- Rett før dette intervjuet var det et par som ringte meg. De hadde bestemt seg for å gå fra hverandre.

- Og så ringer de deg nå? Er ikke det litt sent?

- Jo, det kan du si. Men mange ønsker å prøve en siste gang, for å være sikker på at de tar riktig avgjørelse. I alle fall hvis man har barn. For samvittighetens skyld vil man gjerne vite at man har gjort alt man kunne.

Skilsmissemåneden

Har du hørt om «Divorce day»? Britiske advokater har nemlig navngitt den første mandagen etter juleferie som «skilsmissedagen». Da er hverdagen tilbake etter jul og nyttår, og for mange par har jula vært et endelig bevis på at forholdet ikke fungerer. De har derfor bestemt seg for å gå fra hverandre og søker om skilsmisse.

I Norge har samlivsterapeuter lenge omtalt januar som «høysesong» for samlivsbrudd. At mange går fra hverandre etter nyttår kommer også frem i Google-statistikken, hvor vi ser at det er klart flere som søker etter «samlivsbrudd» i januar.

Google-statistikken på søkeordet «samlivsbrudd» gir egentlig et relativt representativt bilde av den reelle samlivsbrudd-statistikken i Norge:

Den peaker i januar, roer seg utover vinteren, faller i mai og holder seg stabil gjennom sommeren. Så går frekvensen opp i august og holder seg på samme nivå utover høsten. Så faller den i desember, for det er tross alt få som velger å gå fra hverandre midt i julelystenning og gløgg-kos, før den peaker igjen i januar.

- Det er utvilsomt flere som går fra hverandre i januar. Vi ser samme trend etter sommerferien også. Paret har kanskje hatt problemer i lang tid, men har utsatt ting til ferien. Da har de hatt forventninger om å skulle slappe av, drikke rødvin og snakke ut om alt det vanskelige. I stedet for blir det bare krangling, stress og mas. I tillegg tilbringer man i overkant mye tid sammen, noe som forsterker problemene, sier Thomas J. Winther, sexolog og familieterapeut ved helsehuset Villa Frisk i Sarpsborg.

LES OGSÅ: Sexolog advarer mot «kvinnelig Viagra»

Winther får støtte fra Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel:

- For mange ble ikke ferien sånn som man ønsket seg, håpet og trengte. I stedet ble det, tvert imot, en skikkelig tankevekker på om det er sånn man ønsker å ha det.

Fordi man har fri fra både jobb og andre fritidsaktiviteter, blir man også gjerne mer oppmerksom på stemningen i parforholdet.

- For noen blir ferien en påminnelse om at det allerede har gått ett år siden forrige ferie - som heller ikke innfridde, sier Huseby.

Fire hovedårsaker til brudd

Winther og Huseby sier det er totalt fire årsaker som går igjen blant par som går fra hverandre:

1. En eller begge har mistet «følelsene»

- Langvarige forhold er basert på en god del vilje, sier Huseby.

Hvis følelsene, viljen og troen på forholdet uteblir over tid, er det mange som velger å gi opp. Men par som blir sammen gjennom et helt liv, evner å stå i dårlige perioder for så å oppleve gode perioder sammen igjen. På mange måter kan man si at det handler om motivasjon, altså et bevisst ønske om å holde sammen.

For å komme seg gjennom slike dårlige perioder, må man sammen lete etter gode øyeblikk, handlinger og ord - og fokusere på det.

2. Ulikheter/konflikter

- Vi har med oss en del forventninger hjemmefra og vi er alle formet av miljøet vi er født og oppvokst i. Hvis det viser seg at partneren har helt andre mål og holdninger, så vil man ofte få problemer over tid, sier Winther.

LES MER: Frustrerte menn klager over partnerens manglende interesse for sex: - Kvinner må ta ansvar

Også Huseby nevner dette som en vanlig årsak til at par går fra hverandre:

- Mange par sliter med at de er veldig ulike, for eksempel med tanke på ansvarsfordeling i hjemmet, kjærtegn eller seksualitet i hverdagen. Kanskje har de strevd med ulikhetene lenge, uten kommunikasjonsverktøy og uten ekstern hjelp, og så har de mistet motet og gitt opp.

3. Misnøye med sexlivet

Da Winther studerte til å bli sexolog ved Universitetet i Agder, spurte de rundt 80 par som sto midt i et samlivsbrudd om hva årsaken var. Over 40 prosent av kvinnene og like under 40 prosent av mennene svarte at hovedårsaken var at seksualitet var hovedårsaken til bruddet.

LES OGSÅ: Psykolog: «Sex: Just do it - eller bli skilt»

- Vi spurte ikke hva som var årsak til seksualitetsproblematikken, men tallene er likevel interessante. Seksualitet spiller en sentral rolle i parfølelsen. Jeg har sittet i terapirommet med par som jeg føler virkelig ikke passer sammen, men som har et godt sexliv og som ønsker å kjempe for forholdet. På den andre siden har jeg sittet med par som ser ut til å være en veldig god match, men hvor seksualiteten nærmest uteblir, og de sliter.

4. Utroskap

Utroskap er ofte en konsekvens av at noe ikke fungerer i parforholdet. Hvis forholdet skranter, er det lettere å søke ut og få følelser for en annen.

For enkelte par ender forholdet derfor i utroskap:

- Man har møtt en annen, blitt forelsket og ønsker å følge dette løpet, sier Huseby.

LES OGSÅ: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Winthers erfaring er at menn oftere enn kvinner bruker utroskap som en unnskyldning for å avslutte forholdet.

- For mange menn, fungerer utroskap som en nødutgang ut av et forhold de ikke lenger vil være i. De tør bare ikke ta skrittet og si til partneren at de går. Men hvis de blir tatt i utroskap, så slipper de gjerne å si det, har Winther tidligere uttalt til Nettavisen.

Slik kommer du deg over det

De aller fleste opplever samlivsbrudd som en tung prosess, uansett årsak.

- Det er en sorgprosess på linje med andre sorgprosesser. For de aller fleste har ikke forholdet vært utelukkende negativt, man har også delt mye positivt, og det er tungt å ta avgjørelsen om å gå ut av forholdet, sier Winther.

For noen ender det i sykemelding og depresjon, sier familieterapeuten.

- Men husk at det går over, det bare føles ikke sånn der og da. Omgi deg med venner, bruk nettverket ditt og ta den tiden du trenger, råder Winther.

Han får støtte av Huseby, som avslutter med fem gode tips til de som står midt i et samlivsbrudd:

  1. Senk forventninger og reduser forpliktelser. Innse at man ikke klarer å levere som normalt på alle punkter. Meld avbud, be om avlastning og takk ja til hjelp.
  2. Prioriter å være tilstede for barna følelsesmessig, fremfor oppfølging på aktivitetsnivå.
  3. Foreldre med barn opp til 16 år, får meklingssamtaler ved familievernkontoret. I tillegg til hjelp med spørsmål om barna, kan man få hjelp til håndtering av egne følelser.
  4. Tenk gjennom hva du trenger for å holde ut - og gjennomfør noe av det. Er det å gå en tur i frisk luft en gang om dagen? Er det å snakke med en venn eller kollega om hva du går gjennom? Er det å sitte med katten i fanget? Er det å lese bok for å få sove om kvelden?
  5. Ta en dag om gangen. Tiden er på din side, selv om det føles langt unna.