold flere ganger, sier hun.

Oslo kommune skriver at gaven gir Prinsessen et inntrykk av hva Oslo har å by på av vakker natur, spennende turløyper, mangfoldige dyre- og planteliv i tillegg til viktige kulturminner.

Les også

Kongen og kronprinsen i gallauniform

Kjøttfri lunsj

Etter konfirmasjonen i slottskapellet var det lunsj på slottet.

Menyen for æreslunsjen for prinsesse og konfirmant Ingrid Alexandra er helt uten kjøtt.

Prinsessen og de 158 andre til bords blir servert laksetartar med avokado, ingefær, jordskokkchips med urter fra hagen til forrett.

Hovedretten består av bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy, mens desserten er yuzu- og mangomousse med rullekake og mangosorbé, opplyser Slottet.

Både kongen, dronningen og kronprinsparet vil tale til prinsessen under lunsjen.

Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken til den norske tronen.

Konfirmasjonen i Slottskapellet tidligere lørdag bar preg av prinsessens miljøengasjement.

Se flere bilder av prinsessens konfirmasjon under:

Les også

Dette gir regjeringen Ingrid Alexandra i konfirmasjonsgave

Les også

Foreldre sliter med å betale konfirmasjonen: Økonom ber folk besinne seg

Les også

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres: 7 øyeblikk hvor prinsessen knuste hjertene våre

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken