Det å være barnestjerne er utvilsomt en utfordring. Brått går man fra å være et «vanlig» barn til å ha en jobb som alle voksne, og livet blir aldri det samme som det en gang var.

For selv om berømmelsen som barn gjerne fortsetter inn i voksenlivet, er det ikke bare lek og moro. Flere store stjerner har tidligere snakket om stjernelivets bakside, og det er ingen tvil om at flere har kjent på et enormt press gjennom oppveksten.

Les også: Kim Kardashian åpner seg om det skakkjørte ekteskapet: – Jeg klarer ikke dette lenger

For enkelte har det gått såpass langt at de har endt opp både på rehabilitering og i fengsel, og mange av dem har i ettertid snakket ut om utfordringene med et helt liv i rampelyset.

Familiekonflikt, rus og fengsel

Før han hadde rukket å bli 15 år, hadde Macaulay Culkin (40) blitt en verdensstjerne etter at han spilte Kevin McAllister i «Alene Hjemme»-filmene tidlig på 90-tallet.

I 2018, i podkasten WTF, gikk Culkin hardt ut mot foreldrene sine Christopher «Kit» Culkin og Patricia Brentrup, og hevdet at faren var voldsom «både psykisk og fysisk», og at foreldrene var besatt av penger.

Macaulay mener at faren var sjalu, og at dette var grunnen til at de to angivelig hadde et svært dårlig forhold.

– Alt han forsøkte å bli i livet sitt, hadde jeg oppnådd før jeg var ti år gammel, sier Culkin, og forteller at han tidlig ønsket å forlate filmbransjen.

På grunn av det voldelige forholdet han hadde med faren hjemme, bestemte Culkin seg for å ta foreldrenes navn bort fra fondet sitt, så foreldrene ikke vil ha tilgang til pengene hans.

– Jeg mener, det suger, sa Culkin til Esquire i 2018 da han tenkte tilbake på vanskelighetene fra barndommen før han fortsatte:

– Men det kunne vært verre, ikke sant? Jeg jobbet ikke i en kullgruve eller var barnesoldat. Faren min misbrukte meg ikke seksuelt. Noen jævlige ting skjedde, men jævlige ting skjer mot barn hele tiden og de kommer ikke ut på andre siden. Jeg har noe godt som kom ut av det, jeg mener, se på meg. Jeg har penger, berømmelse, en vakker kjæreste, et fantastisk hus og vakre dyr.

Les også: Dette er årets «Paradise Hotel»-deltakere

Men før han i 2018 hadde «penger, berømmelse, en vakker kjæreste, et fantastisk hus og vakre dyr», gikk Culkin gjennom flere tunge tider. I 2004 ble han pågrepet med både marijuana og piller på seg.

Saken og arrestasjonsbildet av ham ble omtalt i medier verden over, og Culkin ble blant annet omtalt som «skandalestjerne». Det satte han ikke pris på.

Til The Guardian i 2016 fortalte han at han var frustrert over medienes dekning av ham som barn og ung voksen da han var ung og sårbar.

– Det som irriterer meg er at tabloidavisene ville pakke det inn i at de var bekymret for meg, mens egentlig ville de bare selge aviser, sa han den gang.

Offentlig sammenbrudd

For tolv år siden så var det bekymringer for Britney Spears' (39) mentale helse som til slutt avgjorde at faren hennes, Jamie Spears, ble utnevnt som vergen hennes. Han har i dag kontroll på sangerens økonomi, eiendom og karriere.

Dette skjedde etter at Spears i 2007 gikk gjennom et svært offentlig sammenbrudd, hvor hun blant annet barberte av seg alt håret og slo inn ruten på en bil med et balltre. De siste årene har derimot Spears prøvd løsrive seg fra det rettspålagte vergemålet.

Tidligere i år vekket også New York Times dokumentaren «Framing Britney Spears» oppsikt både i utlandet og her til lands, etter at regissør Samantha Stark hadde tatt et dypdykk inn i hva som har foregått i livet til den amerikanske stjernen, på godt og vondt.

Les også: «One Tree Hill»-stjernen Sophia Bush: – Vi ble kontrollert og manipulert

Dokumentaren tok ikke bare opp rettsprosessen rundt Spears' vergemål, men også hvordan hun ble behandlet i media som ung stjerne. I dokumentaren får seerne nemlig se hvordan Britney nærmest ble forfulgt av fotografer, samt hvilke spørsmål hun måtte tåle å få fra journalister i diverse intervjusettinger.

I tillegg til å vokse opp i medias søkelys, skal ikke alt ha vært helt harmonisk på hjemmebane. Etter at foreldrene hennes skilte seg i 2002, uttalte Britney at det var det beste som kunne hendt familien hennes.

– Moren og faren min kommer ikke overens. De kranglet mye da jeg var barn, så jeg ønsket at dette skulle ha skjedd for 10 år siden, sa hun den gang ifølge Mirror.

De to skal også ha vært veldig opptatt av at Britney ble en stjerne, og at det var det eneste alternativet for henne. Forholdene i barndommen skal også ha hatt en skadelig innvirkning på forholdene hennes i voksenlivet, i følge eksen hennes, Adnan Ghalib.

– Barndommen hennes var sentrert rundt å bli en stjerne. Nå er hun fast bestemt på å gi barna sine en ekte barndom, i motsetning til hva hun hadde, sa han til The Sun.

Havnet på pornonettside som barn

På 90-tallet spilte Mara Wilson (33) rollen som Matilda i filmskapningen av Roald Dahls berømte bok med samme navn.

Wilson har i ettertid vært åpen om hvordan urettferdig behandling i barndommen har påvirket livet hennes.

Under en pressetur da Wilson var bare 13 år gammel, ble hun låst inne på et hotellrom på bursdagen sin, selv om hun hadde blitt lovet en fridag, skrev hun selv i en kronikk i New York Times etter at dokumentaren om Britney Spears' liv i rampelyset kom i februar.

Les også: Disney fjernet ikonisk detalj: – Det er ikke tillatt i 2021

Wilson skal i barndommen ha vært opptatt av å spille i familievennlige filmer og gå kledd som barn flest. Likevel opplevde hun en «seksualisering» av seg selv fra offentligheten.

– Journalister spurte meg om jeg hadde kjæreste fra jeg var seks år gammel. De spurte hvem jeg mente var den mest sexy skuespilleren jeg visste om, og om hva jeg tenkte da Hugh Grant ble avslørt med en prostituert, skriver hun.

I tillegg til å få upassende spørsmål av journalister måtte hun forholde seg til en lang rekke kjærlighetsbrev fra menn.

– Det var søtt da 10-åringer sendte meg brev om at de var forelsket i meg. Det var ikke like søtt da 50 år gamle menn gjorde det. Før jeg rakk å bli tolv år lå det bilder av meg på diverse nettsider. Jeg ble utsatt for redigerte overgreps- og nakenbilder. Jeg skammet meg hver eneste gang. Jeg opplevde det som seksuell trakassering, og det nådde alltid mediene og offentligheten.

Selv forteller hun at hun fikk mye hjelp fra familie og venner, og hun anser seg heldig som ikke fikk like mye press som Britney Spears.

– Livet mitt ble nok enklere å håndtere, ikke bare fordi jeg ikke var superstjerne på samme tabloid nivå som henne, men også fordi jeg hele veien hadde familiens støtte. Hun hadde ikke det på samme måte. Jeg visste at det jeg tjente ble satt bort for meg, og at hvis jeg ville «forsvinne» en periode, så gjorde jeg det - enten på skolen eller ved å holde meg hjemme, skriver hun.

Les også: Rockestjernen Pete Doherty er ikke til å kjenne igjen på nye bilder: – Hva i alle dager?

På rehab som 14-åring

Drew Barrymore (46) har vært skuespiller siden hun var fem år gammel, og hadde innen hun ble voksen både røyket marihuana og deltatt på foreldrenes Hollywood-fester uten at noen brydde seg om hva den unge skuespilleren hadde i glasset.

Hun slo gjennom som syvåring i sin rolle i E.T, og senere har hun uttalt at hun begynte å røyke som niåring, drikke som elleveåring og røyke narkotika som tolvåring. I en alder av 13 tok hun sin første stripe kokain.

Som 14-åring sjekket hun inn på rehab både for sin opprørske oppførsel, men også for sinne- og alkoholproblemer.

– Jeg dro på nattklubber, skulket skolen og stjal moren min sin bil. Jeg var ute av kontroll, fortalte Barrymore i et intervju på The Howard Stern Show, skriver People.

Som voksen har Barrymore skjerpet oppførselen sin og var i en årrekke en av Hollywoods mest ettertraktede skuespillere, før hun tidligere i år avslørte at hun slutter som skuespiller.

Karrieren gikk i vasken

Skuespilleren Lindsay Lohan (34) har vært kjent siden hun var barn, og fikk sin første smak på rampelyset som barnemodell for blant andre Calvin Klein og Abercrombie, før hun ble for alvor kjent da hun spilte et tvillingpar i filmen «Foreldrefellen» fra 1998.

Siden spilte hun i filmer som «Freaky Friday», «Mean Girls» og «Confessions Of A Teenage Drama Queen». Men karrieren gikk sakte men sikkert nedover etter flere arrestasjoner og rehab-opphold, og hun har slitt med å få roller i Hollywood i ettertid.

Foreldrene hennes, Dina og Michael Lohan, skal ha utnyttet datterens stjernestatus fra hun var ung, og moren skal også ha sagt at Lindsay tok svært mye skade av å se faren misbruke henne som ung.

– Lindsay så faren sin misbruke meg, derfor er hun så ødelagt, sa hun til New York Daily News i 2013.

Lohan var også som Britney Spears i medias søkelys fra ung alder, og forteller at hun syntes mye av dekningen i media var urettferdig. Til Variety i 2019 fortalte Lohan at hun fortsatt blir konfrontert med sin rebelske fortid.

– Jeg pleier å si: «Du vet det er i fortiden, ikke sant?» Det er jo ti år siden, det var definitivt urettferdig til tider, spesielt som jente, sa hun den gang.

Les også: «Friends»-gjengen ble endelig gjenforent, men det skjer trolig aldri igjen

Tok dødelig overdose

Demi Lovato (28) dukket først opp på TV i 2002, i den amerikanske serien «Barney & Friends». Siden fortsatte hun å etablere en imponerende TV og popkarriere, etter å ha solgt over 24 millioner plater bare i USA.

Men Lovato skulle fort havne i et dårlig miljø, og begynte å misbruke narkotika og alkohol i tenårene. Før hun fylte 18 år drev hun med selvskading.

Stjernen har vært ut og inn av rehab flere ganger, og i 2018 ble hun hastet til sykehus etter at hun ble funnet bevisstløs i sitt eget hjem.

Det skjedde etter at Lovato, etter mange år som rusfri, hadde tatt en overdose, som hun i dokumentaren «Dancing With The Devil» fortalte at førte til tre slag og et hjerteinfarkt før legene ga henne fem minutter igjen å leve.

I samme dokumentar forteller Lovato at hun også ble voldtatt den kvelden, men at det ikke var første gang. Stjernen hevder hun også ble voldtatt som 15-åring. Da hadde hun aldri hatt sex før. Selv om Lovato og den påståtte overgriperen var sammen på denne tiden, hadde artisten gjort det klart ovenfor kjæresten at hun ikke var klar for å miste jomfrudommen.

– Jeg fikk aldri hatt den romantiske første gangen. Det sugde. Også måtte jeg fortsette å se denne personen flere ganger, sier Lovato i dokumentaren.

Les også: Her hylles Demi Lovatos seks år som edru: Like etter bildet ble tatt endrer livet hennes seg